Tiger Woods en förlorad själ

Det skriver en amerikansk journalist i dag om Tiger Woods, 41, efter rattfyllan och arresteringen. Woods, en gång en kejsare - i dag utan kläder. Han hade allt. Nu har han förlorat det lilla han hade kvar av sin gloria.
Foto: Palm Beach County Sheriff's office via AP

 

När Woods greps i sin Mercedes kände poliserna att han luktade alkohol. Woods vägrade att blåsa i alkoholmätaren och uppträdde otrevligt och arrogant. Enligt lagen i Florida leder vägran att blåsa till ett omedelbart gripande och indraget körkort. Han greps klockan tre på natten lokal tid natten till måndagen. Woods släpptes ur häktet klockan 10.50 på förmidagen.

Egentligen började hans falla den tredje maj 2006 när hans pappa Earl dog. Pappan var instruktören, inspiratören och managern. 

Den definitiva kraschen kom den 29 november 2009 när Woods körde in i ett träd med sin SUV på egna tomten, påverkad av alkohol och två narkotiska medel.

Snaskiga detaljer

Detaljerna som följde var en historia som äcklade en hel värld. Det visade sig att Tiger Woods hade haft 19 älskarinnor under sitt äktenskap med Elin Nordegren. Världspressen frossade i detaljer. Den ena älskarinnan efter den andra trädde fram och berättade. Woods var utskämd inför en hel värld.

Elin var barnflicka hos Mia och Jesper Parnevik. Det var Jesper som presenterade Tiger för Elin. De gifte sig den 5 oktober 2004.

2007 föddes dottern Sam, 2009 sonen Charlie.

Elin var stenhård i skilsmässoförhandlingarna. Hon krävde och fick 875 miljoner kronor enligt Forbes. Andra siffror, som 5,8 miljarder kronor, har också nämnts. Skilsmässan var ett faktum den 23 augusti 2010.

Woods var världens rikaste idrottsman. Den första i historien som passerade en miljard kronor i prispengar och sponsorintäkter. Året var 2009.

En del sponsorer flydde, en del stannade efter skandalen 2009. Han förlorade 350 miljoner kronor i sponsorpengar direkt. Men han var trots allt Tiger Woods med 14 majors, fyra färre än Jack Nicklaus. 

Hur många sponsorer stannar nu?

En rekordman

Tiger Woods blev proffs 1996. Han var världsetta 281 veckor i sträck, rekord, vann utöver 14 majors bland annat 79 segrar på PGA-touren, 40 på Europatouren. Han var mannen som alla ville slå – men få lyckades under hans storhetstid.

Han var som från en annan planet. Annika Sörenstam blev inbjuden att träna med Woods. En av övningarna var att slå bollen över en golfbag. Bollen skulle landa ”död” på andra sidan bagen.

De började från några meters avstånd. Annika hängde med. Till slut var de så nära bagen att de kunde ta på den.

Annika berättade att hon inte klarade att få över bollen. Tiger smekte iväg bollen med sin wedge över bagen. Bollen landade död. 

- Det var obegripligt, vill jag minnas att Annika sa om det slaget.

Till dags dato har Woods spelat in 907 956 082 miljoner kronor. Alltså enbart prispengar. Sponsorpengarna är mycket, mycket högre.

De senaste åren har hans karriär gått i stå efter bland annat fyra ryggoperationer. Få tror att han någonsin blir en vinnare igen. En gör det i alla fall, Tiger Woods.

Kan det bli mer tragiskt än det som hänt nu? En förlorad själ - just det.

 

Göran Söderlund

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.