Efter 1 000 NHL-matcher är det nog

Antalet dollarmiljonärer inom svensk idrott har ökat under de senaste 20 åren. Nu kommer en av de största vinnarna hem.  Mycket är glänsande runt Henrik Lundqvist eftersom New York har varit hans arbetsplats. Han har tjänat ihop en miljard, men så har han också gjort 887 grundseriematcher och 130 slutspelsmatcher för Rangers och flugit över den amerikanska kontinenten oräkneliga gånger sedan debuten den 8 oktober 2005. 

Henrik Lundqvist- instruktören som gillar att träna ungdomar. Foto: Tommy Holl.

Antalet dollarmiljonärer inom svensk idrott har ökat under de senaste 20 åren. Nu kommer en av de största vinnarna hem.  Mycket är glänsande runt Henrik Lundqvist eftersom New York har varit hans arbetsplats. Han har tjänat ihop en miljard, men så har han också gjort 887 grundseriematcher och 130 slutspelsmatcher för Rangers och flugit över den amerikanska kontinenten oräkneliga gånger sedan debuten den 8 oktober 2005. 

"Kung Henrik"

Under 16 år i en ständig huvudroll är han oförglömlig för många NHL-fans. Han blev också valts till NHL:s bäste målvakt och det faktum att New York media och Rangers fans gav honom smeknamnet " Kung Henrik ", säger en del om vilken succé han har gjort

– Han är en av vår klubbs bästa spelare genom tiderna, har klubbens president John Davidson också sagt.

Henrik hann notera sin 390: e segermatch mot Colorado Avalanche den 31 december 2016; och dåbli unik. Han överträffade Hall of Fame-målvakten Dominik Hašek och blev den främsta Europafödda målvakten någonsin i NHL.

Nu kommer han hem rik på berömmelse och pengar. Det som gjorde även honom mänsklig och som en av oss alla andra var att kroppen sa ifrån. 

Besvär med hjärtat

Besvären med hjärtat ledde till en operation i januari 2021 och det fick honom att överväga om det var värt att spela vidare.

Nej, det var det inte, blev hans slutliga svar på sin egen fråga.

Kontrakt och miljoner hit och dit betyder mindre än hälsan. Han hade sålt (44,5 miljoner kronor) sin fashionabla takvåning på Manhattan och han kunde Madison Square Garden utantill.  

Det sagolika äventyret var slut.

Det som startade i knatteåren i Åre, fortsatt i först Ängelholm och sedan Göteborg innan flytten över Atlanten. En bländande karriär fylld med utmärkelser, rekord och vinster, rikligt belönad, upphörde enligt hans egen önskan.

Henrik tjänade 39,5 miljoner dollarför de fyra första säsongerna på det nya kontraktet och fick sedan ett ännu mera guldkantat sju-årskontrakt.

- Jag har aldrig skämts för vad jag tjänar, har han sagt i intervjuer.

Och varför skulle han göra det.  Henrik har gett tillbaka och gjort sig förtjänt av ersättningen och bara anpassat sig till marknadsekonomin i världens bästa hockeyliga.

– Jag kom hit med höga förhoppningar och stora drömmar, men jag kunde inte ens i min vildaste fantasi föreställa mig den resa som väntade, skrev han själv på Twitter.

En egen stiftelse

– Att spela i den här organisationen har varit den största källan till stolthet och glädje. Jag är så tacksam för möjligheten, för alla vänner och för alla minnen i klubben. Från botten av mitt hjärta, tack.

Hanär tyngd av berömmelse, men det hjälps inte. Det han själv kanske värderar högst bland OS-, VM- och SM-guld utöver allt ofantligt som skedde i NHL är sitt engagemang i Henrik Lundqvist Foundation. Hans egen stiftelse som bl a gett stort stöd till Ronald McDonald barnfond.

Tillsammans med sin fru Therese driver Henrik stiftelsen och har träffat och engagerat sig för ett antal sjuka barn.

Och vad ska han göra nu då?

Han har ägnat mer tid till att marknadsföra klädmärket Bread & Boxers, där han är delägare 

Basen i Göteborg är numera Onsala utanför Kungsbacka.

En lyxkåk som det hette när han köpte huset för ett par år sedan. Han gav 7,85 miljoner och kunde egentligen köpt hela kvarteret. Men femrumsvillan från 2000, belägen bara 50 meter från havet, passar familjen.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Damlandslagen i fotboll ligger långt efter herrarna, men ska nu  i alla fall fådubbelt så mycket som vid senaste EM-slutspelet 2017. Men nu framkommer att Uefa dubblar prispengarna till nästa års EM-slutspel på damsidan.

Nej, regeringen nobbar en plan för ett nationellt stöd till kommuner och idrottsrörelsen i syfte att utveckla framtidens idrottsanläggningar. Nu riskerar Sverige att halka ännu längre efter i arbetet att hålla arenor uppdaterade.

-Det här var tänkt att förbättra villkoren  för en meningsfull fritid och inte minst en bättre folkhälsa, kommenterar Björn Eriksson.

Efter tre års väntan är Ryder Cup äntligen tillbaka.

Europa möter USA i en av idrottsvärldens mest prestigefyllda lagtävlingar - och streamingtjänsten Viaplay direktsänder hela 29 timmar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Stopp på miljon-utbetalningar. Matvarujätten Ica har under flera år sponsrat fotbollförbundets projekt “Alla är olika – olika är bra” med stora summor pengar. Men efter SVT:s avslöjanden  har  företaget nu tagit beslutet att stoppa utbetalningarna till dess att den oberoende utredningen visar fakta.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.