"Idrotten härlig, men karriären kostar också"

Inte alla idrottsstjärnor tjänar miljoner. De finns också de elitidrottare som har betalat för sina karriärer.

SVT Sport skickade ut en enkät och fick svar av över 150 före detta landslagsaktiva i 19 olika idrotter. Alpinstjärnan Ylva Nowén, handbollsspelaren Andreas Larsson och stavhopparen Hanna-Mia Persdotter. 

Medaljerna lockar och motiverar, men allt har sitt pris...

.De berättar i “Elitidrottens pris” om övergången till livet efter karriären och hur deras fysiska och psykiska hälsa har påverkats av åren som elitidrottare

Ylva Nowén

Hon vann slalomcupen, tog fyra raka segrar i världscupen och blev OS-fyra 2002. Men under hela karriären kämpade Ylva Nowén med prestationsångest. Efter åren som elitidrottare fortsatte alpinstjärnan att högprestera både i jobbet och privat, vilket till slut ledde till en akut stressdepression.

Andreas Larsson

Han var en del av “Bengan Boys” framgångsrika era och har sex medaljer från OS, VM och EM. Men Andreas Larsson, tidigare landslagsspelare i handboll, har betalat ett högt pris och tvingats till 15 knä- och sju höftoperationer. Nu håller han på att bygga ett nytt liv för sig och familjen i Spanien.

Hanna-Mia Persdotter

Hon vann sju SM-guld och var med och drev utvecklingen i Sverige inom stavhopp på damsidan. Men Hanna-Mia Persdotter hade också stora problem med sina fötter – under en period tog hon smärtstillande sprutor för att kunna hoppa. 2010 tog karriären slut och nu försöker hon leva ett aktivt liv, trots konstant smärta.

Se Elitidrottens pris nu på SVT Play här.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Liten förening tänkte stort och har klarat energikrisen bra med sin energisnåla belysning och solceller.

Fotbollsklubben Romelanda UK satsade på egen solcellsanläggning och belysningseffektivisering. Nu har man minskat sina energikostnader betydligt genom den kombinerade satsning på ny belysning, solceller och elbilsladdning.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Ett år återstår till fotbollsfesten 2024, Europamästerskapet. Premiären sker på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike och sedan väntar ytterligare 50 TV-matcher!.Om nu Fifas ordförande, Gianni Infantino,ger sig. Redan nu har han startat ett TV-krig startat. Infantino mot fyra europeiska ministrar. 

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.