Legendarer ska leda finska toppklubben

Jari Kurri hade en enastående karriär. Under sin karriär fick han inte uppleva mindre än fem Stanley Cup-segrar med Edmonton Oilers. Men då, på 80-talet spelade han också i samma kedja som legendaren Wayne Gretzky. 

Teemu Selänne kan få en ledande roll i Jokerit, där Jari Kurri tagit över ägandet.

Nu får Kurri  berika sin hockeykarriär ytterligare. 61-åringen köper alla aktier i Helsingforsklubben Jokerit och blir ensam ägare,  åtminstone under en tid. Jakten på  delägare är inledd.

Sedan 2019 har den finske hockeylegendaren varit  en av flera ägare i klubben. Men 40 procent har ägts  av det ryska gruvföretaget Nornickel Harjavalta, och den ryske oligarken Vladimir Potanin.

Var ska laget spela?

Jokerit har spelat i Helsinki Halli (tidigare Hartwall arena men företaget och storsponsorn Hartwall har avbrutit samarbetet) .  Därför är det osäket var Jokerit ska spela.

" Då får vi se oss om efter en ny hemmaarena, skriver man på Twitter.

.Kriget gjorde slut på det ryska ägareförhållandet. Nu ska Jokerit återvända till den finska Ligan, men det blir först till nästa år, meddelar klubben .

Det blir kanske  med ytterligare en legendar i ledningen. Diskussioner pågår med Teemu Selänne som är fostrad i klubben om en central roll.

Kurri och Selänne är två av de allra största inom finsk hockey.Nu träder han fram i Hufvudstadsbladet. och medger att han har samlat ihop en grupp investerare som vill köpa arenan. i helsingfors  

"Pajaslekar med ryssarna"

- Jag har ett gäng som kan stiga fram om chansen dyker upp och läget förändras.

Selänne har är noga med satt markera ett motstånd till Ryssland.

– under alla år har jag försökt ha ett öppet sinne då det gäller Ryssland och vad de sysslar med. Men kriget var sista droppen. Jag känner inga sympatier över huvud taget. 

– Det är dags att öppna ögonen och sluta med de här pajaslekarna med ryssarna. Det är ju helt klart att Ryssland måste städas upp radikalt för att landet på något sätt skulle vara salongsdugligt igen.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Malmö FF hade räknat med 30 miljoner kronor i bonus från  Uefa. I själva verket damp det ned 80 miljoner på bankkontot lsagom till midsommar.

”Nästan obegripligt och, dessutom,  så fantastiskt mycket pengar mera, och som om det var nog som smått osannolikt,  pengarna kom efter en felräkning!” 

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Idrotten och idrottsfrågorna tar plats i Almedalen. Ordentligt med plats,dessutom. Årets vecka innebär faktiskt ett rekord. Idrotten har nog aldrig synts så mycket i Almedalen och Visby som 2022. 

Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.