Två mångmiljonföretag ska göra upp

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

 

Rögle har i play off slagit ut Timrå och har ”svept” både Färjestad och Växjö med 4-0 i matcher och aldrig tidigare har ett nionde-placerat lag i grundserien tagit sig ändå till final och utmana om Le Mat pokalen. Ishockeyns mästartrofé namngiven av en amerikansk filmregissör, Raul le Mat till 1926 års svenska mästerskap.
Rögles prestation är anmärkningsvärd, men nu är det stopp.

Tyvärr Rögle, nu är det slut på det roliga

 Norrbottens stolthet har fler spetsspelare,  en homogen defensiv med två Salming trophy vinnare i Jonathan Pudas och Axel Sandin Pellikka som frontspelare.  
Play off matcher avgörs i ”special teams”, det vill säga spel i numerära över – och underlägen Här har båda Skellefteå och Rögle fina siffror, notera att två Skellefteå-mål, i torsdagens match 7  mot Frölunda, skickades i nät i spel fem mot fyra.
Det blir ändå målvakternas spel som skriver ut guldadressen. Det visar SM-historien, senast våren 2023 då Växjös Emil Larmi var stor guldmakare till Skellefteås förtvivlan. 
I Skellefteå är Värmdö-fostrade Linus Söderström, 27 år nummer ett.  Han vet vad som krävs för att gå hela vägen. Han slog igenom 2017 och bidrog i hög grad till den säsongens överraskande HV 71- guld. Han belönades efter säsongen 2022-2023 med Honken Trophy, målvaktslegendaren Leif ”Honken” Holmqvist pris.
I Rögle har Kalix-födde Christoffer Rifalk, 27, år gjorten enastående säsong  bakom sig. Han har en räddningsprocent på 95,55, i nivå med Jonas ”Monstret” Gustafsson som i Färjestads guldupplaga 2009 noterade 96,08 procent.
Målvakternas kamp kan precis som tidigare säsonger bli helt avgörande för var Le Mat pokalen hamnar.

En favör för Skellefteå

Att jag har Skellefteå som favorit grundas till viss del på favör av hemmaplan i en eventuell match 7. I det avseendet har Skellefteå definitivt statistiken på sin sida.
Skellefteå var hösten 2023 rejält tilltufsat.
 En KHL-spelande amerikan Kenny Agostino presenterades som nyförvärv, i strid med svensk ishockeys ställningstagande efter Rysslands invasion av Ukraina. Protesterna var också högljudda och sportchefen Erik Forsell fick riva ett påskrivet kontakt. Viss desperation andades i föreningen, poängkungen Joakim Lindström hade slutat och hans parhäst Oscar Möller satt på läktarplats på grund av sjukdom.
Med klasspelaren Oscar Lindberg  tillbaka blev basen ändå tillräckligt stark för att nå en plats vid finalbordet. Skellefteå har aldrig varit sämre än sexa i grundserien sedan säsongen 2008-2009.
Ekonomiskt handlar det om två tungviktare,  där Skellefteå med ett eget kapital  på 77 miljoner sticker ut, motsvarande för Rögle är 20 miljoner kronor. Laget från Bjäre har nära band med Backahill, ett investmentbolag som kontrolleras av familjen Paulsson, där förmögenheten en gång grundlades genom sophantering på Bjärehalvön.
Rögle har full kontroll över den egna arenan Catena Arena via huvudägarskap i ett fastighetsbolag. Skellefteå Kraft Arena är kommunägd och föreningen betalar en årshyra på 5,4 miljoner kronor.
 Skellefteå Kraft AB  är helägt av kommunen och stödjer SAIK  i flera avtal,  grundbeloppet är 7 650 miljoner kronor, vid slutspel utgår bonus. För namnrättigheter erläggs 2 miljoner årligen. Ishockeyn är en länsangelägenhet via den starka kopplingen mellan laget, arenan och bolaget.

Omsättning om 200 miljoner

Hockeyns SM-final omsätter miljoner, och ger i bokslutet ett plus på cirka 10 miljoner, beroende på antal matcher, totalomsättningen för finallagen kommer att pendla kring 200 miljoner strecket..
 SHL-organisationen delar inte ute prispengar.  Färjestad, tabelletta erhöll 800 000 krononor, Växjö, på andra plats 250 000 kronor och Skellefteå 50 000 kronor. SHL bidrar också med 330 000 kronor vardera till de lag som kvalat för Ishockeyns Champions League, i nuläget Färjestad, Växjö och segrande lag Skellefteå-Rögle.
Det är småpengar i relation till SHL:s kommersiella avtal, inklusive rättighetsersättning från TV4Play som för kommande säsong uppgår till 47 miljoner kronor. 
I media har förekommit andra och högre belopp, men SHL:s vid Jenny Silfverstrand har nu öppet bekräftat att det korrekta beloppet ska vara 47 miljoner som tillfaller var och ett av de 14 SHL-lagen.
Beloppet är att betrakta som grundplåt den i köp- och säljfest som äger rum just nu i styrelserum och vid förhandlingsbord – hockeyns egen silly season.
Kjell Nilsson 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 
Årets SM-vinnare på både herr- och damsidan kommer att tilldelas Bengt Johanssons pokal. Efter handbollslegendarens bortgång 2022 påbörjades arbetet med de nya pokalerna till Bengas minne - nu är de redo att lyftas för första gången.
 De båda pokalerna är inte bara symboler för seger, utan också för hans arv och minne.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.