Starka kvinnor på Bokmässan

Carolina Klüft och Renata Chlumska blir dragplåster på höstens Bokmässa i Göteborg som fortsätter satsa på en hälso- och livsstilsprofil.
Från 5000 besökare första året till dagens 100 000 personer! Bokmässan har blivit en succé. Foto: Fredrik Sandberg, TT

 

Båda kommer att finnas med i det seminarieprogram som innehåller totalt 421 seminarier. Carolina Klüft kommer även att finnas med på scenen i Hälsa & Livsstilsdelen som pågår fyra dagar på Svenska Mässan, 22-25 september.

Klüfts debutbok

OS- och VM-guldmedaljören Carolina Klüft samt äventyraren Renata Chlumska, som bland annat blev första svenska och tjeckiska (dubbelt medborgarskap) att bestiga Mount Everest, har mycket att dela med sig av vad gäller träning, kost och mental inställning för att nå sina högt satta mål. 

I bådas fall handlar det dessutom att lansera böcker: Klüft med självbiografin ”Livet är en sjukamp” och Chlumska med ”Bergen kallar”. I Klüfts fall är det debut. 

- Vi är verkligen glada att båda kommer, och vi hoppas därmed nå en yngre målgrupp är normalt att besöka Bokmässan. Båda har ju mycket spännande att dela med sig av som borde locka främst yngre människor, säger Tomas Belfrage, säljansvarig för Bokmässan.

Carolina Klüft sade med anledning av sitt boksläpp till Sportbladets reporter Erik Karlsson tidigare i år:

- Den är i högsta grad självbiografisk, men det är inte så ”memoarigt” utan jag skriver både om saker jag gjort men också även anekdoter och historier där jag delar med mig av verktyg jag använt mig av och uppfunnit för att hantera prestationsångest, självkänsla och sätta upp målsättningar.

Affärer i miljonklassen

Bokmässan har vuxit från 5 000 besökare debutåret 1985 till i dag omkring 100 000. Det är en given branschföreträdare som även tilldrar sig internationellt intresse. Här lanseras inte bara nya böcker, utan även rättighetsaffärer i miljonklassen görs upp i International Rights Centre (IRC), mässans business-to-business del. 

- Boken ”100-åringen som klev ut genom fönstret” är ett exempel, där äventyret med rättighetsförsäljningen av boken började i IRC, och sedan rullade det på. Nu är den översatt till fyrtiofem språk. Senaste landet att köpa rättigheterna var Burma, säger Carina Brandt på Brandt New Agency som arbetar med den internationella lanseringen av boken.

De senaste sex åren har Bokmässan satsat allt mer på hälsa och livsstil, och den satsningen fortsätter i år.

- Vi utgår alltid från vad som är på gång inom bokbranschen och lyssnar på förläggarna. För sex-sju års sedan märkte vi att det blev fler och fler böcker om hälsa och livsstil. Därför lanserade vi en sådan satsning. Eftersom intresset för detta bara har ökat de senaste har även vår satsning i området med scen, aktiviteter och hälsobar tillsammans med utställare blivit större, förklarar Ewa Bråthe, ansvarig för området Hälsa & Livsstil på Bokmässan. 

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.