Han får en speciell stavhoppsställning

Armand Duplantis får en framträdande plats - i  Avesta

Här har han nämligen sina rötter. I södra Dalarna har Armands mamma vuxit upp och här bor hans morfar och mormor – och i Avesta har han som ung tillbringat många somrar.

Nu ska stavhoppsstjärnan också hyllas i kommunen.

Visserligen siktar Armand ”Mondo” Duplantis ständigt uppåt och högre, men nu har han också fått ett nytt, viktigt och upplyftande uppdrag. Söndagen den 31 juli ska han avtäcka sin egen platta på Lilla Torget i Avesta.

Redan 2020 beslutade Avestas kommunstyrelse att hela Sveriges ”Mondo” skulle tilldelas en platta på Avestas ”Walk of fame”. Där får han sällskap av bland andra sportprofiler som Tony Rickardsson och Nicklas Lidström men också kulturpersonligheterna Calle Jularbo och Erik Axel Karlfeldt.

- Vi har länge haft kontakt med Armand Duplantis, för att hitta en tid när han skulle kunna komma hem till Avesta för detta . Nu har vi äntligen hittat datumet, säger kommunalrådet Lars Isacsson.

Det var när Mondo Duplantis 2018 tog sitt första världsrekord på 6.17, som det blev en självklarhet att han skulle föräras en platta. I väntan på att hitta ett lämpligt datum, så restes en stavhoppsställning intill världens största Dalahäst, vid infarten till Avesta, med ribban på rekordhöjden. Sedan dess har den ribban höjts tre gånger. Senast i mars i år då han hoppade över 6 meter och 20 centimeter.

- I Avesta så vill vi lyfta fram och hylla framstående Avestabor och Avestaambassadörer. Att nu, efter två år med pandemi, äntligen få göra det med en av världens absolut största idrottare Armand Duplantis känns riktigt stort. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tretorn har haft en stark koppling till tennisen under många år vilket och det har även inkluderat ett mångårigt samarbete som officiell bollpartnermed tennisveckorna i Båstad  Ett samarbete som nu förlängs tillsammans med WTA och ATP turneringarna på Nordea Open  4–17 juli .

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Gotlands Grand National växer lavinartat. Från de maskindrivna motorcyklarna till att nu cyklisterna välkomnas  till det gamla skjutfältet och gör evenemanget gigantiskt.  Det är vad Svenska Cykelförbundet i samarbete med Svenska Motorsportsförbundet tror och hoppas på när de tillsammans genomför GGN E-Bikeden 27 oktober 2022, dagen innan GGN startar.  Arrangörerna räknar invasion på ön!.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.