Golfhysteri för 500 miljoner euro

 I Sverige finns det närmare en halv miljon golfspelare.En majoritet av dem lär ha gjort samma sak i helgen -  tillbringat timmar framför tv:n trots stundtals härligt väder. SVT serverade direktbilder från södra Spanien och uppgörelsen  mellan Europa och USA i Solheim Cup.Tre dagar med ca sju timmar varje dag innebar att det inte var lätt att slita sig. Det blev också en riktig kamp mellan världens bästa damer på den soldränkta banan några mil från Gibraltar - med fem svenskor i huvudroller.

I tre dagar var åskådarleden täta på varje hål vid golfanläggningen Finca Cortesín. Uppemot 100 000 biljetter var sålda inför Solheim Cup i Andalusien. Foto: Bernat Armangue, AP Photo.

Den sista speldagen hadelänge ett amerikanskt signum. Men det europeiska laget ville annat och spjärnade emot och lyckades vända tii slut.

Intresset från årets Solheim cup överträffar alla andra upplagor.

De spanska lokala turistmyndigheterna uppskattade omsättning och värdet av alla besök i regionen till osannolika 500 miljoner euro.

Kan det verkligen stämma?

Solheim Cup spelades på Finca Cortesín i Casares och natursköna bilder visade en underbar och omväxlande natur där banan slingrade sig fram.

Totalt hade nästan 100 000 biljetter sålts, där hälften ska vara köpta i Storbritannien och Irland, 20 procent i Spanien och ytterligare 20 procent i övriga EU-länder.

"Det handlar om ett enormt evenemang som inte bara marknadsför Andalusien , utan också visar på en ny unik golfbana il Finca Cortesín, som Arturo Bernal, idrottsråd i regionregeringen i Andalusien framhöll.

Annars finns det många att välja på. Spanien har inte mindre än 400 golfbanor, varav de flesta ligger i Andalusien, i Alicante, på Kanarieöarna, och på Mallorca. Costa del Sol har faktiskt inte mindre än 69 banor!

Inför söndagens tredje och avgörande speldag i Solheim Cup fanns en klar trend - det lutade åt USA.  Och varefter spelarna lotsades ut til sina respektive varv  stärktes den trenden under de första timmarna.

Svensk påverkan

Fem svenskor skulle spela den här dagen. Och - de kom att bidra till den sensationella vändningen och inte minst den slutliga segern. De agerade mot bakgrund av attEuropa har vunnit fyra av de sex senaste Solheim Cup. Kunde  de amerikanska spelarna verkligen acceptera ytterligare en förlust, var frågan.

De blev de tvungna att göra. 

Spanjorskan Carlota Ciganda satte den avgörande putten på det 17:e hålet i den näst sista matchen. Då hade spelande vicekaptenen Anna Nordqvist, Maja Stark och Caroline Hedwall bidragit med varsin seger. Linn Grant var nära en avgörande roll under söndagen, men förlorade  mot Megan Khang på ett olyckligt sätt. Svenskan hade en eagleputt på det 18:e hålet för att dela matchen, men missade.Det gjorde inte Khang.

 När Carlota Ciganda, en stund senare, vann det sextonde hålet och följde upp det med ett jätteslag som landade en knapp halvmeter från pinnen på det sjuttonde hålet, vände matchen till ett europeiskt jättevrål.

Till slut  14–14, vilket innebär att Europa behåller titeln då man som regerande mästare bara behöver spela oavgjort för att avgöra till egen fördel.

Och - nästa helg bänkar sig alla golf-frälsta tillbakaigen vd TV:n för tre dagars oupphörligt tittande. Världens bästa herrspelare gör upp i motsvarande tävling,nämligen Ryder Cup i på Marco Simone Golf and Country Club i Guidonia Montecelio, nordost om Rom,  med bl a det svenska stjärnskottet,  23-årige Ludvig Åberg från Eslöv.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Riksidrottsstyrelsen inför ett övergångsstöd till de medlemsförbund som enligt det preliminära förslaget blev utan elitidrottsstöd 2024-25. Det är ett resultat av dialoger med medlemsförbund efter att kritik framförts mot det preliminära elitidrottsstödet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen