"Då slipper jag gå in i väggen"

Hammarbys sportchef Jesper Jansson har sagt upp sig. Han lämnar klubben i sommar.31 augusti tar jobbet slut.

- Det här är inget jättedrastiskt beslut, ingenting jag gör i affekt, säger Jansson på en presskonferens.

- Jag mår inte dåligt, men det kan vara förebyggande för att inte springa in i väggen.  mår väldigt bra just nu.

Att rekrytera spelare och tränare är en stor del av jobbet som sportchef, att säga upp de samma är en annan del. Här är det ett annat avsked, där målvakten John Wiland avslutar karriären på grund av skada.

- Men det är ett slitsamt jobb, man står där hela tiden och man måste vara spetsig. Trubbas man av lite i kanterna behöver man kanske en paus för att återhämta sig, säger han.

- Det är bättre att lämna över nu och det är oerhört viktigt för mig, att klubben

Citerar Lippi

Jansson kom till Hammarby i rollen som sportchef för drygt sex år sedan. Under honom har Hammarby etablerat sig som en allsvensk toppklubb och bland annat lett klubben ut i Europa och till en cuptitel.

I sitt öppna brev till klubbens supportar, publicerat på Hammarbys hemsida, citerar Jansson den framgångsrike italienske tränaren Marcello Lippi.

"Bättre att sluta ett år för tidigt än en minut för sent".

"Det är ett citat jag alltid burit med mig. Jag känner nu att jag gjort det jag kan för Hammarby."

Zlatan beklagade

Jansson informerade i helgen Zlatan Ibrahimovic, delägare i Hammarby, om sitt beslut.

Han tyckte det var trist, säger Jansson på presskonferensen på träningsanläggningen i Årsta.

Just de närmast dagliga besöken är något han kommer att sakna.

Det är det jag har mest ångest över. Att inte cykla ner hit till Årsta varje dag och sitta och surra. Det har jag en jävla ångest för, vad jag ska göra. Jag har så ont i knäna att jag inte kan spela padel hela tiden.

"Skiljs som vänner"

Richard von Yxkull, vd, kommenterar Janssons beslut:

"Först och främst vill vi tacka Jesper för allt det jobb han gjort för klubben under de här sex åren. Han har varit enormt viktig i att ta Hammarby till där vi är i dag. Vi respekterar hans beslut och vi skiljs åt som vänner. Vi är glada att han stannar över sommarfönstret för att hjälpa till i arbetet att sätta en ny sportslig organisation på plats."

Jesper Jansson kom till Hammarby våren 2017. Han förlängde 2020 sitt kontrakt med tre år men valde ett tillsvidarekontrakt när hans anställning förlängdes förra året.

Även tuffa beslut

Han har sålt spelare som dragit in stora pengar till klubben och tagit tuffa beslut som att sparka tränarna Stefan Billborn och Milos Milojevic.

Vad han ska göra efter den 31 augusti vet han inte.

Någonstans ska jag jobba, men det är inget jag tänker på. Jag har varit i svensk fotboll länge. I så fall kanske man vill ha nya utmaningar. Jag har inte tänkt i de banorna, men jag har svårt att se mig i svensk klubbfotboll igen.

Henrik Skiöld/TT

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Liten förening tänkte stort och har klarat energikrisen bra med sin energisnåla belysning och solceller.

Fotbollsklubben Romelanda UK satsade på egen solcellsanläggning och belysningseffektivisering. Nu har man minskat sina energikostnader betydligt genom den kombinerade satsning på ny belysning, solceller och elbilsladdning.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Ett år återstår till fotbollsfesten 2024, Europamästerskapet. Premiären sker på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike och sedan väntar ytterligare 50 TV-matcher!.Om nu Fifas ordförande, Gianni Infantino,ger sig. Redan nu har han startat ett TV-krig startat. Infantino mot fyra europeiska ministrar. 

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.