Efter 1 000 NHL-matcher är det nog

Antalet dollarmiljonärer inom svensk idrott har ökat under de senaste 20 åren. Nu kommer en av de största vinnarna hem.  Mycket är glänsande runt Henrik Lundqvist eftersom New York har varit hans arbetsplats. Han har tjänat ihop en miljard, men så har han också gjort 887 grundseriematcher och 130 slutspelsmatcher för Rangers och flugit över den amerikanska kontinenten oräkneliga gånger sedan debuten den 8 oktober 2005. 

Henrik Lundqvist- instruktören som gillar att träna ungdomar. Foto: Tommy Holl.

Antalet dollarmiljonärer inom svensk idrott har ökat under de senaste 20 åren. Nu kommer en av de största vinnarna hem.  Mycket är glänsande runt Henrik Lundqvist eftersom New York har varit hans arbetsplats. Han har tjänat ihop en miljard, men så har han också gjort 887 grundseriematcher och 130 slutspelsmatcher för Rangers och flugit över den amerikanska kontinenten oräkneliga gånger sedan debuten den 8 oktober 2005. 

"Kung Henrik"

Under 16 år i en ständig huvudroll är han oförglömlig för många NHL-fans. Han blev också valts till NHL:s bäste målvakt och det faktum att New York media och Rangers fans gav honom smeknamnet " Kung Henrik ", säger en del om vilken succé han har gjort

– Han är en av vår klubbs bästa spelare genom tiderna, har klubbens president John Davidson också sagt.

Henrik hann notera sin 390: e segermatch mot Colorado Avalanche den 31 december 2016; och dåbli unik. Han överträffade Hall of Fame-målvakten Dominik Hašek och blev den främsta Europafödda målvakten någonsin i NHL.

Nu kommer han hem rik på berömmelse och pengar. Det som gjorde även honom mänsklig och som en av oss alla andra var att kroppen sa ifrån. 

Besvär med hjärtat

Besvären med hjärtat ledde till en operation i januari 2021 och det fick honom att överväga om det var värt att spela vidare.

Nej, det var det inte, blev hans slutliga svar på sin egen fråga.

Kontrakt och miljoner hit och dit betyder mindre än hälsan. Han hade sålt (44,5 miljoner kronor) sin fashionabla takvåning på Manhattan och han kunde Madison Square Garden utantill.  

Det sagolika äventyret var slut.

Det som startade i knatteåren i Åre, fortsatt i först Ängelholm och sedan Göteborg innan flytten över Atlanten. En bländande karriär fylld med utmärkelser, rekord och vinster, rikligt belönad, upphörde enligt hans egen önskan.

Henrik tjänade 39,5 miljoner dollarför de fyra första säsongerna på det nya kontraktet och fick sedan ett ännu mera guldkantat sju-årskontrakt.

- Jag har aldrig skämts för vad jag tjänar, har han sagt i intervjuer.

Och varför skulle han göra det.  Henrik har gett tillbaka och gjort sig förtjänt av ersättningen och bara anpassat sig till marknadsekonomin i världens bästa hockeyliga.

– Jag kom hit med höga förhoppningar och stora drömmar, men jag kunde inte ens i min vildaste fantasi föreställa mig den resa som väntade, skrev han själv på Twitter.

En egen stiftelse

– Att spela i den här organisationen har varit den största källan till stolthet och glädje. Jag är så tacksam för möjligheten, för alla vänner och för alla minnen i klubben. Från botten av mitt hjärta, tack.

Hanär tyngd av berömmelse, men det hjälps inte. Det han själv kanske värderar högst bland OS-, VM- och SM-guld utöver allt ofantligt som skedde i NHL är sitt engagemang i Henrik Lundqvist Foundation. Hans egen stiftelse som bl a gett stort stöd till Ronald McDonald barnfond.

Tillsammans med sin fru Therese driver Henrik stiftelsen och har träffat och engagerat sig för ett antal sjuka barn.

Och vad ska han göra nu då?

Han har ägnat mer tid till att marknadsföra klädmärket Bread & Boxers, där han är delägare 

Basen i Göteborg är numera Onsala utanför Kungsbacka.

En lyxkåk som det hette när han köpte huset för ett par år sedan. Han gav 7,85 miljoner och kunde egentligen köpt hela kvarteret. Men femrumsvillan från 2000, belägen bara 50 meter från havet, passar familjen.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Inför hot om att tvingas lämna RF-familjen, uttalat av Riksidrottsstyrelsen , RS, i april år, fann Svenska Ishockeyförbundet för gott att krypa till korset och ta bort den omstridda paragrafen 6:1 i sina tävlingsbestämmelser. 

Hockeyettan-laget Boden som hävdat sin suveränitet, och vägrat medlemskap i ligaorganisationen Hockeyettan AB, kan idag utropa sig till segrare. 

Eskilstuna Golfklubb satsar tufft. Nyligen togs det nya klubbhuset i bruk och inom den närmaste tiden också det 18:e nya signaturhålet.

Men smakar det så kostar det. I dagsläget ligger notan på i runda tal 40 miljoner kronor.

Och man är inte på långa vägar framme vid målet.

Nu duger det minsann att spela på hemmaplan. Mikael Ymer som sa nej till spel i Båstadtennisen har gett klartecken till Stockholm Open. 15-23 oktober 2022. Tillsammans med turneringens Tournament Director, Thomas Enqvist, har han dessutom signat för två år. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.