Ilskan var inte värre än så...

Tommy Salo avhopp som sportchef i Leksands IF varade i knappt ett dygn. På tisdagsförmiddagen greppade han vd:n Kjell Kruses hand och sa ja till att köra vidare som om inget hade hänt.
Kjell Kruse hade knappt hunnit börja jobbet som vd i Leksands IF innan en schism med sportchefen Tommy Salo bröt ut. Men nu ska de vara bästa arbetskompisar.

 

Leksand gick ju förra månaden ut och berättade att "supportrarna" nu är "största sponsor" och därmed en av huvudsponsorerna... Över 2 000 personer har skrivit på namninsamlingen som ska få Tommy Salo att stanna i Leksands IF. På tisdagen startatde "Operationen övertalningQAS i Tegera Arena. 

Klubbledningen, Kjell Kruse och Tommy Salo träffades och nådde en överenskommelse på drygt en timme.  

Salo blir kvar

Tommy Salo fortsätter som sportchef, med ansvar för den sportsliga verksamheten, Kjell Kruse som klubbdirektör med det övergripande ansvaret för Leksands IF Ishockey AB.

Kjell Kruse: 

- Det här blir en perfekt lösning för Leksands IF, och jag ser fram emot att börja mitt arbete den 1 oktober.

Tommy Salo:

- Det känns bra att vi har löst problemet. Nu ser vi framåt och jobbar för Leksands IF:s bästa.

Aldrig riktigt lugnt

Leksands IF är klubben som har lätt att komma med i rubrikerna.Det finns s a s anledningar…

Från mästaråren och då klubben alltid hörde till toppen i hockey-Sverige till en plötsligt degradering och då elitserien inte hade något Leksand. 

Därpå åren av försök att återkomma i högsta serien. Spelare kom och gick, ledare likaså, Dalauppror och kampanjer, allt för att mobilisera och få in mer pengar.

Någonstans har de alltid hängt med, sponsorerna och fansen. Det är fascinerande.

De prövades hårdare än någonsin efter några år av satsningar som kostade åtskilliga miljoner och då det stod klart att konkurs hotade. Via en rekonstruktion överlevde ändå klubben på ett mirakulöst sätt. 

Största klubben

Sponsorerna ställde upp, då som nu, likaså fansen, nya satsningar inleddes, nya pengar behövdes och klubben växte ytterligare. På Facebook har dalagänget 60 000 gillare!

Med cirka 9 000 medlemmar, ja, 10 000 om man räknar in supporterklubbarna  är klubben störst i Sverige. 

Förra vintern som nykomling innebar en succé när det blev slutspel. Till den här vintern har truppen bytt utseende till stora delar – och det med negativt resultat.

Leksand är särklassig jumbo och då prövas alla och envar.

Även sportchefen Tommy Salo.

Ingen som helst förvarning

På måndagen, som en blixt från klar himmel, sa han ifrån. Han skulle göra en intervju med Dalarnas Tidningar kl 15, men kom aldrig, det gjorde däremot ett sms kl 15.21 där han kort meddelade att han sagt upp sig.

På Leksands kansli hade man också svårt att förstå. Salo kom in hastigt, hämtade lite grejor och sa att nu får det vara nog.

- Det går inte att samarbete med en person som lägger sig i precis allt, var Salos förklaring.

- Kjell Kruse är anledningen.

Det är alltså nye vd:n. Enligt uppgifter från Leksand var alla lika förvånade. Att duon hade svårt att prata med varandra var okänt för alla.

Alla överrumplade

- Det här beskedet kom väldigt hastigt, och just nu handlar det i första hand om att samla all information i ärendet, var styrelseordförande Anders Holsts första kommentar.

Och han sa också direkt:

- Vår ambition är att lösa den här situationen på ett så positivt sätt som möjligt. Förhoppningen är att vi kommer fram till en lösning där Tommy stannar hos oss, avslutar Holst.

Leksand har en tradition av diverse skiften på personalsidan. Bara under de senaste åren har det varit andra turer.

Först såg gamle ordförande Sven Rosén till att sparka vd:n Anders Doverskog och hade (förutom påskrift) gjort klart med Tore Jobs som ny vd. Sedan kom en ny ordförande i våras, Anders Holst, som inte ville ha Jobs, utan Kjell Kruse som knappt tillträtt innan han gör så att Salo hoppar av och hoppar på.

Thomas Ejderhov

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.