Hon betalar för att få spela bandy

Å ena sidan  Sarah Sjöström, å andra sidan Brian Carlsson,  amerikanska och aktiv i – bandy, av alla sporter. Och ändå handlar det om USA där pengarna kan flöda runt idrotten, men det gäller sannerligen inte alla utövare eller alla sporter.  Brian Carlssons val av idrott innebar att hon  själv får betala det mesta till skillnad mot Sarah som tjänar pengar som aldrig förr.. 

Nyligen deltog Brian i VM-turneringen i Oslo och för att komma dit har hon tvingats ta drygt 20 000 kronor ur egen ficka. Annars hade VM varit en ouppnåelig dröm för henne.

USA i match i VM i Oslo nyligen. Amerikanskorna är riktiga entusiaster och var och en betalade fler tiotusentals kronor för att få uppleva turneringen.

-  Det är pengar för ishyra, domare, utrustning, inklusive lagdräkten och kostnader för att delta i den inhemska ligan, berättar Brian.

Hon själv står för omkostnader som respektive förbund annars tar ansvar för.

Förfäder från Sverige

Det amerikanska laget var ett av sju i A-gruppen och lyckades där spela 0-0 mot Sverige.

En av Brians lagkamrater var Sarah Sneider, som tidigare hade hette Sarah Ahlqvist, rejält svenskklingande, men så kom också hennes förfäder till USA från Sverige i början av 1900-talet.

I samband med VM framkom att spelarna i det amerikanska VM-laget själva dragit in bortåt en halv miljon i sponsringsbidrag, att de utbildat sig på några av de främsta universiteten och har ansvarsfulla befattningar med lönenivåer bortåt miljon-strecket.

- Jag är målvakt så min utrustning är lite dyrare än vad utespelarna har. Och nu när det är VM-år tillkommer kostnaden för resan Jag har nu spelat fyra VM och fått besöka Ryssland, Finland, Kina och Norge, Resor som har kostat mig sammanlagt 60 000 kronor. Men min ambition är att spela ytterligare två mästerskap. Jag uppskattar denna sport så mycket att jag hoppas att bli involverad som ledare framöver. Kanske är jag med livet ut...

Nästan miljon i årslön

- Nu jobbar jag som ”Student Support Specialist” för ungdomar i åldern 14-18 år i Minneapolis-St Paulområdet. Årsinkomsten ligger runt 400 000 kronor. Efter dom extremt kalla vintrarna i Minnesota har jag prioriterat att vara ledig tre månader under vår underbara sommar, berättar Sarah Sneider.

- Mitt mål är att bli licensierad skolarbetare med en lön på upp till 900 000 kronor efter 20 år Och då kan jag   fortfarande behålla sommarledigheten.

Hon har höga ambitioner. Under sin första dag efter VM och hemkomsten jobbade Sarah Sneider 14 timmar.

- Jag älskar utmaningar liksom upplevelsen att vara en i ett team och att få representera sitt land, Dessutom har alla vi  i laget spelat ishockey tidigare och det är kul att lära sig en ny sport, svarar Brian Carlson direkt.

- Varje dag är jag så tacksam över att bandyn kom in i mitt liv, säger Sara Sneider, och betonar:

- Jag älskar att träffa spännande människor från hela världen. Det har gjort det möjligt för mig att skapa vänskap och kontakter i Europa och Asien.

Curt Einarsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

1997 fick Percy Nilsson en av sina många idéer. Han såg möjligheter av åkrarna i Hyllie.

– Jag hade varit bosatt i Bryssel en längre tid och såg att det hände mycket i Malmö, med bron och citytunneln, men det var ingen som gjorde något av det, har han berättat flera gånger

Då jordbruksmark, nu en betydande del av Malmö, med utbyggd infrastruktur, därtill egen tågstation och närhet till en internationell flygplats.

Allt tack vare en stor evenemangsarena.

Göteborgs Friidrottsförbund har tillsammans med Gymnastikförbundet Väst fått ett positivt förhandsbesked från Byggnadsnämnden inom Göteborg stad för att återuppbygga den nedbrunna Slottskogshallen.

Pär-Magnus Roos är grundare av Sportseminarier och arrangör av konferensen Sport & Pengar.  Han gladde sig över stor uppslutning vid den senaste konferensen med många av sportens företrädare inom idrottens kommersiella sektor och då utsågs också vinnare inom en rad olika kategorier.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Initiativet ”Drömträffen” har genomförts i regi av Svenska Innebandyförbundet i samarbete med tv-distributören Allente – ett  annorlunda påhittet som blev mycket lyckat. Syftet är att fler ungdomar ska aktiveras  via en tävling där priset är en träff  med sina förebilder  

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

SVT tog beslutet att sända Sveriges samtliga matcher i innebandy-VM. Det blen lyckad satsning. På de sju sändningar SVT1+SVT2 genomförde i Uppsala (Sveriges matcher+bronsmatchen) blev det en total räckvidd på över 5,6 miljoner tittare.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.