Golfhysteri för 500 miljoner euro

 I Sverige finns det närmare en halv miljon golfspelare.En majoritet av dem lär ha gjort samma sak i helgen -  tillbringat timmar framför tv:n trots stundtals härligt väder. SVT serverade direktbilder från södra Spanien och uppgörelsen  mellan Europa och USA i Solheim Cup.Tre dagar med ca sju timmar varje dag innebar att det inte var lätt att slita sig. Det blev också en riktig kamp mellan världens bästa damer på den soldränkta banan några mil från Gibraltar - med fem svenskor i huvudroller.

I tre dagar var åskådarleden täta på varje hål vid golfanläggningen Finca Cortesín. Uppemot 100 000 biljetter var sålda inför Solheim Cup i Andalusien. Foto: Bernat Armangue, AP Photo.

Den sista speldagen hadelänge ett amerikanskt signum. Men det europeiska laget ville annat och spjärnade emot och lyckades vända tii slut.

Intresset från årets Solheim cup överträffar alla andra upplagor.

De spanska lokala turistmyndigheterna uppskattade omsättning och värdet av alla besök i regionen till osannolika 500 miljoner euro.

Kan det verkligen stämma?

Solheim Cup spelades på Finca Cortesín i Casares och natursköna bilder visade en underbar och omväxlande natur där banan slingrade sig fram.

Totalt hade nästan 100 000 biljetter sålts, där hälften ska vara köpta i Storbritannien och Irland, 20 procent i Spanien och ytterligare 20 procent i övriga EU-länder.

"Det handlar om ett enormt evenemang som inte bara marknadsför Andalusien , utan också visar på en ny unik golfbana il Finca Cortesín, som Arturo Bernal, idrottsråd i regionregeringen i Andalusien framhöll.

Annars finns det många att välja på. Spanien har inte mindre än 400 golfbanor, varav de flesta ligger i Andalusien, i Alicante, på Kanarieöarna, och på Mallorca. Costa del Sol har faktiskt inte mindre än 69 banor!

Inför söndagens tredje och avgörande speldag i Solheim Cup fanns en klar trend - det lutade åt USA.  Och varefter spelarna lotsades ut til sina respektive varv  stärktes den trenden under de första timmarna.

Svensk påverkan

Fem svenskor skulle spela den här dagen. Och - de kom att bidra till den sensationella vändningen och inte minst den slutliga segern. De agerade mot bakgrund av attEuropa har vunnit fyra av de sex senaste Solheim Cup. Kunde  de amerikanska spelarna verkligen acceptera ytterligare en förlust, var frågan.

De blev de tvungna att göra. 

Spanjorskan Carlota Ciganda satte den avgörande putten på det 17:e hålet i den näst sista matchen. Då hade spelande vicekaptenen Anna Nordqvist, Maja Stark och Caroline Hedwall bidragit med varsin seger. Linn Grant var nära en avgörande roll under söndagen, men förlorade  mot Megan Khang på ett olyckligt sätt. Svenskan hade en eagleputt på det 18:e hålet för att dela matchen, men missade.Det gjorde inte Khang.

 När Carlota Ciganda, en stund senare, vann det sextonde hålet och följde upp det med ett jätteslag som landade en knapp halvmeter från pinnen på det sjuttonde hålet, vände matchen till ett europeiskt jättevrål.

Till slut  14–14, vilket innebär att Europa behåller titeln då man som regerande mästare bara behöver spela oavgjort för att avgöra till egen fördel.

Och - nästa helg bänkar sig alla golf-frälsta tillbakaigen vd TV:n för tre dagars oupphörligt tittande. Världens bästa herrspelare gör upp i motsvarande tävling,nämligen Ryder Cup i på Marco Simone Golf and Country Club i Guidonia Montecelio, nordost om Rom,  med bl a det svenska stjärnskottet,  23-årige Ludvig Åberg från Eslöv.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Ishockeyförbundets licensnämnd får allt fler ärenden på sitt bord. I helgen rapporterade allsvenska Tingsryd ett minusresultat på 4 miljoner kronor.
Licenskravet är tydligt; den 30 april 2024 ska förening kunna redovisa ett eget kapital på minst åtta procent i relation till intäkterna enligt årsredovisningen.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

Bollen är deras gemensamma intresse, i samma grad som de borde bry sig om att de har samma jordklot att dela på. De borde de inse i högre grad.
Mindre matsvinn, mer sopsortering och betydelsen av att vara generös och vinsten av att vara bussig mot kompisar – det blir Gothia Cups och Partille Worlds nya betoning,– i  klartext - ekologisk och social hållbarhet. Det ska sommaren 70 000 cupgäster i Göteborg inse.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.