"Idrotten härlig, men karriären kostar också"

Inte alla idrottsstjärnor tjänar miljoner. De finns också de elitidrottare som har betalat för sina karriärer.

SVT Sport skickade ut en enkät och fick svar av över 150 före detta landslagsaktiva i 19 olika idrotter. Alpinstjärnan Ylva Nowén, handbollsspelaren Andreas Larsson och stavhopparen Hanna-Mia Persdotter. 

Medaljerna lockar och motiverar, men allt har sitt pris...

.De berättar i “Elitidrottens pris” om övergången till livet efter karriären och hur deras fysiska och psykiska hälsa har påverkats av åren som elitidrottare

Ylva Nowén

Hon vann slalomcupen, tog fyra raka segrar i världscupen och blev OS-fyra 2002. Men under hela karriären kämpade Ylva Nowén med prestationsångest. Efter åren som elitidrottare fortsatte alpinstjärnan att högprestera både i jobbet och privat, vilket till slut ledde till en akut stressdepression.

Andreas Larsson

Han var en del av “Bengan Boys” framgångsrika era och har sex medaljer från OS, VM och EM. Men Andreas Larsson, tidigare landslagsspelare i handboll, har betalat ett högt pris och tvingats till 15 knä- och sju höftoperationer. Nu håller han på att bygga ett nytt liv för sig och familjen i Spanien.

Hanna-Mia Persdotter

Hon vann sju SM-guld och var med och drev utvecklingen i Sverige inom stavhopp på damsidan. Men Hanna-Mia Persdotter hade också stora problem med sina fötter – under en period tog hon smärtstillande sprutor för att kunna hoppa. 2010 tog karriären slut och nu försöker hon leva ett aktivt liv, trots konstant smärta.

Se Elitidrottens pris nu på SVT Play här.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 
Årets SM-vinnare på både herr- och damsidan kommer att tilldelas Bengt Johanssons pokal. Efter handbollslegendarens bortgång 2022 påbörjades arbetet med de nya pokalerna till Bengas minne - nu är de redo att lyftas för första gången.
 De båda pokalerna är inte bara symboler för seger, utan också för hans arv och minne.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.