Känner längtan till hemlandet

Plötslgt kom beskedet – som ingen önskade, varken i SOK eller inom friidrotten. Popuäre tränaren, Vésteinn Hafsteinsson har bestämt sig för att avsluta sin tränarkarriär och slutar på SOK. Han återvänder till hemlandet.

- Det har varit en fantastisk tid för mig i Sverige, men det är tid för mig att flytta hem till Island, säger 62-åringen.

Vésteinn Hafsteinsson älskar sina adepter. som här, han kramar Fanny Roos, som har utvecklats via islänningens lärdomar

Vésteinn Hafsteinsson har varit framgångsrik kasttränare i 25 år. De största framgångarna har kommit inom diskus där han lett två aktiva, Gerd Kanter från Estland och svenske Daniel Ståhl, till VM- och OS-guld.

– Det är dags att sätta punkt för den här delen av mitt arbetsliv och prioritera mig själv och familjen. Jag har nya roliga utmaningar som väntar, säger Hafsteinsson.

Enligt honom själv var höjdpunkten året 2021 under OS i Tokyo då Daniel Ståhl och Simon Pettersson vann guld respektive silver i diskus.

– Jag är väldigt stolt över de senaste 15 åren som jag tillbringat med svenska kastare på Prestationscenter Kast i Växjö, säger Hafsteinsson.

I kula har det också blivit fina framgångar med bland annat dansken Joachim B Olsen som tog silver vid OS i Aten 2004 och Fanny Roos som tog första kvinnliga kulmedaljen någonsin för Sverige på inomhus-EM i polska Torun 2021.

– Det har varit en fantastisk men tuff resa. Jag har jobbat med 56 idrottare från tio länder som tillsammans har vunnit 20 mästerskapsmedaljer under dessa år och är tacksam för alla samarbetspartners som har gjort detta möjligt. Men nu börjar ett nytt kapitel i mitt liv, säger Vésteinn.

Tillsammans med hustrun Anna flyttar Vésteinn till Island där han har fått ett nytt uppdrag för Islands Idrotts- och Olympiaförbund. På visitkortet kommer det framöver att stå Afreksstjóri, som översatt till svenska betyder Prestationsdirektör.

- Jag kan inte tänka mig bättre avslut på min karriär än att ta all kunskap som jag har tillägnat mig i alla dessa år i olika länder till mitt hemland, säger Vésteinn.

Förutom att vara tränare åt framgångsrika olympier som Daniel Ståhl, Simon Pettersson och Fanny Roos har Vésteinn även haft en anställning på SOK som High Performance Manager. Han har i den rollen använt sin digra erfarenhet till att vara mentor för andra tränare, i synnerhet i friidrott med även i andra idrotter.

- Vésteinn har gjort ett stort jobb för SOK och dubbelsegern i diskus under OS i Tokyo är en modern svensk idrottsklassiker. Stort tack för den här tiden, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte  blev som det var tänkt.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Under kommande dam-VM i fotboll, 20 juli – 20 augusti på Nya Zeeland och i Australien, skrivs historia.

 För första gången någonsin, det här är nionde upplagan av VM, kommer FIFA, det internationella förbundet, ett ekonomiskt ersätta varje spelare från totalt 32 nationer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

C More upphör, nu är det bekräftat. Tidigare har tv-huset dementerat rykten om att streamingtjänsten skrotas.

Men enligt ett pressmeddelande ska TV4 Play och C More slås ihop under namnet TV4 Play efter sommaren. C Mores betalande användare omvandlas därmed till plus-användare på TV4 Play. På TV4 Play blir det också möjligt att välja att titta på innehåll med eller utan reklam.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.