En bandyikon har avlidit

På och vid sidan om bandyplanen som spelaren (målvakt), tränaren och klubbledaren har blev känd. Ingen i svensk bandy har haft motsvarande framgångar inom alla dessa tre genrer!

Gemensam lycka. Thomas Fransson vann SM-guld med Vetlanda BK 1986, sonen Lukas Tidetorp Fransson vann JSM-guld med VBK 2015 och 2017. Bilden är från 2015.

Under sin spelarkarriär representerade Thomas Fransson utöver Vertlanda BK och moderklubben Gunnebo IF även Hälleforsnäs IF och Selångers SK.

Han hade en smittosam positiv pondus med  sina bortåt 190 cm och 100 kg.

”Någon pantervig målvakt”, som det förr hette i referaten, var inte Thomas Fransson. Då var det mer civilekonomens uträkning av energiåtgång, vinklar och att täcka skott med kroppen som utgjorde hansmålvaktsteknik. När målvaktsbenskydden tilläts bli 40 procent större kom Thomas Franssons målvaktsspel att bli vägledande på 2000-talet.

Efter karriären blev han verksam i ledningen för Hammarby under nära två decennier. konkreta uppgifterna över tid var att bygga en slagkraftig spelartrupp och ansvara för ekonomin. Flera av de sponsorer som Thomas Fransson ordnade finns kvar än idag i Hammarby.

Efter Bajens come back i högsta serien 1995 har föreningen under en följd av år tillhört landets absolut mest framgångsrika föreningar.

Bandykarriären slutade med tränarrollen i moderklubben, som då hade blivit Tjust Bandy.

Thomas Franssons unika och långa bandyledarskap kantades av en oräddhet för nya lösningar, smartness och förtroendeskapande åtgärder.

Spelarröster om honom; "Lugn och trygg, varm, glad och humoristisk".

Thomas Fransson var unik inom svensk bandy och sannolikt inom svensk idrott. Hans meriter är i rekordformat:

  • Spelare: Världsmästare - i Chabarovsk -81 och i Finland -83.Svensk mästare med Vetlanda BK 1986.
  • Tränare: Förde upp BK Borgia till högsta serien 1988 och stod för samma bedrift med Hammarby IF  sju år senare.
  • Klubbdirektör:  Under två decennier la han grunden till att Hammarby IF tillhör bandyns ledande föreningar med bl.a åtta SM-finaler under åren 2000-2013.

Han sörjes närmast av mamma Asta, 88 år, i Gunnebo och barnen Marcus, Patrik och Jesper från första äktenskapet samt Lukas och Lisa från andra äktenskapet samt sambon Carina Pettersson.

Curt Einarsson/Stefan Karlsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tretorn har haft en stark koppling till tennisen under många år vilket och det har även inkluderat ett mångårigt samarbete som officiell bollpartnermed tennisveckorna i Båstad  Ett samarbete som nu förlängs tillsammans med WTA och ATP turneringarna på Nordea Open  4–17 juli .

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Gotlands Grand National växer lavinartat. Från de maskindrivna motorcyklarna till att nu cyklisterna välkomnas  till det gamla skjutfältet och gör evenemanget gigantiskt.  Det är vad Svenska Cykelförbundet i samarbete med Svenska Motorsportsförbundet tror och hoppas på när de tillsammans genomför GGN E-Bikeden 27 oktober 2022, dagen innan GGN startar.  Arrangörerna räknar invasion på ön!.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.