Pia och Erik bäst, men hur?

Ingvar Kamprad, Fredrik Reinfeldt eller Hans Vestberg kanske borde vara först. Nej, då, Pia Sundhage och Erik Hamrén finns i topp när kontorsanställda önskar en ny chef. Men förlåt, hur gick det här till?
Håller hon sig för skratt inför omröstningens resultat, att hon själv och Erik Hamrén skulle vara de bästa cheferna. Pia Sundhage och Hamrén fick onekligen en del att fundera på. Foto: Maja Suslin, TT

 

Sveriges förbundskapten för damlandslaget fick 28 procent av rösterna. Herrarnas förbundskapten Erik Hamrén kom på delad andraplats med Ikea-grundaren Ingvar Kamprad, den nu avgående statsministern Fredrik Reinfeldt och Spotifys grundare Daniel Ek. 

Hur tänkte de?

Man tar sig för pannan. Hur tänkte de 2 000 personerna?

Så många deltog i Vasakronans undersökning bland kontorsanställda i Sverige som skulle svara på frågan om vem de helst skulle vilja ha som chef. Eller om de svarande är chefer själva, vilken ledare som har den mest inspirerande ledarstilen. 

Preferenserna ser lite olika ut beroende på exempelvis ålder, kön, geografi och den bransch man jobbar i, men Pia Sundhage är populärast hos nästan alla. 

Pia själv glad men förvånad

Som man frågar får man svar, brukar de heta. Kan det vara en förklaring? Eller inte annat än att de båda fotbollsprofilernas uppfattas som duktigast.

Pia Sundhage var själv överraskad:

- Jättekul, även om de som röstat varken har jobbat eller spelat fotboll med mig. Men i den mån de gillar min ledarstil så hoppas och tror jag att det beror på min starka passion. Positiv energi sprider sig i ett lag och tillsammans gör vi varandra bra. Vi har alla ett ansvar att bidra. 

Sundhage anses också ha den bästa och mest inspirerande ledarstilen, fick 27 procent av rösterna, och hade Kamprad (16 procent) och Reinfeldt (15 procent) efter sig. Ericssons vd Hans Vestberg fick minst antal röster i båda frågorna.

Men egentligen finns det inget facit på vad som gör en god ledare, och ledarskapet beror på flera olika faktorer. En riktigt bra ledare kan vara en förebild som sätter goda exempel även för andra ledare. 

Fakta

Kontorsbarometern har genomförts av United Minds på uppdrag av Vasakronan. Här är resultatet:

Vem av följande personer skulle du helst vilja ha som chef?  

(Endast medarbetare har svarat)

Pia Sundhage, förbundskapten 28%

Erik Hamrén, förbundskapten 10%

Ingvar Kamprad, grundare Ikea 10%

Fredrik Reinfeldt, f d statsminister 10%

Daniel Ek, grundare Spotify 10%

Stefan Löfvén, partiledare (s) 7%

Eva Hamilton, vd Sveriges Television 7%

Christina Stenbeck, ordf. Kinnevik 7%

Marie-Louise Ekman, teaterchef Dramaten 6%

Annika Falkengren, vd SEB 4%

Hans Vestberg, vd Ericsson 3%

Vem av följande personer anser du har den bästa och mest inspirerande ledarstilen? 

(Endast chefer har svarat) 

Pia Sundhage, förbundskapten 27%

Ingvar Kamprad, grundare Ikea 16%

Fredrik Reinfeldt, f d statsminister 15%

Erik Hamrén, förbundskapten 9%

Christina Stenbeck, ordf. Kinnevik 6%

Marie-Louise Ekman, teaterchef Dramaten 5%

Daniel Ek, grundare Spotify 5%

Stefan Löfvén, partiledare (s) 5%

Eva Hamilton, vd Sveriges Television 5%

Annika Falkengren, vd SEB 5%

Hans Vestberg, vd Ericsson 4%

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen