Johan byter - från Kalmar FF till hockey

Tidigare turistchefen på Öland, Johan Göransson, 41 år, blir ny klubbdirektör i SHL-laget IK Oskarshamn. Han efterträder hyllade Martin Åkerberg, som mycket överraskande valde att lämna sitt uppdrag i maj i år.

Johan Göransson (infälld) tar steget från vice ordförande i Kalmar FF:s allsvenska fotboll till klubbdirektör Oskarshamns elitseriehockey

Johan Göransson är väl förankrad inom idrotten i regionen, för närvarande är han vice ordförande i allsvenska Kalmar FF,  ett uppdrag han nu lämnar.

 Han har tidigare arbetat som konsulent på RF-Sisu med Småland som område. Han har även varit ansvarig för idrottsturism inom Destination Kalmar med tonvikt på Ironman,  en av landets största triathlon-tävlingar.

Erfaren person

Han tillträder under hösten. Vid en pressträff under torsdagen sade IK Oskarshamns nye klubbdirektör att det ”kittlade ordentligt i magen så fort det fanns en  dialog med styrelsen”.

Johan Franzén, ordförande i föreningen, framhöll Johan Göranssons personlighet och att han har ”koll på idrottsligt ledarskap på hög nivå”.

Göranssons förväntas nu leda föreningens kommersiella utveckling och att driva processen med  den nya arenan framåt. Kommunledningen har sagt ja, placeringen är bestämd, men ännu har inte spaden kommit i jorden.

-Självklart kommer jag att dricka mycket kaffe med Martin Åkerberg och Therese Olofsson, t.f. klubbdirektör under hösten, sade Johan Göransson.

IK Oskarshamn förbereder sig nu för fjärde raka SHL-säsongen. Laget var förra säsongens sensation, slog ut Leksand i åttondelsfinal och pressade serieettan, Rögle, till sju matcher i kvartsfinal.

Sportchefen Thomas Fröberg har i sommar jobbat hårt för att hitta ersättare till flera tongivande spelare som lämnat, bland annat backen Brian Cooper till Växjö och Fredrik Olofsson till NHL. Truppen består nu av hela 12 spelare med utländska pass, ett vågspel men Fröberg har tidigare visat en god scouting-näsa.

Lägsta omsättningen

Ekonomiskt spelar ostkustlaget i sin egen division, omsättningen föregående säsong var SHL:s lägsta eller 83,6 miljoner. Efter en vinst på 6.7 miljoner ökade det egna kapitalet till 16.7 miljoner.

Siffror som kan jämföras med guldvinnande Färjestad, omsättningen 190 577 miljoner kronor och ett eget kapital som ökade från 114 miljoner till 130 miljoner.

Johan Göransson bord är väl dukat, men ack så litet jämfört med det värmländska.

KJELL NILSSON

.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nej, nuvarande seriemodell i ishockey ligger fast. Efter samråd och utvärdering med berörda ligaorganisationer, SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan  har förbundets Elitkommitté herr beslutat att hålla fast vid den seriemodell som klubbades vid förbundsmötet 2019.

Det innebär att SHL:s ifrågasatta ”ångestkval” mellan lag 13 och 14 i SHL finns kvar och att endast ett lag från Hockeyallsvenskan ges möjlighet att ta klivet upp. För Hockeyettans 40  lag är nålsögat fortsatt mycket litet – ett lag flyttas upp efter omfattande kvalspel

Idrotten och idrottsfrågorna tar som vanligt plats i Almedalen. Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar. 
I år finns det många idrottsperspektiv som fångas upp av olika aktörer under några intensiva dagar. Perspektiv som inte är så vanligt förekommande i den idrottspolitiska debatten annars, såsom hur vi kan integrera idrott i skolan.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.