proffsigt agerande av Dalaidrotten, bjöd in SOK

En delegation med representanter från Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) samt Riksidrottsförbundet har besökt Dalarna. Här finns redan en slogan, ”Dalarna vill och kan – skapa tidernas mest hållbara OS”!  Initiativet  till besöket kom från en förutseende landshövding, Helena Höij, som helt sonika skickade en inbjudan till Stockholm.

Dalarnas landshövding Helena Höij presenterar vad Dalarna kan erbjuda ett potentiellt OS och Paralympics. Foto: SOK.

SOK, SPK och RF mötte ett samlat Dalarna för att få information om vad länet kan erbjuda under ett vinter-OS och Paralympics i Sverige 2030. Ett uppbåd bestående av kommunrepresentanter från Falun, Malung-Sälen och Älvdalen samt destinationsbolag och anläggningar, och däär fanns också Region Dalarna, Visit Dalarna samt RF-SISU Dalarna. Alla  stod samlade bakom det upplägg som presenterades.

Redan ett måtto

- Under mottot ”Dalarna vill och kan – skapa tidernas mest hållbara OS”!  fick vi möjlighet att visa upp Dalarnas vision för OS och Paralympics i Sverige. Vi har nationalarenor i världsklass, en gedigen historik och vana att arrangera internationella evenemang och att välkomna och förflytta besökare i Dalarna, säger Chatarina Eriksson, vd för Visit Dalarna.

Efter landshövdingens presentation av Dalarnas tänkta upplägg presenterade SOK och SPK hur deras pågående arbete fortlöper. Ett tänkt sportsligt upplägg fokuserar på hållbarhet, såväl miljömässigt, ekonomiskt och socialt. Man betonade också vikten av ett brett samarbete med politiken på såväl riksplanet, regionalt som kommunalt samt en allians med näringsliv, idrott, arena- och anläggningsägare samt civilsamhälle är vad som gäller. Det hela avslutades med samtal och diskussion under en gemensam middag på residenset i Falun.

 Tradition ovh kunskap

- Falun och Dalarna har gång på gång visat att staden och regionen kan arrangera idrottsevenemang i världsklass. Det var oerhört givande att träffa den breda representation som Dalarna ställde upp med. Vi fick mycket värdefull input som vi nu tar med oss i det fortsatta arbetet, säger Hans von Uthmann, SOK:s ordförande.

Och landshövding Helena Höij var mycket belåten:

- Det var en givande eftermiddag där vi fick möjlighet att ta del av varandras visioner, planer och tankar kring ett svenskt OS-värdskap 2030. Det som Dalarna kan erbjuda rimmar väldigt väl med det upplägg som SOK vill presentera för IOK (Internationella Olympiska Kommittén).

Nu fortsätter SOK:s arbete med att att inledningsvis förbereda ansökan och sedan, i november presentera ett så färdigt koncept som möjligt för OS och Paralympics i Sverige 2030.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nej, nuvarande seriemodell i ishockey ligger fast. Efter samråd och utvärdering med berörda ligaorganisationer, SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan  har förbundets Elitkommitté herr beslutat att hålla fast vid den seriemodell som klubbades vid förbundsmötet 2019.

Det innebär att SHL:s ifrågasatta ”ångestkval” mellan lag 13 och 14 i SHL finns kvar och att endast ett lag från Hockeyallsvenskan ges möjlighet att ta klivet upp. För Hockeyettans 40  lag är nålsögat fortsatt mycket litet – ett lag flyttas upp efter omfattande kvalspel

Idrotten och idrottsfrågorna tar som vanligt plats i Almedalen. Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar. 
I år finns det många idrottsperspektiv som fångas upp av olika aktörer under några intensiva dagar. Perspektiv som inte är så vanligt förekommande i den idrottspolitiska debatten annars, såsom hur vi kan integrera idrott i skolan.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.