Hon fann en ny karriär

Louise Permelin Berg är golftjejen som via en utbildning på Cruyff Institute bytte spår och projektleder en av Sveriges största insamlingskampanjer.
Louise Permelin Berg valde efter många år inom golfen att byta spår. Fotograf: Cancerfonden
Annons

 

Hon är själv en duktig spelare och hon var vd för Svenska Golftourerna, men ville byta spår. Yrkeslivet kom att helt skifta karaktär.

Samlat in en halv miljard

Rosa Bandet-kampanjen pågår hela oktober. Allt fler företag vill vara med i kampen att besegra cancer, och på olika sätt bidra till insamlingen som är Sveriges största och går in på sitt trettonde år.

2014 samlades 88 miljoner kronor in genom försäljning av rosa produkter, rosa band och en TV-gala. Totalt har 515 miljoner kronor samlats in sedan starten 2003 i Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj.

- Totalt är det 26 företag, med huvudsponsorerna XL-Bygg, Ica, Lindex och Apoteket i täten, som är med i kampanjen. Det är härligt att se det engagemang som finns bland landets företag, säger Louise Permelin Berg.

Då kom hon närmast från tjänsten som vd på Svenska Golftourerna, Svenska Golfförbundets och PGA Sveriges gemensamma bolag som driver Nordea Tour - "Allsvenskan i golf" - för att erbjuda unga, svenska golftalanger en språngbräda ut till de stora tourerna i världen såsom Europatouren och USA-touren.

Bred utbildning inspirerade

Louise Permelin Berg började jobba inom golfen 1991, då hon efterträdde en viss Annika Sörenstam på PGA:s kansli. Annika slutade för att “satsa på golfen…” 

2012 beslöt sig Louise för att bredda sin kompetens ytterligare. Hon började på Cruyff Institute, skolan för idrottsmän och idrottskvinnor som vill arbeta som ledare i affärsverksamhet. Utbildningen heter Management Diploma for Athletes och pågår i olika moduler under ett år.

- Förutom att det var en mycket bra utbildning som passade mig, fick den mig att tänka till på vad jag egentligen ville göra av mitt yrkesliv. 

- Jag blev otroligt inspirerad och kom fram till att det var dags att pröva på att arbeta med en helt annan rättighet, förklarar Louise Permelin Berg valde att säga upp sig efter fem år som vd för Svenska Golftourerna utan att ha ett annat arbete.

Kick att våga ta steget

- Anledningen att jag vågade var att utbildningen var bred och gav mig och de övriga deltagarna inblick i flera olika branscher. Det gjorde mig nyfiken på att börja med något helt annat, eftersom jag hade arbetat ganska länge inom golfen. 

- Det blev också tydligt att vi med kompetens från idrottsvärlden behövs i näringslivet – och det var en enorm kick för mig att våga ta steget!

Att det blev just Cancerfonden var en slump:

- För mig har det alltid varit viktigt att arbeta med något meningsfullt, och det tyckte jag hela tiden att arbetet inom golfen var. När jag såg annonsen för tjänsten, att få chansen att arbeta med företagssamarbeten inom Rosa Bandet-kampanjen, kände jag att det meningsfulla i mitt arbete skulle bli ännu starkare – och att ännu fler människor skulle kunna ha nytta av mina kunskaper, min erfarenhet och mitt engagemang.

Pappa drabbades av cancer

En av tre drabbas av cancer. Den vanligaste formen av cancer är bröstcancer bland kvinnor och prostatacancer bland män. Även Louise Permelin Berg har drabbats på nära håll. Hennes pappa drabbades av just prostatacancer 2014.

Han är i dag fri från cancern efter operation i december förra året.

- När jag sökte mig till Cancerfonden kände jag till personer som hade blivit drabbade, men ingen i min egen familj. Att min pappa fick beskedet att han hade cancer, bara ett par månader efter att jag hade börjat jobba här, kändes det både oerhört jobbigt och nästan overkligt. Det har påverkat både mig och min familj på många sätt, bland annat yrkesmässigt: min vilja att uppnå resultat i det jag gör har ökat ännu mer, säger Louise Permelin Berg.

Nu skärper Björn Eriksson och Riksidrottsförbundet rösten och kravet på regeringen. RF gör bedömningen att den ekonomiska effekten för idrottsrörelsen ligger mellan fyra och sex miljarder kronor för 2021. Till regeringen lämnas därför idag krav på ekonomiskt stöd för kompensation och omställning för idrottsrörelsen på minst två till fyra miljarder kronor beroende på utvecklingen av pandemin och dess konsekvenser under 2021.

Göteborg får en ny jätteanläggning för padel. Det är företaget  Time4Padel som i samarbete med fastighetsbolaget Tuvebacken Förvaltnings AB planerar  ennybyggnation i Torslanda/Björlanda.  Parterna siktar på en unik anläggning som ska öppna i november-december.

Vintern och snön är här med besked och intresset för längdskidåkning är stort runt om i landet. I Vasaloppsarenan är förhållandena just nu i det närmaste idealiska med ett snödjup på närmare metern uppe i Sälen och fina skidspår hela vägen till Mora. Och Vasaloppsorganisationens arbete med att anpassa verksamheten och planera för att alla ska få en härlig och trygg och skidupplevelse i Vasaloppspåret i vinter pågår för fullt.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IIHF, det internationella hockeyförbundet, trängs allt hårdare mot repen. I ett inlägg på sociala medier skrev på lördagen den tjeckiska biltillverkaren Skoda, som har sponsrat ishockey-VM i 28 år, att företaget väljer att avbryta sitt engagemang – om VM spelas i Belarus som planerat 21maj-6 juni.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

Solidsport, Nordens största plattform för streamingtjänster av idrott, har tecknat ett unikt avtal med Turkiska Basketbollförbundet. Kontraktet innebär att Solidsport blir global distributör av mediarättigheter för den turkiska högsta ligan, TBL (Turkish First League) och rankad trea i Europa.

Enligt SCB bor i Sverige, 2019 års siffror, 104 854 personer som antingen själva var födda i Turkiet, eller hade minst en förälder som var det.

Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.