Fotbollens nya radarpar

Som första kvinna, efter 13 manliga företrädare, har Andrea Möllerberg, 50 år, och tidigare kanslichef för Stockholms Fotbollförbund, vunnit förtroende att leda svensk fotboll framåt.

1 november lämnar avgående generalsekreteraren Håkan Sjöstrand över stafettpinnen till Andrea. Fotbollens föreningar har över 600 000 spelare och svarar för nära 40 procent av alla fritidsaktiviteter i landet.

Radarparet.Fotbollförbundets ordföranden Fredrik Reinfeldt (th) presenterar nya generalsekreteraren Andrea Möllerberg vid en pressträff. Foto: Mikaela Landeström / TT

-Jag känner stor ödmjukhet, och är oerhört stolt, sa hon vid fredagens pressträff.

I en första programförklaring pekar hon ut tre områden som extra viktiga.

Hennes tre prioriteringar

1) En enad svensk fotboll, där alla parter, som distrikten och Svensk Elitfotboll, herrar och damer och andra organisationer arbetar närmare varandra. 2) Att skapa en trygg upplevelse för spelare, domare och publik. Hela vägen ned till ungdomsfotbollen. Nyligen slog AIK larm om att kriminella gäng vistades i närhet av AIK Ungdoms träningar. 3) Att fortsätta utveckla en mer jämställd fotboll, som leder till en mer jämlik fotboll.

I svallvågorna efter det spanska förbundets kaos efter sommarens VM-guld har det svenska bronslagets lagkapten Kosovare Asslani i intervjuer vädrat synpunkter om att SvFF också har ett arbete att göra i frågor om jämställdhet.

Utnämningen av Andrea Möllerberg har nye förbundsbasen Fredrik Reinfeldts signatur. Han har enligt uppgift varit tydlig med att han vill se en kvinna på GS-stolen. Det är också första gången som Reinfeldt visar vad han vill med svensk fotboll.

Hans osynlighet som företrädare för svensk fotboll har starkt ifrågasatts av Åke Stolt, krönikör på Idrottens Affärer.

-Andrea Möllerberg har stor fotbollskunskap och erfarenhet av beslutsfattandet i de för fotbollen viktiga anläggningsfrågor, motiverar Fredrik Reinfeldt på SvFF:s hemsida.

Tävlar i triathlon

Stockholms Fotbollförbund är landets största distrikt och hade vid vårens årsmöte 16 röster i den infekterade striden Reinfeldt versus Lars-Christer Olsson. Röster som lades på Reinfeldt, totalt 143 röster för Reinfeldt mot 110 för Olsson.

Förbundets nya ansikte har föreningsbakgrund i Bollstanäs fotboll i Uppland. Hon har varit aktiv elitsimmare och tävlar numéra i triathlon, simning, cykel och löpning.

Hon är uppväxt i Tvärskog utanför Kalmar, ungdomsåren präglades av simning med flera medaljer på märkesskölden samt EM-deltagande. 

Intresset för fotboll kom senare och hon rekryterades till Stockholms-fotbollen 2019 via Arenakoncernen AB, affärsområdeschef 2016-2019 och Prioritet Finans försäljningschef 2014-2016. I hennes cv finns också ett års anställning som brandman, 1996-1997 på Katarina brandstation.

"jag ser möjligheter

-Jag som person är rak, enkel och ser möjligheter, säger Andrea Möllerberg.

Bland hennes första uppgifter blir att forma 2024 års A-landslag, posten som landslagschef för samtliga landslag är redan ledig, efter Jens T Andersson. Förbundskapten Janne Andersson har kontrakt över 2024, men åtskilliga röster kräver förändring på kaptensstolen redan nu.

Andrea Möllerberg börjar i en brant uppförsbacke för svensk herrfotboll.  Lägg till en ekonomi som av allt att döma, EM-missen, vidkänns ett intäktsbortfall på minst 100 miljoner kronor.

Kjell Nilsson

Fakta

SvFF:s förste generalsekreterare var Holger Bergérus 1949-1959, VM-general för 1958:s års VM i Sverige. Fredrik Reinfeldts utmanare om ordförandeklubban, Lara Christer Olsson var GS 1991-1999.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Göteborgvarvets succé är total. Detär smått ofattbara pengar som sätts i rörelse när löparna springer i Göteborg och gynnar hela regionen. Den turistekonomiska omsättningen ökade med 215 miljoner kronor, totala skatteeffekten är över 100 miljoner kronor och folkhälsoeffekterna värderas till 460 miljoner kronor. Det visar Upplevelseinstitutets utvärdering av Varvetveckan 2023.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.