Strid om att bli ny RF-ordförande

Om fem månader ska RF få en ny ordförande. Kampen har börjat. Tre kandidater är nominerade och så finns det åtminstone en verklig outsider, medan en tilltänkt ordförande har tappat sin favoritposition.
Mona Sahlin var den tilltänkta efterträdaren till Karin Mattsson-Weijber, men är inte presenterad av valberedningen som en ordförandekandidat. Foto: Mikael Fritzon, TT

 

Karin Mattsson Weijber har drygt fem månader kvar av sitt uppdrag. Vid riksidrottsmötet i Helsingborg i maj 2015 avgår hon. Hon har bestämt sig och gav det beskedet tidigt till valberedningen.

- Tio år får räcka, sa hon. 

Tre namn presenterade

Det finns ingen självklar efterträdare utan sökandet har pågått i några månader och nu har valberedningen presenterat tre namn, Korpens Tommy Ohlström, fäktningens Lars LiIljegren och Svemos Håkan Leeman. 

Därtill, ihärdiga rykten gör gällande att Sven von Holst backas upp av ett par starka förbund. Likaså omges Björn Eriksson av liknande rykten. Han är i dag ledamot av riksidrottsstyrelsen och blev nyligen ordförande i friidrottsförbundet.

Hans von Uthmann, basketens ordförande, förordades av några förbund, men han har avböjt.

Mona Sahlin har tappat?

Mona Sahlin var högaktuell, men har tappat i ranking. Vid Riksidrottsmötet i Luleå i fjol lanserades Sahlin av sex förbund och blev ledamot av riksidrottsstyrelsen. Där skulle hon skola in sig på posten.

Nu uppger DN att hon har förlorat mandat, bl a beroende på låg närvaro vid styrelsemötena. 

Själv säger Sahlin att hon tar sitt styrelseuppdrag på stort allvar. Uppgifter gör gällande att hon är beredd att ordföranderollen om hon slipper strider vid riksidrottsmötet.

Starka i sina idrotter

De tre nominerade har starka positioner inom sina respektive idrotter.

Tommy Ohlström har varit ordförande i Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet i tio år och är sedan fyra år ledamot av riksidrottsstyrelsen. 

Håkan Leeman, ordförande i Svenska motorcykel- och snöskoterförbundet, Svemo.

Lars Liljegren, Fäktförbundets ordförande, stred mot Karin Mattsson Weijber för tio år sedan, men uppger själv att han har stöd från flera förbund. Han är uppmuntrad och ger sig in i striden igen.

Olof (inte verifierad)

fre, 2014-12-05 17:42

1. Låt inte det här bli en

Låt inte det här bli en plattform för Sahlin att bara prata dHBTQ-och invandrarfrågor vilket hon i och för sig är duktig på. Det här uppdraget är ett grovjobb som ska göras för idrottsrörelsen och inget annat.

Olof (inte verifierad)

sön, 2014-12-07 18:11

2. Sahlin är duktig på att prata

Sahlin är duktig på att prata om HBTQ- och invandrarfrågor men det här uppdraget kräver i huvudsak grovjobb och mycket " verkstad" för idrottsrörelsen och inget annat. Frågan är väl om det är Sahlins starka sida.

Inför hot om att tvingas lämna RF-familjen, uttalat av Riksidrottsstyrelsen , RS, i april år, fann Svenska Ishockeyförbundet för gott att krypa till korset och ta bort den omstridda paragrafen 6:1 i sina tävlingsbestämmelser. 

Hockeyettan-laget Boden som hävdat sin suveränitet, och vägrat medlemskap i ligaorganisationen Hockeyettan AB, kan idag utropa sig till segrare. 

Eskilstuna Golfklubb satsar tufft. Nyligen togs det nya klubbhuset i bruk och inom den närmaste tiden också det 18:e nya signaturhålet.

Men smakar det så kostar det. I dagsläget ligger notan på i runda tal 40 miljoner kronor.

Och man är inte på långa vägar framme vid målet.

Nu duger det minsann att spela på hemmaplan. Mikael Ymer som sa nej till spel i Båstadtennisen har gett klartecken till Stockholm Open. 15-23 oktober 2022. Tillsammans med turneringens Tournament Director, Thomas Enqvist, har han dessutom signat för två år. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.