Ändå över 10 000 åskådare i snitt per match

Tifon i världsklass och nytt publikrekord, men också allvarliga ordningsstörningar, pyroteknik och ett våld som förskräcker. För första gången når herrallsvenskan, i en 16-lagsserie, över 10 000 åskådare i snitt per match.

Supporters mot vakter och poliser - en återkommande bild från allsvensk fotboll. Foto: Mickan Palmqvist / TT

Tillsammans med Superettan passeras ännu en milstolpe med en sammanlagd publik på 3 028 537 miljoner besökare. 

 Tre lag, AIK, Hammarby och Malmö, har en snittpublik som överstiger 20 000 med AIK i topp, 25 739 åskådare, följt av Hammarby 22 542 och mästarlaget Malmö 20 055.

Ändå mörk skugga över fotbollen

Det starka intresset skuggas av en mörk sida som ansvariga inom fotbollen omöjligt kan acceptera. Ordföranden Fredrik Reinfeldt talade om maskerade unga mäns stora feghet efter söndagens final. 

Svensk Elitfotbolls generalsekreterare, Johan Lindvall, är mycket skarp i ett inlägg på SEF:s hemsida. Under rubriken ”Så här får det inte se ut” utlovar han översyn över gällande regelverk och nya samtal med SvFF, polisen, andra myndigheter och supporterorganisationer.

Han presenterar dock inga konkreta åtgärder.  Det är en svaghet i hans analys över situationen på elitfotbollens läkare. 

41 000 åskådare på derbyt

Mer siffror: Totalpublik allsvenskan 2 404 142, totalpublik superettan 624 395.

Publikmatcher, topp 5 2023: 

1 AIK-Djurgården 41 327.

2 AIK-Hammarby 41 142

3 AIK-Norrköping 32 178.

4 Hammarby-Degerfors 30 491

5 Hammarby-AIK 27 568

Publiksnitt per klubb, topp 5:

1 AIK 25 739

2 Hammarby 22 542

3 Malmö FF 20 055

4 Djurgården 19 288

5 IFK Göteborg 16 190.

Noterbart är förstås AIK:s grepp om publiken. 

Har tjänat pengar

Trots en strulig säsong med tränarbyte och stor oro i ledningen samt en placering i tabellens bottenskikt har publiken strömmat till som aldrig tidigare.

Ekonomiskt är säsongens publikhausse en fullträff. Elitklubbarna har välfyllda bankkonton och räkna med flera spektakulära spelarköp när silly season säsongen nu börjar – tiden över övergångar.

Svensk ekonomi må gå på tomgång – det gäller inte fotbollens elitklubbar.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Stockholms Golfklubb samarbetar med Danderyds kommun om att rena  Edsviken. Klubben vattnar banan med kommunens dagvatten och minskar därmed utsläppen till den närliggande viken till Värtan. En sorts win-win-situation för båda parter.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

Sveriges Olympiska Kommitté utökar OS-truppen med tio nya namn. På fredagen fick en cyklist, en boxare, en kanotist, två skyttar och fem friidrottare klartecken.

- Med sex veckor kvar till spelen består en växande OS-trupp av nära 100 idrottare, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.