proffsigt agerande av Dalaidrotten, bjöd in SOK

En delegation med representanter från Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) samt Riksidrottsförbundet har besökt Dalarna. Här finns redan en slogan, ”Dalarna vill och kan – skapa tidernas mest hållbara OS”!  Initiativet  till besöket kom från en förutseende landshövding, Helena Höij, som helt sonika skickade en inbjudan till Stockholm.

Dalarnas landshövding Helena Höij presenterar vad Dalarna kan erbjuda ett potentiellt OS och Paralympics. Foto: SOK.

SOK, SPK och RF mötte ett samlat Dalarna för att få information om vad länet kan erbjuda under ett vinter-OS och Paralympics i Sverige 2030. Ett uppbåd bestående av kommunrepresentanter från Falun, Malung-Sälen och Älvdalen samt destinationsbolag och anläggningar, och däär fanns också Region Dalarna, Visit Dalarna samt RF-SISU Dalarna. Alla  stod samlade bakom det upplägg som presenterades.

Redan ett måtto

- Under mottot ”Dalarna vill och kan – skapa tidernas mest hållbara OS”!  fick vi möjlighet att visa upp Dalarnas vision för OS och Paralympics i Sverige. Vi har nationalarenor i världsklass, en gedigen historik och vana att arrangera internationella evenemang och att välkomna och förflytta besökare i Dalarna, säger Chatarina Eriksson, vd för Visit Dalarna.

Efter landshövdingens presentation av Dalarnas tänkta upplägg presenterade SOK och SPK hur deras pågående arbete fortlöper. Ett tänkt sportsligt upplägg fokuserar på hållbarhet, såväl miljömässigt, ekonomiskt och socialt. Man betonade också vikten av ett brett samarbete med politiken på såväl riksplanet, regionalt som kommunalt samt en allians med näringsliv, idrott, arena- och anläggningsägare samt civilsamhälle är vad som gäller. Det hela avslutades med samtal och diskussion under en gemensam middag på residenset i Falun.

 Tradition ovh kunskap

- Falun och Dalarna har gång på gång visat att staden och regionen kan arrangera idrottsevenemang i världsklass. Det var oerhört givande att träffa den breda representation som Dalarna ställde upp med. Vi fick mycket värdefull input som vi nu tar med oss i det fortsatta arbetet, säger Hans von Uthmann, SOK:s ordförande.

Och landshövding Helena Höij var mycket belåten:

- Det var en givande eftermiddag där vi fick möjlighet att ta del av varandras visioner, planer och tankar kring ett svenskt OS-värdskap 2030. Det som Dalarna kan erbjuda rimmar väldigt väl med det upplägg som SOK vill presentera för IOK (Internationella Olympiska Kommittén).

Nu fortsätter SOK:s arbete med att att inledningsvis förbereda ansökan och sedan, i november presentera ett så färdigt koncept som möjligt för OS och Paralympics i Sverige 2030.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen