Så tittar svenskarna på fotbolls-VM

 Historiskt sett råder skillnader mellan intresset för dam- och herrfotboll. Men gapet minskar bland Tele2s tittare. Fotbolls-VM i år har en ökad tittartid på 71 procent jämfört med fotbolls-EM förra året, trots att matcherna visas på morgonen. Antalet unika tittare har stigit med 13 procent sedan fotbolls-EM ifjol, visar Tele2:s siffror. 

På lördag möter Sverige värdnationen Australien i Sydney i en bronsmatch och man väntar att omkring 50 000 åskådare kommer att vara på plats samtidigt väntas även tv-tittandet öka. 

- Vi ser högre andel tittare och längre tittartid i genomsnitt i år jämfört med när damlandslaget spelade EM förra året. Då ska man ha i åtanke att fjolårets matcher i England spelades under mer gynnsamma tider på dygnet än årets matcher i Australien och Nya Zeeland. Det är en positiv trend för damfotbollen, säger Niclas Rosendahl, chef för TV & Play på Tele2. 

För varje match Sverige spelat i sommar har intresset ökat. Från och med åttondelsfinalen när Sverige slog ut regerande världsmästarna USA i en riktig nagelbitare med straffläggning. Under slutspelet fångade damlandslaget majoriteten av tittarna. Trots det ökade intresset för damfotboll så råder det fortfarande ett gap mellan tittandet på herrarnas matcher jämfört med damernas. Tele2s siffror från 2022 visar att genomsnittligt tittande på herrarnas VM då varade 18,61 timmar per abonnemang, medan tittandet för årets dam-VM hittills uppgår till 12,63 timmar per abonnemang.

- Tittarsiffran har stigit för varje match hittills. Semifinalen mellan Sverige och Spanien, motsvarar cirka 30 procent av de svenska hushållen. 

Många valde dessutom att se matchen mobilt och tittandet i Tele2 Play uppgick till omkring fem gånger fler än vid samma tidpunkt på förmiddagen dagen innan och cirka 75 procent fler än under en vanlig vardagkväll. Matcherna har följts flitigt både via datorer och mobiler. Aldrig förr har så många använt streaming för att se matcherna. Datatrafiken ökade med 41 procent när matchen mot Japan började. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
AIK Fotboll har presenterat sitt bokslut för 2023 och det är nedslående. AIK går back med inte mindre än 21 miljoner efter skatt.
Jämfört med 2023 år är det ett minus på 44,5 miljoner och största skälet är ökade driftkostnader.  77,3 miljoner i fjol mot 53 miljoner 2022.
AIK:s rörelseresultat blev minus 27,8 miljoner kronor, att jämföra med plus 16,7 miljoner kronor 2022.

Slumpen eller ett tecken i skyn…. För 14 dagar sedan sa Ola Serneke ja till att stanna som huvudsponsor till IFK Göteborgs fotboll. I ett tillägg i pressreleasen antyddes att den kreative byggherren skulle titta på en framtida arena för Blåvitt. Och nu talar Petter Stordalen och låter förstå att han kan stå till tjänst när Göteborg, enligt honom får en ny arena. Han tycker att det är mycket angeläget och vill bidra. 

I Mora med omnejd uppstår i dag en allt mera förtätad stämning. Vasaloppet inleds och det påverkar allt och alla. Det är en ockupation av betydande delar av Dalarna som inleds och pågår i drygt två veckor och som tilltar i styrka för varje timme. när horder av skidåkare och deras närmaste ansluter tilltar i ett allt större antal för varje timme till och med söndagen den 3 mars. Alla ska hitta sitt boende och bli hemmastadda.Många av oss övriga nöjer oss med att följa skådespelet via TV:n.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Alla TV-tittare med sporteintresse kan se fram emot ett inbjudande 2024 med många sändningar där licens-tv gör det möjligt att se ett jättelikt utbud.

Eurovision Sport, dit SVT hör, planerar för ett spännande utbud, med några av sportens främsta evenemang och här är det inte nödvändigt med några betal-kort..Tijuvtitta redan nu och inse att SVT kommer att bjuda på åtskilliga sändningar.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.