Hockeyvindar över Östersund

Säg ”Kjella” och hela Jämtland vet vem vi menar! 

 Med en sekund (!) kvar att spela säkrade  Kjell Åke Anderssons” Östersunds IK hockeyallsvenskt spel säsongen 2022-2023 efter ett osannolikt kvaldrama med Hudiksvall och Nybro.

-Det är fortsatt kaos, det känns overkligt, jag som alla andra är omtumlade. Djurgården nästa och det är ingen dröm, skrattar ”Kjella”.

I Östersund finns ett fotbollslag på nedgång, ett basketlag som jagar SM-guld,  världselit i längd och skidskytte, med syskonparet, Helena och Elvira Öberg, som givna affischnamn.

Hockeyentusiast

I Östersund Arena, invigd 2013 och med plats för 2 700 åskådare, regerar ”Kjella”. 

 Redan som 7-åring skrevs han in som medlem. Efter den aktiva karriären med spel tillsammans med Sovjet-legendaren Vladimir Krutov (1960-2012) i mitten på 1990-talet anställdes ”Kjella” 2004 som säljare på ett 6 månaders vikariat.

Från den dagen har han haft de flesta uppdrag i föreningen.  De senaste fem åren som huvudtränare och gissa om det var känslosamt när uppflyttningen var klar. Lagkaptenen David Vestlund skickade in 3-2-pucken i tom Nybro-bur i Liljas Arena i Nybro – med en sekund kvar.

-Det var helt galet och det har fortsatt så. Här hemma har vi hyllats av över 4 000 i Vinterparken. Det är minnen för livet, säger i dag 50-årige Kjell Åke.

Bygga allsvenskt lag 

På drygt tre månader ska han tillsammans med sportchefen Per Tagesson bygga ett allsvenskt lag. Att gå från cirka 12 miljoner i omsättning den gångna säsongen till minst det dubbla 2022-2023. Den allsvenska kostymen är dyrbar, men som tidigare säljare kan ”Kjella” tala för sin ishockey.

-Jag är övertygad om att lokala sponsorer vill vara med på vår ”resa”. Östersund är en idrottsstad, det är hård konkurrens men nyfikenheten på oss är stor. Det blåser en hockeyvind här i stan, skrattar ”Kjella”.

Det centrala TV-avtalet (C More) förstärker kassan med cirka fyra miljoner, det är förstås välkommet.  Vid två tillfällen har laget i ”Kjellas” hjärta balanserat på konkursens brant men i dag är ekonomin under kontroll.

 Arenan har inspekterats av förbundet, och fått godkännande stämpel, med mindre förbättringar.

-Vi är redo, nu är det lagbygget som gäller. Det blir smärtsamt att säga farväl till de som inte kvalar in för en högre serie. Vi måste bygga om, det förstår vi.

Föreningen har genom året tagit fram en mängd spelare, bland dem NHL-duon forwarden Ulf Dahlén, tidigare flera NHL-klubbar,  backen Alexander Edler, nu i Los Angeles Kings,  brödraparet Calle och Pontus Själin, Leksand respektive SM-guld jagande Luleå och målvakten Tim Juel med en succésäsong i IK Oskarshamn bakom sig. 

Kjell Åke Andersson själv debuterade som 16-åring i dåvarande division 1. Frånsett fem säsonger med Surahammar och IFK Arboga, åren 1996/1997-2000/2001 har han nött isar i Jämtland.

Hans bästa minnen är åren med Sovjet-stjärnan Krutov, tre säsonger 1992/1993 -1994/1995. Efter en misslyckad NHL-sejour med Vancouver och två säsonger i Schweiz lockades Krutov mycket överraskande till Östersund.

-Jag minns inte riktigt hur det gick till. Det var några hockeyintresserade som på vinst och förlust åkte ner till Schweiz. Jag tror att Krutov och hans familj tyckte det var ett äventyr att komma hit, säger ”Kjella”.

-Jag kommer ihåg Krutov som mycket snäll, artig och ohyggligt plikttrogen.  Ett föredöme i alla avseenden, men förstås på en helt annan nivå än oss andra. Jag var ju ung då, men minns tydligt att han alltid följde vår tränares direktiv.

Ett lindansarlag

-Han var ju skolad i det ryska samhället, och omställningen var nog svår. Vi var ett lindansarlag på den tiden, åkte mellan div. 1. och div. 2. Krutov var 32 år när han kom  och jag är faktiskt stolt över att ha spelat med honom. Han var fantastisk, som människa och spelare, minns ”Kjella”.

Statistiken avslöjar att Krutov under åren med Östersunds IK spelade 74 matcher, antecknades för  52 mål och hade ett poängsnitt på 1,76 poäng. Han avrundade Östersunds-tiden med en säsong i Brunflo div 2.

Säsongen 1994/1995 spelade laget i div. I norra, då den näst högsta förbundsserien. 27 år senare är laget tillbaka i Hockeyallsvenskan i dag den näst högsta serien.

-Ja, det blir något att längta till. Att få bjuda vår trogna publik på lag och spelare som vi  tidigare bara läst om och sett på TV.  Jag kan få gåshud bara jag tänker på det.

Efter åren i Östersund flyttade Krutov hem till Moskva och moderklubben CSKA Moskva, där han var verksam som huvudtränare och assisterande tränare. 

Han var skarpskytten och främste målgörare i världens bästa ” femma” med backarna Fetisov-Kasatonov bakom trion Makarov-Larionov-Krutov. The Big Red Machine abonnerade på VM och OS-guld på 1980-talet.

 Krutov var ett stenansikte på isen, visade aldrig några känslor, lyfte på sin höjd klubban och nickade åt sina lagkompisar efter en fullträff 

När muren föll förvandlades tillvaron och Krutov klarade inte den nyvunna friheten lika smärtfritt som sina lagkompisar. Västvärldens fyllda mat – och kyl diskar blev för mycket för Krutov.  Friheten var  omtumlande för en spelare van att ta order, leva instängd och vara på träningsläger nio månader om året. I NHL sköter sig spelarna själva på ett helt annat sätt.

Krutov minns alla

 Han gick upp i vikt, förlorade sin snabbhet och hade svårt att anpassa sig till västerlandets villkor.

NHL-laget Vancouvers löste ut honom från ett tre års kontrakt . Östersund och lägenheten på Skolgatan 1 B blev sista stoppet på magnifik karriär.

För Tre Kronors VM-guld i Wien 1987 hade Krutov en avgörande roll.

 I sista matchen var Sovjet tvingat att ta minst en poäng mot Tjeckoslovakien för att rädda ett sensationellt svenskt VM-guld. Tjeckerna hade 1-0-ledning och låg på försvar. Då sköt Krutov förlösande 1-1 och Tre Kronor exploderade i guldyra.

Han avled på sjukhus i Moskva, 6 juni 2012, av inre blödningar i magsäcken, 52 år gammal.

Kjell Nilsson

Fotnot: Nu har "Kjella" blivit ännu mera belönad. Han. den verklige trotjänaren i ishockeyns tjänst, är utsedd till Årets Ledare.

Årets Ledare i svensk ishockey utses av Kamratföreningen Ishockeyjournalisterna efter omröstning bland föreningens medlemmar. Hederspriset har delats ut sedan säsongen 1991/92. Percy Nilsson, Malmö IF fick priset första gången, Sam Hallam, Växjö Lakers i fjol.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Allt talar för att Falun får arrangera VM 2027. Det kan få till följd att Vasaloppet 2027 avgörs först den 14 mars, vilket skulle vara det näst senaste tävlingsdatumet genom tiderna:

— Om det är så att vi behöver flytta Vasaloppet tidsmässigt måste fatta vårt beslut i väldigt god tid, säger Vasaloppets vd Johan Eriksson.

Det kan bli en andra gåg som skidspåren i dalaskogarna kolliderar. VM i Falun och Vasaloppet i Mora,

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.