Hon betalar för att få spela bandy

Å ena sidan  Sarah Sjöström, å andra sidan Brian Carlsson,  amerikanska och aktiv i – bandy, av alla sporter. Och ändå handlar det om USA där pengarna kan flöda runt idrotten, men det gäller sannerligen inte alla utövare eller alla sporter.  Brian Carlssons val av idrott innebar att hon  själv får betala det mesta till skillnad mot Sarah som tjänar pengar som aldrig förr.. 

Nyligen deltog Brian i VM-turneringen i Oslo och för att komma dit har hon tvingats ta drygt 20 000 kronor ur egen ficka. Annars hade VM varit en ouppnåelig dröm för henne.

USA i match i VM i Oslo nyligen. Amerikanskorna är riktiga entusiaster och var och en betalade fler tiotusentals kronor för att få uppleva turneringen.

-  Det är pengar för ishyra, domare, utrustning, inklusive lagdräkten och kostnader för att delta i den inhemska ligan, berättar Brian.

Hon själv står för omkostnader som respektive förbund annars tar ansvar för.

Förfäder från Sverige

Det amerikanska laget var ett av sju i A-gruppen och lyckades där spela 0-0 mot Sverige.

En av Brians lagkamrater var Sarah Sneider, som tidigare hade hette Sarah Ahlqvist, rejält svenskklingande, men så kom också hennes förfäder till USA från Sverige i början av 1900-talet.

I samband med VM framkom att spelarna i det amerikanska VM-laget själva dragit in bortåt en halv miljon i sponsringsbidrag, att de utbildat sig på några av de främsta universiteten och har ansvarsfulla befattningar med lönenivåer bortåt miljon-strecket.

- Jag är målvakt så min utrustning är lite dyrare än vad utespelarna har. Och nu när det är VM-år tillkommer kostnaden för resan Jag har nu spelat fyra VM och fått besöka Ryssland, Finland, Kina och Norge, Resor som har kostat mig sammanlagt 60 000 kronor. Men min ambition är att spela ytterligare två mästerskap. Jag uppskattar denna sport så mycket att jag hoppas att bli involverad som ledare framöver. Kanske är jag med livet ut...

Nästan miljon i årslön

- Nu jobbar jag som ”Student Support Specialist” för ungdomar i åldern 14-18 år i Minneapolis-St Paulområdet. Årsinkomsten ligger runt 400 000 kronor. Efter dom extremt kalla vintrarna i Minnesota har jag prioriterat att vara ledig tre månader under vår underbara sommar, berättar Sarah Sneider.

- Mitt mål är att bli licensierad skolarbetare med en lön på upp till 900 000 kronor efter 20 år Och då kan jag   fortfarande behålla sommarledigheten.

Hon har höga ambitioner. Under sin första dag efter VM och hemkomsten jobbade Sarah Sneider 14 timmar.

- Jag älskar utmaningar liksom upplevelsen att vara en i ett team och att få representera sitt land, Dessutom har alla vi  i laget spelat ishockey tidigare och det är kul att lära sig en ny sport, svarar Brian Carlson direkt.

- Varje dag är jag så tacksam över att bandyn kom in i mitt liv, säger Sara Sneider, och betonar:

- Jag älskar att träffa spännande människor från hela världen. Det har gjort det möjligt för mig att skapa vänskap och kontakter i Europa och Asien.

Curt Einarsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

SM-veckan är etablerad i Sverige, Både vinter och sommar därtill. Nu kommer EM-veckan. Europeiska idrottsmän och kvinnor tävlar i nio olika sporter om medaljer11-21 augusti i München. Grenarna är friidrott, beachvolleyboll, kanot, cykel (BMX freestyle, landsväg och MTB CC), artistisk gymnastik, rodd, klättring, bordtennis och triathlon.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.