Så bygger Janne organisationen

Företaget fotbollslandslaget växer. Dvs gruppen av anställda runt spelartruppen. Förbundskapten Janne Andersson presenterar det ena namnet efter det andra.
Janne Andersson och hans arbetspärm. Nu bygger han organisationen, nästa steg blir att bygga ett nytt landslag. Foto: Stefan Jerrevång, TT

 

Nu har han tagit över, Janne Andersson, 53-åringen med bakgrund i Halmstad och som fick sitt definitiva genombrott som tränare när han ledde IFK Norrköping till SM-guld 2015.

I början av april presenterades han som ny förbundskapten. Då hade han fått erbjudandet från generalsekreterare Håkan Sjöstrand  nära två månader tidigare och behövde inte så mycket betänketid innan svarade ja.

Sommarvärd snart

EM följde Janne Andersson som åskådare, men efter en kortare semester är han nu igång och tillsammans med landslagschefen Lars Richt bygger han organisationen runt A-landslaget.

Janne Andersson är för övrigt aktuellt i radions Sommar där han är värd den 10 augusti:

”Då vill jag berätta om varför jag vill jobba med snälla människor som gör sitt bästa och som man kan lita på”, har han tidigare berättat.

Det är alltså vad som genomsyrar hans val av medarbetare i bygget av ett nytt landslag. Flera spelare säger nej till en fortsättning och med en ny ledning blir det också en förändrad filosofi och ett annat beteende.

Fem namn presenterade

Peter Wettergren, Tom Prahl, Jonas Thern, Paul Balsom samt Maths Elfvendal är så här långt introducerade.

- Vi är inte helt klara men jag är väldigt nöjd. Det är människor med bra fotbollsvärderingar, det är så jag vill ha det, säger Janne Andersson.

Peter Wettergren var önskenamnet som biträdande förbundskapten och blev också den som först presenterades. 

Efter åren som assisterande tränare i Elfsborg värvades han av FC Köpenhamn som assisterande coach inför den här säsongen och var också engagerad som scout i landslaget hos Erik Hamrén i år. Nu blir han heltidsanställd av förbundet.

- Det ska bli ett fantastiskt och roligt äventyr. Det är med både förväntan och ödmjukhet som jag ser fram att bygga ihop med Janne Andersson, sa Peter efter att förbundet hade förhandlat med FC Köpenhamn och löst honom från det kontraktet.

Han vet deras kapacitet

Under 20 år jobbade Janne Andersson som tränare i Halmstad. Två namn som återkom där var Tom Prahl och Jonas Thern. Till båda har Janne Andersson varit assisterande.

Det är kända namn med tunga meriter och många har haft åsikten att de har haft mycket ogjort inom toppfotbollen. Prahl, 67, trodde att han hade gjort sitt och Thern, 49, har enligt många fått sin rättmätiga plats i fotbollshierarkin. 

Janne Andersson kände till deras kapacitet och för honom var det självklart att vända sig till dem.

Tom Prahl berättar om sin reaktion:

- Jag var lite skeptisk, men jag har saknat fotbollen, sa Prahl efter att sagt ja till jobbet som scot. Senaste tränarjobbet var i Trelleborg för fem år sedan. Erfarenhet räcker till och blir över efter tre SM-guld och 484 allsvenska matcher.

Janne Andersson var glad efter att Tom Prahl sagt ja:

- Han har ett fantastiskt och erfaret öga för det taktiska och är en duktig analytiker. Gör Tom någonting, så gör han det alltid bra. 

Thern, äntligen

Lika mycket uppskattade han klartecknet från Jonas Thern som är en av Sveriges främsta mittfältare någonsin och bevisligen också har en förmåga att skola talanger.  

- Jonas har rätt värderingar, stor fotbollserfarenhet och inte minst ett bra fotbollsöga, säger Janne Andersson.

Jonas erkänner:

- Spännande, det kändes utmanande när Janne ringde. Tidigare har jag mest jobbat som tränare och att utveckla ungdomar, så det här blir nytt och inspirerande.

Han har med stor framgång drivit sina fotbollsakademier de senaste åren.

I övrigt är det klart att fysiologen och analytikern Paul Balsom fortsätter medan Maths Elfvendal, 29, blir ny målvaktstränare. En 29-åring från Norrköping där Janne Andersson sett hans kunskap.

- Först hade jag svårt att greppa frågan, men sedan var svaret givet, sa Maths.

Två måste lämna

Till förändringarna hör också att två personer lämnar sina uppdrag, målvaktstränaren Lasse Eriksson samt players manager Marcus Allbäck.

Ytterligare en nyhet i landslagsarbetet är att Janne Andersson redan har utsett Andreas Granqvist till ny lagkapten.

- Det var ett självklart val. Jag har träffat på Andreas flera gånger tidigare i karriären. Han är både sympatisk och en ledarfigur som redan tar stort ansvar i landslaget, säger Janne Andersson.

Den 6 september inleds VM-kvalet på Friends Arena mot Holland. 

Ett elddop direkt för nye förbundskaptenen och nya landslaget.  I Kvällsposten uttryckte Tom Prahl förutsättningarna så här:  

- I Norrköping har Janne blommat. Han har ett konsekvent spelsätt, han har varit tydlig i både anfalls- och försvarsspel. I och med att han är konsekvent kan han ställa krav på sina spelare, att de ska anpassa sig till spelsättet. Han krånglar inte till det. Han har inte varit inblandad i några kontroverser med spelare eller andra ledare. Han har kommit väldigt långt.

Thomas Ejderhov

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.