Hon fann en ny karriär

Louise Permelin Berg är golftjejen som via en utbildning på Cruyff Institute bytte spår och projektleder en av Sveriges största insamlingskampanjer.
Louise Permelin Berg valde efter många år inom golfen att byta spår. Fotograf: Cancerfonden

 

Hon är själv en duktig spelare och hon var vd för Svenska Golftourerna, men ville byta spår. Yrkeslivet kom att helt skifta karaktär.

Samlat in en halv miljard

Rosa Bandet-kampanjen pågår hela oktober. Allt fler företag vill vara med i kampen att besegra cancer, och på olika sätt bidra till insamlingen som är Sveriges största och går in på sitt trettonde år.

2014 samlades 88 miljoner kronor in genom försäljning av rosa produkter, rosa band och en TV-gala. Totalt har 515 miljoner kronor samlats in sedan starten 2003 i Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj.

- Totalt är det 26 företag, med huvudsponsorerna XL-Bygg, Ica, Lindex och Apoteket i täten, som är med i kampanjen. Det är härligt att se det engagemang som finns bland landets företag, säger Louise Permelin Berg.

Då kom hon närmast från tjänsten som vd på Svenska Golftourerna, Svenska Golfförbundets och PGA Sveriges gemensamma bolag som driver Nordea Tour - "Allsvenskan i golf" - för att erbjuda unga, svenska golftalanger en språngbräda ut till de stora tourerna i världen såsom Europatouren och USA-touren.

Bred utbildning inspirerade

Louise Permelin Berg började jobba inom golfen 1991, då hon efterträdde en viss Annika Sörenstam på PGA:s kansli. Annika slutade för att “satsa på golfen…” 

2012 beslöt sig Louise för att bredda sin kompetens ytterligare. Hon började på Cruyff Institute, skolan för idrottsmän och idrottskvinnor som vill arbeta som ledare i affärsverksamhet. Utbildningen heter Management Diploma for Athletes och pågår i olika moduler under ett år.

- Förutom att det var en mycket bra utbildning som passade mig, fick den mig att tänka till på vad jag egentligen ville göra av mitt yrkesliv. 

- Jag blev otroligt inspirerad och kom fram till att det var dags att pröva på att arbeta med en helt annan rättighet, förklarar Louise Permelin Berg valde att säga upp sig efter fem år som vd för Svenska Golftourerna utan att ha ett annat arbete.

Kick att våga ta steget

- Anledningen att jag vågade var att utbildningen var bred och gav mig och de övriga deltagarna inblick i flera olika branscher. Det gjorde mig nyfiken på att börja med något helt annat, eftersom jag hade arbetat ganska länge inom golfen. 

- Det blev också tydligt att vi med kompetens från idrottsvärlden behövs i näringslivet – och det var en enorm kick för mig att våga ta steget!

Att det blev just Cancerfonden var en slump:

- För mig har det alltid varit viktigt att arbeta med något meningsfullt, och det tyckte jag hela tiden att arbetet inom golfen var. När jag såg annonsen för tjänsten, att få chansen att arbeta med företagssamarbeten inom Rosa Bandet-kampanjen, kände jag att det meningsfulla i mitt arbete skulle bli ännu starkare – och att ännu fler människor skulle kunna ha nytta av mina kunskaper, min erfarenhet och mitt engagemang.

Pappa drabbades av cancer

En av tre drabbas av cancer. Den vanligaste formen av cancer är bröstcancer bland kvinnor och prostatacancer bland män. Även Louise Permelin Berg har drabbats på nära håll. Hennes pappa drabbades av just prostatacancer 2014.

Han är i dag fri från cancern efter operation i december förra året.

- När jag sökte mig till Cancerfonden kände jag till personer som hade blivit drabbade, men ingen i min egen familj. Att min pappa fick beskedet att han hade cancer, bara ett par månader efter att jag hade börjat jobba här, kändes det både oerhört jobbigt och nästan overkligt. Det har påverkat både mig och min familj på många sätt, bland annat yrkesmässigt: min vilja att uppnå resultat i det jag gör har ökat ännu mer, säger Louise Permelin Berg.

AIK Fotboll AB:s delårsrapport, perioden januari-mars 2024, är ingen munter läsning för nyvalde ordföranden Mikael Jomer, 40 år, civilekonom och operativ chef för ett medicinteknikföretag. Han kommer närmast från förtroende uppdrag i Svarta Massan, en fristående ekonomisk förening som finns i AIK:s bakgrund.

Resultatet, drift, för perioden är minus 37,5 miljoner kronor och vd Fredrik Söderberg flaggar för att spelarförsäljningar blir nödvändiga under sommarens transfer fönster.

Reglerna för moms på uthyrning av fastigheter är ett hinder och gör det svårt för idrottsföreningar att hyra lokaler. Idag har regeringen beslutat att reglerna ska ses över. Johan Karlsson, skattejurist å Riksidrottsförbundet, har ansvar för ärendet och gläds över snabb hantering

Inom såväl idrotten som kulturen finns en frustration över att evenemang inte värderas utifrån det värde som skapas av den mångfald av evenemang som arrangeras årligen. Även om det är lätt att tänka på Eurovisionsschlagerfinalen, Göteborgsvarvet eller Taylor Swift konserter, så är evenemang inte bara de stora arrangemangen utan det stora utbudet av allehanda event över hela Sverige – en jättelik industri. Det har blivit en industri med många entreprenörer och initiativtagare, som behöver rätt förutsättningar, via nya, efterlängtade dokumentet "Event Sverige".

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.