Pia och Erik bäst, men hur?

Ingvar Kamprad, Fredrik Reinfeldt eller Hans Vestberg kanske borde vara först. Nej, då, Pia Sundhage och Erik Hamrén finns i topp när kontorsanställda önskar en ny chef. Men förlåt, hur gick det här till?
Håller hon sig för skratt inför omröstningens resultat, att hon själv och Erik Hamrén skulle vara de bästa cheferna. Pia Sundhage och Hamrén fick onekligen en del att fundera på. Foto: Maja Suslin, TT

 

Sveriges förbundskapten för damlandslaget fick 28 procent av rösterna. Herrarnas förbundskapten Erik Hamrén kom på delad andraplats med Ikea-grundaren Ingvar Kamprad, den nu avgående statsministern Fredrik Reinfeldt och Spotifys grundare Daniel Ek. 

Hur tänkte de?

Man tar sig för pannan. Hur tänkte de 2 000 personerna?

Så många deltog i Vasakronans undersökning bland kontorsanställda i Sverige som skulle svara på frågan om vem de helst skulle vilja ha som chef. Eller om de svarande är chefer själva, vilken ledare som har den mest inspirerande ledarstilen. 

Preferenserna ser lite olika ut beroende på exempelvis ålder, kön, geografi och den bransch man jobbar i, men Pia Sundhage är populärast hos nästan alla. 

Pia själv glad men förvånad

Som man frågar får man svar, brukar de heta. Kan det vara en förklaring? Eller inte annat än att de båda fotbollsprofilernas uppfattas som duktigast.

Pia Sundhage var själv överraskad:

- Jättekul, även om de som röstat varken har jobbat eller spelat fotboll med mig. Men i den mån de gillar min ledarstil så hoppas och tror jag att det beror på min starka passion. Positiv energi sprider sig i ett lag och tillsammans gör vi varandra bra. Vi har alla ett ansvar att bidra. 

Sundhage anses också ha den bästa och mest inspirerande ledarstilen, fick 27 procent av rösterna, och hade Kamprad (16 procent) och Reinfeldt (15 procent) efter sig. Ericssons vd Hans Vestberg fick minst antal röster i båda frågorna.

Men egentligen finns det inget facit på vad som gör en god ledare, och ledarskapet beror på flera olika faktorer. En riktigt bra ledare kan vara en förebild som sätter goda exempel även för andra ledare. 

Fakta

Kontorsbarometern har genomförts av United Minds på uppdrag av Vasakronan. Här är resultatet:

Vem av följande personer skulle du helst vilja ha som chef?  

(Endast medarbetare har svarat)

Pia Sundhage, förbundskapten 28%

Erik Hamrén, förbundskapten 10%

Ingvar Kamprad, grundare Ikea 10%

Fredrik Reinfeldt, f d statsminister 10%

Daniel Ek, grundare Spotify 10%

Stefan Löfvén, partiledare (s) 7%

Eva Hamilton, vd Sveriges Television 7%

Christina Stenbeck, ordf. Kinnevik 7%

Marie-Louise Ekman, teaterchef Dramaten 6%

Annika Falkengren, vd SEB 4%

Hans Vestberg, vd Ericsson 3%

Vem av följande personer anser du har den bästa och mest inspirerande ledarstilen? 

(Endast chefer har svarat) 

Pia Sundhage, förbundskapten 27%

Ingvar Kamprad, grundare Ikea 16%

Fredrik Reinfeldt, f d statsminister 15%

Erik Hamrén, förbundskapten 9%

Christina Stenbeck, ordf. Kinnevik 6%

Marie-Louise Ekman, teaterchef Dramaten 5%

Daniel Ek, grundare Spotify 5%

Stefan Löfvén, partiledare (s) 5%

Eva Hamilton, vd Sveriges Television 5%

Annika Falkengren, vd SEB 5%

Hans Vestberg, vd Ericsson 4%

Plötsligt kallade regeringskansliet till presskonferens. Och fram klev idrottsminister Amanda Lind och sa:

- Vi ska inte gå ur pandemin med en hälsoskuld.

Varpå hon meddelade att idrotten får 400 miljoner kronor i extra stöd för återstart under 2022.

Du får gå var du vill och sitta där du önskar. Så kom det efterlängtade beskedet. Grindarna öppnas till alla arenor och hallar där idrott utövas.

Deltagartak vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort från 29 september och dessutom försvinner krav på avstånd mellan sittplatser och mellan sällskap. 

Här kommer ett glädjebesked till idrotten..Antalet elitidrottare som studerar på Mittuniversitetet har aldrig tidigare varit så högt. Sedan 2018 är ökningen närmare åttio procent och numera studerar inte mindre än 130 elitidrottare samtidigt som de satsar på sin idrottskarriär

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Tillsammans med Svenska Spel gör Svenska Ishockeyförbundet nu en flick- och damsatsning som bland annat innehåller utökat stöd för Damkronorna, riktat stöd till DamEttan, ett juniorslutspel samt en satsning på målvaktstalanger.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Sportbladet fortsätter satsningen på bandy och sänder i höst och vinter alla matcher i elitserien samt Svenska cupen på Sportbladet Play. Samtidigt värvas bandyprofilerna Christoffer Million, från Bandypuls och trefaldige VM- och SM-guldmedaljören Jonas Claesson som experter till redaktionen.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.