"Då slipper jag gå in i väggen"

Hammarbys sportchef Jesper Jansson har sagt upp sig. Han lämnar klubben i sommar.31 augusti tar jobbet slut.

- Det här är inget jättedrastiskt beslut, ingenting jag gör i affekt, säger Jansson på en presskonferens.

- Jag mår inte dåligt, men det kan vara förebyggande för att inte springa in i väggen.  mår väldigt bra just nu.

Att rekrytera spelare och tränare är en stor del av jobbet som sportchef, att säga upp de samma är en annan del. Här är det ett annat avsked, där målvakten John Wiland avslutar karriären på grund av skada.

- Men det är ett slitsamt jobb, man står där hela tiden och man måste vara spetsig. Trubbas man av lite i kanterna behöver man kanske en paus för att återhämta sig, säger han.

- Det är bättre att lämna över nu och det är oerhört viktigt för mig, att klubben

Citerar Lippi

Jansson kom till Hammarby i rollen som sportchef för drygt sex år sedan. Under honom har Hammarby etablerat sig som en allsvensk toppklubb och bland annat lett klubben ut i Europa och till en cuptitel.

I sitt öppna brev till klubbens supportar, publicerat på Hammarbys hemsida, citerar Jansson den framgångsrike italienske tränaren Marcello Lippi.

"Bättre att sluta ett år för tidigt än en minut för sent".

"Det är ett citat jag alltid burit med mig. Jag känner nu att jag gjort det jag kan för Hammarby."

Zlatan beklagade

Jansson informerade i helgen Zlatan Ibrahimovic, delägare i Hammarby, om sitt beslut.

Han tyckte det var trist, säger Jansson på presskonferensen på träningsanläggningen i Årsta.

Just de närmast dagliga besöken är något han kommer att sakna.

Det är det jag har mest ångest över. Att inte cykla ner hit till Årsta varje dag och sitta och surra. Det har jag en jävla ångest för, vad jag ska göra. Jag har så ont i knäna att jag inte kan spela padel hela tiden.

"Skiljs som vänner"

Richard von Yxkull, vd, kommenterar Janssons beslut:

"Först och främst vill vi tacka Jesper för allt det jobb han gjort för klubben under de här sex åren. Han har varit enormt viktig i att ta Hammarby till där vi är i dag. Vi respekterar hans beslut och vi skiljs åt som vänner. Vi är glada att han stannar över sommarfönstret för att hjälpa till i arbetet att sätta en ny sportslig organisation på plats."

Jesper Jansson kom till Hammarby våren 2017. Han förlängde 2020 sitt kontrakt med tre år men valde ett tillsvidarekontrakt när hans anställning förlängdes förra året.

Även tuffa beslut

Han har sålt spelare som dragit in stora pengar till klubben och tagit tuffa beslut som att sparka tränarna Stefan Billborn och Milos Milojevic.

Vad han ska göra efter den 31 augusti vet han inte.

Någonstans ska jag jobba, men det är inget jag tänker på. Jag har varit i svensk fotboll länge. I så fall kanske man vill ha nya utmaningar. Jag har inte tänkt i de banorna, men jag har svårt att se mig i svensk klubbfotboll igen.

Henrik Skiöld/TT

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Den svenska hockeykartan blir allt mindre – det kan inte vara förbundsbasen Anders Larssons visioner om en ishockey för alla. Förbundets överklagandenämnd har avslagit fyra lags klagan sedan Licensnämnden inte beviljat spel i Hockeyettan säsongen 2024-2025.

Beslutet avser lagen Strömbro, Kristianstad, Bäcken och KRIF Hockey (Kallinge-Ronneby)  som samtliga degraderas till Hockeytvåan. Beskedet kan överklagas till Riksidrottsnämnden (RIN).

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

OS-invigningen är bara ett par dagar bort.  Det må vara världens största idrottsfest, men det är också den särklassigt dyraste. Totalkostnaden för olympiska spelen har skjutit i höjden till över 187 miljarder dollar sedan 2000, tre gånger mer än planerat. För att vara värd kommer Paris sannolikt att spendera över 9,6 miljarder dollar, mer än turismintäkterna ger och 76 procent mer än planerat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elite Hotels of Sweden är stolta att tillkännage att vår grundare, Bicky Chakraborty, har valts in i Swedish Tennis Hall of Fame. En av Svenska Tennisförbundets största sponsorer tar plats bredvid legendarer som Björn Borg, Stefan Edberg, Mats Wilander,s Magnus Norman, Thomas Enqvist och Kent Karlsson.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

Ingen kan undgå att OS är i antågande.  Det blir en och annan timme framför TV:n de närmaste veckorna. Inget slötittande utan vi är på helspänn hela tiden.  Man vill ju ha koll på allt. I klartext, det tar på krafterna att vara uppdaterad . Vi förbereder på skilda sätt. Vissa kan till och med strunta i evenemanget, andra sitter som klistrade vid tv:n.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.