Pia och Erik bäst, men hur?

Ingvar Kamprad, Fredrik Reinfeldt eller Hans Vestberg kanske borde vara först. Nej, då, Pia Sundhage och Erik Hamrén finns i topp när kontorsanställda önskar en ny chef. Men förlåt, hur gick det här till?
Håller hon sig för skratt inför omröstningens resultat, att hon själv och Erik Hamrén skulle vara de bästa cheferna. Pia Sundhage och Hamrén fick onekligen en del att fundera på. Foto: Maja Suslin, TT

 

Sveriges förbundskapten för damlandslaget fick 28 procent av rösterna. Herrarnas förbundskapten Erik Hamrén kom på delad andraplats med Ikea-grundaren Ingvar Kamprad, den nu avgående statsministern Fredrik Reinfeldt och Spotifys grundare Daniel Ek. 

Hur tänkte de?

Man tar sig för pannan. Hur tänkte de 2 000 personerna?

Så många deltog i Vasakronans undersökning bland kontorsanställda i Sverige som skulle svara på frågan om vem de helst skulle vilja ha som chef. Eller om de svarande är chefer själva, vilken ledare som har den mest inspirerande ledarstilen. 

Preferenserna ser lite olika ut beroende på exempelvis ålder, kön, geografi och den bransch man jobbar i, men Pia Sundhage är populärast hos nästan alla. 

Pia själv glad men förvånad

Som man frågar får man svar, brukar de heta. Kan det vara en förklaring? Eller inte annat än att de båda fotbollsprofilernas uppfattas som duktigast.

Pia Sundhage var själv överraskad:

- Jättekul, även om de som röstat varken har jobbat eller spelat fotboll med mig. Men i den mån de gillar min ledarstil så hoppas och tror jag att det beror på min starka passion. Positiv energi sprider sig i ett lag och tillsammans gör vi varandra bra. Vi har alla ett ansvar att bidra. 

Sundhage anses också ha den bästa och mest inspirerande ledarstilen, fick 27 procent av rösterna, och hade Kamprad (16 procent) och Reinfeldt (15 procent) efter sig. Ericssons vd Hans Vestberg fick minst antal röster i båda frågorna.

Men egentligen finns det inget facit på vad som gör en god ledare, och ledarskapet beror på flera olika faktorer. En riktigt bra ledare kan vara en förebild som sätter goda exempel även för andra ledare. 

Fakta

Kontorsbarometern har genomförts av United Minds på uppdrag av Vasakronan. Här är resultatet:

Vem av följande personer skulle du helst vilja ha som chef?  

(Endast medarbetare har svarat)

Pia Sundhage, förbundskapten 28%

Erik Hamrén, förbundskapten 10%

Ingvar Kamprad, grundare Ikea 10%

Fredrik Reinfeldt, f d statsminister 10%

Daniel Ek, grundare Spotify 10%

Stefan Löfvén, partiledare (s) 7%

Eva Hamilton, vd Sveriges Television 7%

Christina Stenbeck, ordf. Kinnevik 7%

Marie-Louise Ekman, teaterchef Dramaten 6%

Annika Falkengren, vd SEB 4%

Hans Vestberg, vd Ericsson 3%

Vem av följande personer anser du har den bästa och mest inspirerande ledarstilen? 

(Endast chefer har svarat) 

Pia Sundhage, förbundskapten 27%

Ingvar Kamprad, grundare Ikea 16%

Fredrik Reinfeldt, f d statsminister 15%

Erik Hamrén, förbundskapten 9%

Christina Stenbeck, ordf. Kinnevik 6%

Marie-Louise Ekman, teaterchef Dramaten 5%

Daniel Ek, grundare Spotify 5%

Stefan Löfvén, partiledare (s) 5%

Eva Hamilton, vd Sveriges Television 5%

Annika Falkengren, vd SEB 5%

Hans Vestberg, vd Ericsson 4%

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Svenska fäktförbundet anklagar Internationella fäktförbundet för att bryta mot Internationella olympiska kommitténs (IOK) etiska principer. En anmälan har skickats till IOK:s visselblåsartjänst.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Leo Vegas grundades 2011 i Sverige och har sedan dess vuxit stadigt. Spelkoncernen har idag fler än 1 000 anställda över flera europeiska kontor med huvudkontori Stockholm medan den operativa staben verksamheten sker på Malta.
På lördagen avslöjades att Leo Vegas  har enats om ett nytt globalt partnerskap med italienska storklubben Inter och skat pryda dam- och herrlagens tränings- och uppvärmningströjor samt arenan San Siro.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.