Eriks kylmössa går på export

En tackling mot huvudet i tjeckiska Trinec i november 2017 tvingade backen Erik Andersson, svensk mästare två gånger med Skellefteå, att avbryta sin hockeykarriär.

Han vägrade att lämna ishockeyn, och med bistånd av medicinteknikbolaget Polar Cool AB tog Erik fram en slags ”kylmössa”, PolarCap System,  att användas vid nedkylning av hjärnan vid befarade hjärnskakningar.

Erik Andersson har själv erfarenhet av att få en smäll mot huvudet. Nu ha han skapat en s k kylmössa som väcker intresse ute i Europa

Idrottens Affärer har tidigare berättat om utvecklingen av PolarCap, som även erhållit ett erkännande av den ansedda medicinska tidskriften Journal of Neurotrauma.

Den förre hockeybacken, i dag 41 år, har nu inbjudits av fotbolls-Europa och är en av 14 utvalda externa partners att närvara vid UEFA:s  medicinska symposium i Frankfurt. Arrangör är utöver UEFA det tyska förbundet, DFB.

Temat är ”vikten av medicin i fotboll” och närmare 300 av Europas ledande lagläkare väntas närvara. PolarCap:s kunder är föreningar och anläggningar, utöver ishockey, även fotboll, rugby och handboll, men även andra sporter med förhöjd risk för hjärnskakningar.

-En stor möjlighet för oss att visa upp PolarCap inför medicinsk expertis inom europeisk toppfotboll. Vi har blivit utvalda av UEFA:s medicinska som. så kallad, guldpartner.

-Exponeringen i Frankfurt är givetvis mycket uppmuntrande, och ett erkännande av PolarCap system, betonar Erik Andersson, son till 1980-talets stora profil på backsidan i Björklöven, Torbjörn Andersson.

Under 2023 är målsättningen att 100-150  föreningar i Europa ska teckna hyresavtal för användande av PolarCap System, hyrestiden är två till tre år.

Vid misstänkt huvudskada bör behandling påbörjas inom 20 minuter från skadetillfället.  Med kylmössan sänks temperaturen i hjärnan med cirka tre grader. I medicinskt hänseende innebär det att ämnesomsättningen blir lägre, med minskad risk för långvariga skador.

-Varje hjärnskakning innebär en ämnesomsättningskris i hjärnan. Att använda medicinsk nedkylning vid vård på sjukhus är inga konstigheter. Nu flyttar vi vården till omklädningsrummet. Behandlingstiden med Polar Cap är cirka 60 minuter, avslutar Erik Andersson.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Hockey- allsvenska Vita Hästen från Norrköping  har ansökt om konkurs vilket framgår av handlingar som lämnats in till Norrköpings tingsrätt.

Vid ett extra insatt årsmöte 27:e februari konstaterades att årets säsong lämnar ett underskott på 6,8 miljoner. Det aktiebolag som driver A-lags - verksamheten redovisade 4,6 miljoner i negativt eget kapital.

Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Handbolls-VM för herrar i Sverige i januari i år blev en succé – både ekonomiskt och publikt. Det står klart när arrangörsbolaget nu redovisar ett preliminärt finansiellt resultat från mästerskapet och från den turistekonomiska mätning som genomförts.

Sveriges landslag hamnade precis utanför prispallen i VM – på en fjärde plats. Så även om det inte blev VM-guld för Sverige så blev mästerskapet rena vinsten och en strålande affär för svensk handboll, för svensk besöksnäring och för stat och kommun.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

De har Göteborg som bas men med ett globalt perspektiv och har nått en dimension som innebär uppmärksamhet  runt om i världen. Nu ska de också samarbeta  världens största ungdomsturnering i fotboll,Gothia Cup, och multinationella bilfabrikanten, Volvo, Två giganter ska göra gemensam sak.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.