I dag är Hamilton unik och miljardär

Britten Lewis Hamilton, 35, vann på söndagen Portugals GP. Segern var hans 92:a i formel 1. Det betyder att han nu har en seger mer än Michael Schumacher. Men än han inte förbi tysken när det gäller VM-titlar, 7-6 till Schumacher. Men allt pekar på att Hamilton tar sin sjunde titel i år i sin Mercedes.

- Jag kan bara drömma om att vara där jag är idag. Det kommer att ta ett tag att låta detta sjunka in, sa Hamilton i Viaplays sändning.

Schumacher behövde 306 lopp för att vinna 91 formel 1-lopp, Hamilton 262. Dessutom har britten 97 pool positions jämfört med Schumachers 68. En siffra till: Hamilton har stått på prispallen 161 gånger, tysken 155.

 Schumacher skadades allvarligt vid en skidolycka i december 2013 vid offpiståkning i franska Méribel. Han slog huvudet i en sten så hårt att skyddshjälmen sprack och han försattes i konstgjord koma. Hur han mår idag vet få. Familjen vårdar honom i hemmet och hemlighåller hans tillstånd.

Det är ingen överraskning att Hamilton skulle bli stjärna. Blott 13 år gammal fick han kontrakt med McLaren-stallet, som gav honom ett förarutbildningsprogram. Ingen har någonsin varit yngre som fått ett sånt program.

2007 debuterade han i VM-sammanhang. Samma år tog han sin första seger, den 10 juni i Montreal. Han stod på prispallen nio gånger debutåret, rekord, och slutade tvåa i VM-tabellen. Han har blivit världsmästare 2008, 2014, 2015, 2017, 2018 och 2019.

Han har påbrå från Grenada. Hans farföräldrar emigrerade till England på 1950-talet. Sedan 2012 bor Hamilton i Monaco. Mercedes betalar honom bra. Årslönen 2019 var 456 miljoner kronor. 13-åringen har inte bara blivit vuxen, han är också miljardär.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Falun får arrangera skid-VM igen. På onsdagen  tog FIS beslutet att VM i nordiska grenarna tilldelas orten.

Senast det begav sig var 2015 då 281 600 besökare kom till Lugnet för att följa tävlingarna. Då, hade VM-projektet en omsättning på drygt 300 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Två av motorsportens absoluta största klassiker avgörs på samma dag – Monacos Grand Prix och Indianapolis 500, och just där finns två svenskar på startlinjen.

– För racingfansen är det som att fira midsommar och julafton samma helg, säger Rickard Rydell, racingexpert på Viaplay Group.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.