21-åringens sensationella triumf i USA-racing

Den svenska racerföraren Linus Lundqvist har vunnit den amerikanska formelbilserien Formula Regional Americas. Linus, 21, från Tyresö har varit så överlägsen att han vunnit mästerskapet  och belönats med 1 miljon dollar.

 

 

Utgången i den sista tävlingen i Texas 23-25 oktober är betydelselös eftersom ingen kan komma i kapp svensken eftersom han vunnit 12 av 14 lopp och leder med 91 ointagliga poäng före tvåan David Malukas, USA. Linus har 326 poäng, Malukas 235. Varje heatseger ger 20 poäng.

Körde in en miljon dollar

-        Helt, helt fantastiskt, jag är väldigt, väldigt glad. Det här betyder mycket för mig och min karriär. Det har varit, och är, en obeskrivlig säsong, sa Linus sen det var klart att han blivit mästare.

-        Det har varit en nästan perfekt helg. Två segrar, tre poles, tre snabbaste varv. I sista tävlingen tappade jag till andraplatsen efter en sämre start. Det betyder inget nu.

Segern i mästerskapet betyder att Linus kört in en miljon dollar åt Honda, stallet han tävlar för. Han får inte pengarna själv men dollarmiljonen garanterar honom ett fullt finansierat avancemang av Honda till Indycar-supportserien Indy Lights, steget under Indycar, nästa år.

Vunnit tre olika mästerskap 

Titeln i USA betyder att Linus vunnit tre olika mästerskap under fem år. 2016 vann han svenska Formel STCC Nordic och 2018 vann han det klassiska brittiska Formel 3-mästerskapet.

 

Linus gör sitt första år i USA. Han bor i Indianapolis, staden som kallas för världens motsporthuvudstad. Där bor också Indycar-förararna Marcus Ericsson och Felix Rosenqvist. De tre bor grannar och umgås flitigt.

Linus stora mål är formel 1. För att nå dit behöver han en eller flera tunga sponsorer. Bli inte förvånad om han snart är där...

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.