Ökad konkurrens för Madicken

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Madicken repeteras i Astrid Lindgrens Värld som är en temapark i barnboksförfattaren Astrid Lindgrens födelsekommun Vimmerby. Men nu ska orten också blikänt för sitt ishockeylag. Foto Janerik Henriksson / TT

 

Föreningen bildades 1993 sedan Vimmerby IF lagt ned sin verksamhet.  Steget in i HA togs på Arena Hansson Konsult & Konstruktion (!) med plats för 1 400 åskådare.  Fjärran från den kravbild som förbund, ligaorganisation och inte minst rättighets innehavare, TV4 Play, kräver för godkännande. Det gäller bland annat säkerhet, toaletter och TV plattformar.
Erik Ryman, sportchef i HA, skickar med en omfattande arbetsbeskrivning för klubbledning och arenaägare – för slutbesiktning och godkännande för spel i hockeyns näst högsta division.
-Det är en av få ishallar som jag inte har besökt, men all erfarenhet säger att mycket måste åtgärdas. Förbundets anläggningsregler har olika nivåer, och givet är att HA-spel har den nästa höga nivån, säger Erik Ryman.
-Jag vill inte nämna några summor, men det kommer att krävas krafttag av föreningen, som jag ser det i samarbete med kommunen i egenskap av arenaägare.
-HA är en attraktiv serie, med flera publikstarka lag. Det innebär en stor mängd bortasupporters, som enligt våra regler ska erbjudas separata läktarplatser. Våra TV -produktioner kräver tekniska lösningar och är resurs och utrymmeskrävande, säger Erik Ryman.
Sensationslaget från Astrid Lindgrens värld har styrts från båset av Hampus Sylvegård, 27 år, yngre bror till Emil och Marcus, den här säsongen i Växjö. De är söner till Patrik Sylvegård, stor Malmö profil och klubbdirektör i SHL-laget Malmö Redhawks.
Spelartruppen som har haft stark lokal prägel  har också rymt två återvändare, Christoffer Törngren, tidigare HV 71 samt Jakob Heljemo, tidigare bl.a Tingsryd och närmast från Odense i Danmark. Mr. Vimmerby är Anton Karlsson, 27 år, som började i föreningen som knattespelare och som varit klubben trogen hela sin karriär.

Runt 15 miljoner saknas

Ekonomiskt kan sportchefen, Pelle Johansson, räkna in cirka sex miljoner i rättighetsersättning, TV4Play avtalet. Dagens blygsamma spelarbudget måste upp till cirka 18-20 miljoner kronor.
Ett frågetecken är kommande licensprövning, för spel i förbundsserie  krävs ett eget kapital på minst åtta procent av totalomsättningen. Det var efter helgens firande på Stadshotellet i Vimmerby oklart om vilka licensregler som gäller.
Erik Ryman ger besked.
-Det är åtta procent, sedan finns möjlighet att ansöka om så kallat kontroll år, något som  Västervik hade under den här säsongen.

Då kommer åskådarna

Publikt kan säsongen 2044-2025 bli en succé, här väntar heta derbyn mot IK Oskarshamn, föll ur SHL, och länsrivalerna, Kalmar och Nybro. 
Småland är tveklöst det ledande hockey distriktet, ännu ett HA-lag är Tingsryd, Kronobergs län. Samt två SHL-lag, HV 71 och Växjö Lakers.
Kjell Nilsson

 

Fakta

Vimmerby har aldrig tidigare spelat i HA. I kvalets avslutande rond besegrades Halmstad med 8-1, samtidigt som Kristianstad föll hemma mot Brödernas Väsby. Hudiksvalls 3-2 hemma mot Piteå räckte inte för avancemang.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 
Årets SM-vinnare på både herr- och damsidan kommer att tilldelas Bengt Johanssons pokal. Efter handbollslegendarens bortgång 2022 påbörjades arbetet med de nya pokalerna till Bengas minne - nu är de redo att lyftas för första gången.
 De båda pokalerna är inte bara symboler för seger, utan också för hans arv och minne.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.