Köra hoj i lera lockar tusentals från 15 länder

Världens största endurotävling fyllde 40 år och från torsdag till söndag tävlade inte mindre än ca 3 600 motorcykel-åkare från 15 nationer i lervällingen på Tofta skjutfält. Gotland Grand National är inte bara en klassiker, utan snarare ett unikum i bredden av allehanda tävlingar i skilda former inom svensk idrott och tävlingen är nu säkrad inför framtiden och hotet om tävlingsstopp undanröjt

Starten av enduroklassikern Gotland Grand National på Tofta Skjutfält, Gotland. Det är trångt och alla vet att de kommer att bli genomskitiga. Men entusiasmen är stor oavsett Foto: Sören Andersson

Det blev inte sista Gotland grand National, som det hette så sent som i september när Försvarsmakten meddelade att man inte längre vill hyra ut marken till tävlingen från 2024.

Det kom som en chock för  arrangerande Nordic Sport & Event och vd:n VD, Conny Bohlin.

Militären vill använda skjutfältet

Bakgrunden till beslutet är att Gotlands regemente med förbandet P18 växer, och det kräver fler övningsdagar. Det försämrade omvärldsläget och ett förmodat kommande Natomedlemskap innebär att skjutfältet blir svårare att hyra ut. 

Tillgängligheten måste gälla  och från Gotlands regemente anges:

”Vi vill inte riskera att hamna i ett läge där tävlingen måste avbrytas för att Försvarsmakten akut måste ha tillgång till fältet.

– Vi kan ha skarpa insatser som genomförs med bara några dagars varsel. Då kommer Försvarsmakten att ta sitt enda övnings- och skjutfält på Gotland i anspråk oavsett om det finns ett idrottsevenemang som ska genomföras där, sa Tomas Ängshammar, kommunikationschef på Gotlands regemente.

Oron var påtaglig både bland enduro-entusiaster och näringsidkare som miljoner försvinna.

Stora intäkter

Gotland Grand National innebär intäkter av betydande format för åtskilliga. Åkarna med familjer och supporters, och inte att förglömma nästan 50 sponsorer,  innebär att flera tusen människor ska ta sig till ön för att leva där under några dagar. Dessutom under en period då besöksfrekvensen normalt är mindre.

För arrangerande Nordic Sport & Event är det ett stort åtagande och ansvar att förbereda tävlingsområdet och få all logistik och kooordination att fungera. Det krävs åtskilliga funktionärer.

För att köra i lera och smutsvatten under några timmar och bli genomskitiga in på bara skinnet är alltså tusentals beredda att betala enligt följande:

”Guldhjälm 695 SEK, Ungdom 695 SEK, Veteranklass 895 SEK, Motionsklass 1595 SEK”.

Åtskilliga hann inte mer än komma i mål under de här dagarna och hade inte hunnit göra rent vare sig själv eller motorcykeln innan de anmälde sig till tävlingen 2024. 

Arrangörerna är snabba och utlovar

Nytt namn, nytt område

” Framtidens Gotland Grand National kommer att blir något alldeles extra, det kan vi lova. I 40 år har GGN körts på anrika Tofta Skjutfält och vi tackar Försvarsmakten Gotland för den tiden tillsammans. Nu väntar en ny framtid för Gotland Grand National och just därför heter det GGN 2.0

Tävlingen får inte bara ett nytt namn utan också ett nytt område 

Möjligheten har öppnat sig för ett genomförande vid det, som det heter, 

”det gamla asfaltsverket i Hejdeby”, centralt på ön och bara några kilometer från Visby..

Världens största endurotävling och ett sällsynt skådespel, är räddad” 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.