En afrikansk tonårings väg till lycka

En 18-årig gambier hamnade i Sverige med sina drömmar. Nu är de på väg att infrias. Storklubben vill köpa honom, det handlar om många miljoner och det finns flera vinnare.
Modou Barrow tillsammans med sin kusin Omar Jack Jagne som också söker lyckan i Sverige och spelar i Falun.
Annons

 

Från Mjölby 2011 till spel i näst högsta ligan i England. Modou Barrow kom till Sverige som 18-åring och har via snirkliga vägar har han nått genombrottet. Nu vill Bolton köpa honom och priset ligger på uppemot 7 miljoner kronor.

Drömmen om upptäckt

I många länder i Afrika finns det fotbollsakademier där ungdomar söker lyckan. Första förutsättningen är att de blir antagna, nästa att de upptäcks av en agent, därpå att de får flytta och oftast till Europa där karriären ska fortsätta.

Många steg och många hinder.

Just Barrow är bilden av en agentdrömmen – att förädla en talang och få storklubbar så pass intresserade att miljonbuden överträffar varandra och därmed få en del av transferpengarna.

I det här fallet finns det ytterligare en vinnare, nämligen Östersunds FK där ordföranden Daniel Kindberg nu har fullt  upp med att sortera anbuden. Den ena mer kända klubben än den andra hör av sig och Kindberg har klart deklarerat:

Kräver många miljoner

- Det måste ske något i juli.

Klubben ska ha nobbat ett bud på 5,5 miljoner kronor och vill få ut mera för sin anfallsstjärna.

Lyckan för Östersunds FK var beslutet från januari i år att köpa loss Modou Barrow från Varbergs BoIS som valde att göra affären trots att 22-åringen hade två år kvar på kontraktet.

Daniel Kindberg i Östersund sa då:

- Vi har haft en väldigt bra dialog med Varbergs BoIS. Det känns bra att vi lyckas knyta Modou till oss. Vi har följt honom under lång tid. Han har tagit stora steg framåt i Varberg och vi tror att vi tillsammans med Modou kan fortsätta på den utvecklingen.

Möjligen kunde han ana vad som skulle ske.

Dömd till samhällstjänst

Modou Barrow är i dag 22 år och lärde sig att spela fotboll i Real de Bannju FC. För fyra år sedan kom han till Sverige.  Han började i Mjölby, fortsatte i IFK Norrköping som såg honom en investering för framtiden, men vistelsen blev inte särskilt långvarig av en speciell anledning.

Modou Barrow var inblandad i en misshandel, dömdes till samhällstjänst och fick då inte stanna i klubben. 

Varbergs BoIS passade på när straffet var avtjänat och ville ge Barrow chansen. I januari 2013 blev han klar för klubben där han stannade ett år innan Östersund värvade honom i januari i år.

Boltons första bud avvisat

En tonåring från Gambia har utvecklats i Sverige, via spel och träning i olika klubbar och är nu beredd att ta steget ut till en av de största ligorna.

Här hemma har bl a Helsingborg visat intresse för Barrow, men det är England som gäller i första hand. Han besökte Bolton under deras läger i Sverige och provträningen utföll så bra att engelsmännen vill göra affär.

"Modou gjorde ett gott intryck på Boltons ledning och deras manager Dougie Freedman som ansåg att Modou visade att han klarar av deras nivå och att han har kvalitéer även för spel högre upp. Bolton är intresserade av Modou och vi har fortsatta diskussioner med Bolton",  skriver ÖFK på sin hemsida.

Premier League-klubbar på besök

Daniel Kindberg bekräftar också att Celtic, Swansea City, Everton, Hull City, Queens Park Rangers och Middlesbrough är intresserade av Modou Barrow.

Brittiska medier skriver att Östersund har nobbat ett bud från Bolton. Det ska ha legat på mellan 5,5 och 7 miljoner kronor.

Premier League-klubbarna Hull och QPR kommer dessutom att vara på plats vid derbyt mot GIF Sundsvall för att specialstudera Barrow. 

Högsta ersättningen

Daniel Kindberg är uppriktig och konstaterar:

- Vi vet var i fotbollshierarkin vi befinner oss. Vi stoppar inte spelare, men säljer inte heller en så bra spelare om vi inte får tillräckligt med pengar så vi kan investera i andra spelare.

Östersund gjorde en liknande affär när David Accam gick till Helsingborg i augusti 2012 där han har gjort stor succé i Helsingborg och länge var högaktuell för en plats Ghanas VM-trupp.

Övergångssumman på 2 miljoner kronor var den högsta transfersumma som någonsin betalats till en svensk division 1-klubb.

Sven Essen (inte verifierad)

tors, 2014-07-17 05:07

1. Stampar man sin f d flickvän

Stampar man sin f d flickvän i huvudet och knäar henne i pannan.. Ja då kan man kalla det misshandel. Faktiskt grov enligt Norrköpings tidningar.

Nu skärper Björn Eriksson och Riksidrottsförbundet rösten och kravet på regeringen. RF gör bedömningen att den ekonomiska effekten för idrottsrörelsen ligger mellan fyra och sex miljarder kronor för 2021. Till regeringen lämnas därför idag krav på ekonomiskt stöd för kompensation och omställning för idrottsrörelsen på minst två till fyra miljarder kronor beroende på utvecklingen av pandemin och dess konsekvenser under 2021.

Göteborg får en ny jätteanläggning för padel. Det är företaget  Time4Padel som i samarbete med fastighetsbolaget Tuvebacken Förvaltnings AB planerar  ennybyggnation i Torslanda/Björlanda.  Parterna siktar på en unik anläggning som ska öppna i november-december.

Vintern och snön är här med besked och intresset för längdskidåkning är stort runt om i landet. I Vasaloppsarenan är förhållandena just nu i det närmaste idealiska med ett snödjup på närmare metern uppe i Sälen och fina skidspår hela vägen till Mora. Och Vasaloppsorganisationens arbete med att anpassa verksamheten och planera för att alla ska få en härlig och trygg och skidupplevelse i Vasaloppspåret i vinter pågår för fullt.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IIHF, det internationella hockeyförbundet, trängs allt hårdare mot repen. I ett inlägg på sociala medier skrev på lördagen den tjeckiska biltillverkaren Skoda, som har sponsrat ishockey-VM i 28 år, att företaget väljer att avbryta sitt engagemang – om VM spelas i Belarus som planerat 21maj-6 juni.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

Solidsport, Nordens största plattform för streamingtjänster av idrott, har tecknat ett unikt avtal med Turkiska Basketbollförbundet. Kontraktet innebär att Solidsport blir global distributör av mediarättigheter för den turkiska högsta ligan, TBL (Turkish First League) och rankad trea i Europa.

Enligt SCB bor i Sverige, 2019 års siffror, 104 854 personer som antingen själva var födda i Turkiet, eller hade minst en förälder som var det.

Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.