"Honken" fick tusentals beundrarbrev

Det är aldrig för sent för memoarer.

Så resonerar i varje fall 1960 och 1970-talets målvaktsfantom Leif ”Honken” Holmqvist, i dag 77 år. Han  berättar om sitt hockeyliv i biografin ”Stolparna var mina bästa vänner” . En klassisk replik till frågvisa journalister 1967 när hans backar i Tre Kronor inte var närvarande vid en landskamp på Johanneshov.

Boken är ett tidsdokument från barndomen i Gävle på 1940-talet. 

Leif Honken Holmqvist, en av våra främsta hockeymålvakter. Notera - Han använde inte ansiktsmask förrän 1972 när det blev obligatoriskt,
Annons

Talangen Leif har uppmärksammats av AIK och dåvarande värvarbasen Helge Bemer ringer upp pappa Erik och lämnar ett erbjudande som vinner familjens, och Leifs gillande.

-Vi erbjuder Strömsbro IF 17 500 kronor plus att vi säkerställer arbete och boende.

på ”fel sida” i Gävle

Brynäs storhetstid hade rullat i gång i mitten av 1960-talet, men var du uppväxt på ”fel sida” om Testeboån kunde Brynäs aldrig bli aktuellt. Det var pappa Erik och Leif rörande överens om.

Väl i Stockholm började Leif arbeta på Skanska och var med och byggde TV-huset på Gärdet. Framför allt blev han ”Honken” med svenska folket ,  hans popularitet, och kärlek hos svenska folket,  var av sådant slag att nutida hjältar som ”Foppa” eller ”Sudden” kan slänga sig i väggen..

Beundrarbreven kunde räknas i tusentals, och oftast räckte det med ”Honken” Stockholm för att dåtidens PostNord skulle hitta mottagaren. Ja, än i dag kommer önskemål autograf, fast numér är postadressen sedan länge Jönköping.

VM-turneringarna på Johanneshov, 1969 och 1970, var folk - och TV-fester som vi i dag bara kan drömma om. Tre Kronor på silverplats två år i rad,  och med ”Honken” som folkhemmets hjälte nummer ett.

Petrovs son skriver

Tillsammans med sina medförfattare Andreas Slätt och Janis Petrov, den sistnämnde son till dåvarande Sovjet stjärncenter. Vladimir Petrov  (1947-2017),  två OS-guld och nio VM-guld och en fasa för ”Honken” och Tre Kronor, tecknas i boken ett rikt och omväxlande hockeyliv.

I boken påminns vi om ”Honkens” ovilja att bära ansiktsmask. 

1972 blev mask obligatoriskt, för honom var mask ett otyg, han hävdade att sikten försämrades markant. Han tvingades acceptera nyordningen och hade under karriärens sista år tre olika masker, varav den ena sitter upphängd i Kinnarps Arena i Jönköping, vit bakgrund med röd mustasch.

  221 stygn i ansiktet är ett minne från karriären, ett annat otrevligt minne en flygkatastrof utanför Paris 1974, 346 människor omkom. ”Honkens” dåvarande lag, London Lions, skulle ha var ombord, men en busschaufför som försovit sig innebar att laget missade avgången.

När rubrikerna var feta i slutet av 1960-talet, och när Sven Tumba och Ulf Sterner uppvaktades av NHL-lag tändes en proffsdröm även hos ”Honken”, Han bjöds in av Boston, ett kontrakt låg klart, men Helge Berglund, ordförande i Svenska Ishockeyförbundet, hotade med avstängning på livstid.

-Skriver du på, kan du glömma spel i Tre Kronor, hotade Berglund.

Fick 200 kr när han höll nollan

För hockeynostalgiker är ”Honkens”  bok väl värd sin plats bokhyllan.  En statistikdel hade höjt läsvärdet ytterligare.

 I ”Honkens” sista spelarkontrakt med AIK, säsongen 1974-75 redovisas att ”Honken” erhöll 200 kr i varje tävlingsmatch han höll nollan!  Målvaktslegendaren spelade sina sista matcher för Hanhals 1981 i Hockeytvåan,  som 39-åring för att hjälpa gamla Tre Kronor kompisen Nils ”Nicke” Johansson som fått målvaktsproblem.

Sådan var, och är ”Honken”, alltid hjälpsam och vänlig. Hans minne lever kvar i svensk ishockey då han årligen delar ut sitt pris ”Honken Trophy” i samarbete med Hockeyjournalisternas Kamratförening.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nu skärper Björn Eriksson och Riksidrottsförbundet rösten och kravet på regeringen. RF gör bedömningen att den ekonomiska effekten för idrottsrörelsen ligger mellan fyra och sex miljarder kronor för 2021. Till regeringen lämnas därför idag krav på ekonomiskt stöd för kompensation och omställning för idrottsrörelsen på minst två till fyra miljarder kronor beroende på utvecklingen av pandemin och dess konsekvenser under 2021.

Göteborg får en ny jätteanläggning för padel. Det är företaget  Time4Padel som i samarbete med fastighetsbolaget Tuvebacken Förvaltnings AB planerar  ennybyggnation i Torslanda/Björlanda.  Parterna siktar på en unik anläggning som ska öppna i november-december.

Vintern och snön är här med besked och intresset för längdskidåkning är stort runt om i landet. I Vasaloppsarenan är förhållandena just nu i det närmaste idealiska med ett snödjup på närmare metern uppe i Sälen och fina skidspår hela vägen till Mora. Och Vasaloppsorganisationens arbete med att anpassa verksamheten och planera för att alla ska få en härlig och trygg och skidupplevelse i Vasaloppspåret i vinter pågår för fullt.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IIHF, det internationella hockeyförbundet, trängs allt hårdare mot repen. I ett inlägg på sociala medier skrev på lördagen den tjeckiska biltillverkaren Skoda, som har sponsrat ishockey-VM i 28 år, att företaget väljer att avbryta sitt engagemang – om VM spelas i Belarus som planerat 21maj-6 juni.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

Solidsport, Nordens största plattform för streamingtjänster av idrott, har tecknat ett unikt avtal med Turkiska Basketbollförbundet. Kontraktet innebär att Solidsport blir global distributör av mediarättigheter för den turkiska högsta ligan, TBL (Turkish First League) och rankad trea i Europa.

Enligt SCB bor i Sverige, 2019 års siffror, 104 854 personer som antingen själva var födda i Turkiet, eller hade minst en förälder som var det.

Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.