Ändå över 10 000 åskådare i snitt per match

Tifon i världsklass och nytt publikrekord, men också allvarliga ordningsstörningar, pyroteknik och ett våld som förskräcker. För första gången når herrallsvenskan, i en 16-lagsserie, över 10 000 åskådare i snitt per match.

Supporters mot vakter och poliser - en återkommande bild från allsvensk fotboll. Foto: Mickan Palmqvist / TT

Tillsammans med Superettan passeras ännu en milstolpe med en sammanlagd publik på 3 028 537 miljoner besökare. 

 Tre lag, AIK, Hammarby och Malmö, har en snittpublik som överstiger 20 000 med AIK i topp, 25 739 åskådare, följt av Hammarby 22 542 och mästarlaget Malmö 20 055.

Ändå mörk skugga över fotbollen

Det starka intresset skuggas av en mörk sida som ansvariga inom fotbollen omöjligt kan acceptera. Ordföranden Fredrik Reinfeldt talade om maskerade unga mäns stora feghet efter söndagens final. 

Svensk Elitfotbolls generalsekreterare, Johan Lindvall, är mycket skarp i ett inlägg på SEF:s hemsida. Under rubriken ”Så här får det inte se ut” utlovar han översyn över gällande regelverk och nya samtal med SvFF, polisen, andra myndigheter och supporterorganisationer.

Han presenterar dock inga konkreta åtgärder.  Det är en svaghet i hans analys över situationen på elitfotbollens läkare. 

41 000 åskådare på derbyt

Mer siffror: Totalpublik allsvenskan 2 404 142, totalpublik superettan 624 395.

Publikmatcher, topp 5 2023: 

1 AIK-Djurgården 41 327.

2 AIK-Hammarby 41 142

3 AIK-Norrköping 32 178.

4 Hammarby-Degerfors 30 491

5 Hammarby-AIK 27 568

Publiksnitt per klubb, topp 5:

1 AIK 25 739

2 Hammarby 22 542

3 Malmö FF 20 055

4 Djurgården 19 288

5 IFK Göteborg 16 190.

Noterbart är förstås AIK:s grepp om publiken. 

Har tjänat pengar

Trots en strulig säsong med tränarbyte och stor oro i ledningen samt en placering i tabellens bottenskikt har publiken strömmat till som aldrig tidigare.

Ekonomiskt är säsongens publikhausse en fullträff. Elitklubbarna har välfyllda bankkonton och räkna med flera spektakulära spelarköp när silly season säsongen nu börjar – tiden över övergångar.

Svensk ekonomi må gå på tomgång – det gäller inte fotbollens elitklubbar.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Riksidrottsstyrelsen inför ett övergångsstöd till de medlemsförbund som enligt det preliminära förslaget blev utan elitidrottsstöd 2024-25. Det är ett resultat av dialoger med medlemsförbund efter att kritik framförts mot det preliminära elitidrottsstödet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen