Känner längtan till hemlandet

Plötslgt kom beskedet – som ingen önskade, varken i SOK eller inom friidrotten. Popuäre tränaren, Vésteinn Hafsteinsson har bestämt sig för att avsluta sin tränarkarriär och slutar på SOK. Han återvänder till hemlandet.

- Det har varit en fantastisk tid för mig i Sverige, men det är tid för mig att flytta hem till Island, säger 62-åringen.

Vésteinn Hafsteinsson älskar sina adepter. som här, han kramar Fanny Roos, som har utvecklats via islänningens lärdomar

Vésteinn Hafsteinsson har varit framgångsrik kasttränare i 25 år. De största framgångarna har kommit inom diskus där han lett två aktiva, Gerd Kanter från Estland och svenske Daniel Ståhl, till VM- och OS-guld.

– Det är dags att sätta punkt för den här delen av mitt arbetsliv och prioritera mig själv och familjen. Jag har nya roliga utmaningar som väntar, säger Hafsteinsson.

Enligt honom själv var höjdpunkten året 2021 under OS i Tokyo då Daniel Ståhl och Simon Pettersson vann guld respektive silver i diskus.

– Jag är väldigt stolt över de senaste 15 åren som jag tillbringat med svenska kastare på Prestationscenter Kast i Växjö, säger Hafsteinsson.

I kula har det också blivit fina framgångar med bland annat dansken Joachim B Olsen som tog silver vid OS i Aten 2004 och Fanny Roos som tog första kvinnliga kulmedaljen någonsin för Sverige på inomhus-EM i polska Torun 2021.

– Det har varit en fantastisk men tuff resa. Jag har jobbat med 56 idrottare från tio länder som tillsammans har vunnit 20 mästerskapsmedaljer under dessa år och är tacksam för alla samarbetspartners som har gjort detta möjligt. Men nu börjar ett nytt kapitel i mitt liv, säger Vésteinn.

Tillsammans med hustrun Anna flyttar Vésteinn till Island där han har fått ett nytt uppdrag för Islands Idrotts- och Olympiaförbund. På visitkortet kommer det framöver att stå Afreksstjóri, som översatt till svenska betyder Prestationsdirektör.

- Jag kan inte tänka mig bättre avslut på min karriär än att ta all kunskap som jag har tillägnat mig i alla dessa år i olika länder till mitt hemland, säger Vésteinn.

Förutom att vara tränare åt framgångsrika olympier som Daniel Ståhl, Simon Pettersson och Fanny Roos har Vésteinn även haft en anställning på SOK som High Performance Manager. Han har i den rollen använt sin digra erfarenhet till att vara mentor för andra tränare, i synnerhet i friidrott med även i andra idrotter.

- Vésteinn har gjort ett stort jobb för SOK och dubbelsegern i diskus under OS i Tokyo är en modern svensk idrottsklassiker. Stort tack för den här tiden, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.

Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Leo Vegas grundades 2011 i Sverige och har sedan dess vuxit stadigt. Spelkoncernen har idag fler än 1 000 anställda över flera europeiska kontor med huvudkontori Stockholm medan den operativa staben verksamheten sker på Malta.
På lördagen avslöjades att Leo Vegas  har enats om ett nytt globalt partnerskap med italienska storklubben Inter och skat pryda dam- och herrlagens tränings- och uppvärmningströjor samt arenan San Siro.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.