Sandström eld och lågor över sitt nya liv

I serien ”Konsten att börja om” är det dags att träffa mannen som under mer än 20 år brann för att vistas på fruset vatten. I dag är det eld och rinnande vatten som gäller. Välkommen att möta Tomas Sandström, en brandman som för evigt är en av de stora i svensk ishockey.
Tomas Sandström var en tuff spelare som inte undvek närkamper eller att ge sig i striden framför motståndarens målbur. Foto: Anders Wiklund, Scanpix


Vad kan en brandman från Skanör ha gemensamt med Wayne Gretzky? Det beror helt på vilken brandman det handlar om.

Tomas Sandström har i alla fall spelat hockey tillsammans med Gretzky i Los Angeles Kings. Men så är han också en av våra mest framgångsrika spelare genom tiderna i NHL. 983 matcher, 394 mål och en Stanley Cup-seger talar sitt tydliga språk.

Annorlunda utmaningar

- Det är klart att min vardag idag skiljer sig enormt mycket från det liv jag levde under mina 15 år i NHL. Men jag skulle ju inte vilja säga att livet idag bjuder på mindre utmaningar, bara annorlunda, säger Tomas som numera delar sin tid mellan anställningen som deltidsbrandman i Skanör och den egna byggfirman.

Det var i Fagersta det hela började. Hockeyintresset alltså. Själva Tomas började några år tidigare i Jakobstad i Finland, men sedan familjen flyttat till Fagersta var hans livsbana utstakad. Det var hockey som gällde. Redan som 15-åring spelade han i Fagerstas A-lag och det gick så bra att 17-årige Tomas blev utnämnd till Sveriges bäste junior säsongen 1981-82.

- Eftersom jag alltid har varit extremt träningsvillig utvecklades jag rätt snabbt. Just den där träningsviljan har ofta hjälpt mig vidare i mina ambitioner. Jag vill bli bäst på det jag håller på med, och det kräver en helhjärtad insats, så är det bara, säger Tomas med den där beslutsamma blicken som fått mer än en motståndare att darra innan det small i sargen.

Tiden i Brynäs avgörande

Hockeyresan till NHL gick via Brynäs där Tomas gjorde två elitseriesäsonger, innan han som 19-åring tog steget över Atlanten till NHL och New York Rangers.

- Tiden i Brynäs var avgörande för min fortsatta karriär. Där fanns fina förebilder både som spelare och tränare och när jag kom till USA hamnade jag i samma lag som Anders Hedberg. Bättre mentor kunde jag bara inte få. Han och Börje Salming var ju mina två stora idoler. Att sedan få spela ihop med en av dem var perfekt, säger Tomas.

Det blev succé i flera storlag i NHL, en hårsmån från Stanley Cup-seger med Los Angeles Kings 1994 och sedan, som kronan på verket, seger i Stanley Cup tre år senare med Detroit Red Wings.

Även på hemmaplan bidrog han stort i Tre Kronor. Vi som var med på den tiden minns hans 2-2 mål mot Sovjet, som bäddade för VM-guldet 1987. Tomas Sandström tilldelades Svenska Dagbladets bragdmedalj det året.

Naturligt välja Malmö

Att Tomas idag lever och verkar i skånska Skanör där han har ett jobb som deltidsbrandman är inte så konstigt som det kan låta.

- Min fru och jag hade tidigt beslutat att vi skulle flytta hem till Sverige när det blev dags för vårt första barn att börja skolan. Under NHL-lockouten 1994 spelade jag i Malmö och det kändes helt naturligt att avsluta min hockeykarriär där.

Men hur kommer det sig att mannen som gjorde sig känd som en av de tuffaste på isen hittade till brandkåren? Svaret är att det var en blandning av slump och önskan. Tomas Sandström förklarar:

Innebandy ledde till brandman

- Att bli brandman var en av mina tidiga pojkdrömmar och den har nog alltid funnits med mig i bakhuvudet. När jag sedan började spela innebandy med ett gäng brandmän fick jag en naturlig ingång till deras värld. Och på den vägen är det.

Han ser också stora likheter mellan livet på rinken och livet som brandman.

- I båda fallen är man beroende av de andra i laget. Det är teamet som lyckas, inte den enskilde. Dessutom måste man vara hundra procent närvarande och engagerad i båda rollerna. Är du inte det gör du inget bra jobb - och då är det inte bra för kompisarna. Och någon svikare vill man ju inte vara. Inte jag i alla fall.

Tomas Sandström gör ett symboliskt nedsläpp vid en landskamp mot Ryssland. Foto: Andreas Hillergren, Scanpix

Konsten att börja om

De förgyllde våra stunder både på plats och i TV-soffan. Men vad hände sedan, när strålkastaren slocknat och vaktmästaren låst och gått hem? I en serie artiklar under vinjetten "Konsten att börja om" får du träffa svenska idrottshjältar som försökt sadla om till ett ”Svensson-liv”. Först ut i serien var friidrottaren Maria Akraka, därpå basketspelaren Roland Rahm och nu är turen kommen till ishockeyns Tomas Sandström.

Tomas Sandström har bland annat spelat tillsammans med
Wayne Gretzky
Mario Lemieux
Anders Hedberg

Meriter i koncentrat
VM-guld 1987
Stanley Cup-seger 1997 (Detroit Red Wings)
983 NHL-matcher, 857 poäng fördelat på 394 mål och 463 assist

Klubbarna
Fagersta AIK
Brynäs IF
New York Rangers
Los Angeles Kings
Pittsburgh Penguins
Detroit Red Wings
Anaheim Ducks
Malmö Red Hawks

Färjestad ärSHL-ishockeyns mest välmående förening, med ett eget kapital på 150 miljoner, men har nuryggen mot väggen och tvingas vinna fyra matcher i rad för att överleva kvartsfinalserien mot Rögle, på nionde plats i grundserien.
Ännu har inget lag i SHL:s historia, på 41 försök, lyckats med den bedriften.
 För Färjestads BK, tabelletta och mästare säsongen 2021-2022, totalt 10 SM-.guld och 21 finaler, har allt gått snett i jakten på 2024 års mästartrofé, Le Mat pokalen. 

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.