Eriks kylmössa går på export

En tackling mot huvudet i tjeckiska Trinec i november 2017 tvingade backen Erik Andersson, svensk mästare två gånger med Skellefteå, att avbryta sin hockeykarriär.

Han vägrade att lämna ishockeyn, och med bistånd av medicinteknikbolaget Polar Cool AB tog Erik fram en slags ”kylmössa”, PolarCap System,  att användas vid nedkylning av hjärnan vid befarade hjärnskakningar.

Erik Andersson har själv erfarenhet av att få en smäll mot huvudet. Nu ha han skapat en s k kylmössa som väcker intresse ute i Europa

Idrottens Affärer har tidigare berättat om utvecklingen av PolarCap, som även erhållit ett erkännande av den ansedda medicinska tidskriften Journal of Neurotrauma.

Den förre hockeybacken, i dag 41 år, har nu inbjudits av fotbolls-Europa och är en av 14 utvalda externa partners att närvara vid UEFA:s  medicinska symposium i Frankfurt. Arrangör är utöver UEFA det tyska förbundet, DFB.

Temat är ”vikten av medicin i fotboll” och närmare 300 av Europas ledande lagläkare väntas närvara. PolarCap:s kunder är föreningar och anläggningar, utöver ishockey, även fotboll, rugby och handboll, men även andra sporter med förhöjd risk för hjärnskakningar.

-En stor möjlighet för oss att visa upp PolarCap inför medicinsk expertis inom europeisk toppfotboll. Vi har blivit utvalda av UEFA:s medicinska som. så kallad, guldpartner.

-Exponeringen i Frankfurt är givetvis mycket uppmuntrande, och ett erkännande av PolarCap system, betonar Erik Andersson, son till 1980-talets stora profil på backsidan i Björklöven, Torbjörn Andersson.

Under 2023 är målsättningen att 100-150  föreningar i Europa ska teckna hyresavtal för användande av PolarCap System, hyrestiden är två till tre år.

Vid misstänkt huvudskada bör behandling påbörjas inom 20 minuter från skadetillfället.  Med kylmössan sänks temperaturen i hjärnan med cirka tre grader. I medicinskt hänseende innebär det att ämnesomsättningen blir lägre, med minskad risk för långvariga skador.

-Varje hjärnskakning innebär en ämnesomsättningskris i hjärnan. Att använda medicinsk nedkylning vid vård på sjukhus är inga konstigheter. Nu flyttar vi vården till omklädningsrummet. Behandlingstiden med Polar Cap är cirka 60 minuter, avslutar Erik Andersson.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.