Fotbollens nya radarpar

Som första kvinna, efter 13 manliga företrädare, har Andrea Möllerberg, 50 år, och tidigare kanslichef för Stockholms Fotbollförbund, vunnit förtroende att leda svensk fotboll framåt.

1 november lämnar avgående generalsekreteraren Håkan Sjöstrand över stafettpinnen till Andrea. Fotbollens föreningar har över 600 000 spelare och svarar för nära 40 procent av alla fritidsaktiviteter i landet.

Radarparet.Fotbollförbundets ordföranden Fredrik Reinfeldt (th) presenterar nya generalsekreteraren Andrea Möllerberg vid en pressträff. Foto: Mikaela Landeström / TT

-Jag känner stor ödmjukhet, och är oerhört stolt, sa hon vid fredagens pressträff.

I en första programförklaring pekar hon ut tre områden som extra viktiga.

Hennes tre prioriteringar

1) En enad svensk fotboll, där alla parter, som distrikten och Svensk Elitfotboll, herrar och damer och andra organisationer arbetar närmare varandra. 2) Att skapa en trygg upplevelse för spelare, domare och publik. Hela vägen ned till ungdomsfotbollen. Nyligen slog AIK larm om att kriminella gäng vistades i närhet av AIK Ungdoms träningar. 3) Att fortsätta utveckla en mer jämställd fotboll, som leder till en mer jämlik fotboll.

I svallvågorna efter det spanska förbundets kaos efter sommarens VM-guld har det svenska bronslagets lagkapten Kosovare Asslani i intervjuer vädrat synpunkter om att SvFF också har ett arbete att göra i frågor om jämställdhet.

Utnämningen av Andrea Möllerberg har nye förbundsbasen Fredrik Reinfeldts signatur. Han har enligt uppgift varit tydlig med att han vill se en kvinna på GS-stolen. Det är också första gången som Reinfeldt visar vad han vill med svensk fotboll.

Hans osynlighet som företrädare för svensk fotboll har starkt ifrågasatts av Åke Stolt, krönikör på Idrottens Affärer.

-Andrea Möllerberg har stor fotbollskunskap och erfarenhet av beslutsfattandet i de för fotbollen viktiga anläggningsfrågor, motiverar Fredrik Reinfeldt på SvFF:s hemsida.

Tävlar i triathlon

Stockholms Fotbollförbund är landets största distrikt och hade vid vårens årsmöte 16 röster i den infekterade striden Reinfeldt versus Lars-Christer Olsson. Röster som lades på Reinfeldt, totalt 143 röster för Reinfeldt mot 110 för Olsson.

Förbundets nya ansikte har föreningsbakgrund i Bollstanäs fotboll i Uppland. Hon har varit aktiv elitsimmare och tävlar numéra i triathlon, simning, cykel och löpning.

Hon är uppväxt i Tvärskog utanför Kalmar, ungdomsåren präglades av simning med flera medaljer på märkesskölden samt EM-deltagande. 

Intresset för fotboll kom senare och hon rekryterades till Stockholms-fotbollen 2019 via Arenakoncernen AB, affärsområdeschef 2016-2019 och Prioritet Finans försäljningschef 2014-2016. I hennes cv finns också ett års anställning som brandman, 1996-1997 på Katarina brandstation.

"jag ser möjligheter

-Jag som person är rak, enkel och ser möjligheter, säger Andrea Möllerberg.

Bland hennes första uppgifter blir att forma 2024 års A-landslag, posten som landslagschef för samtliga landslag är redan ledig, efter Jens T Andersson. Förbundskapten Janne Andersson har kontrakt över 2024, men åtskilliga röster kräver förändring på kaptensstolen redan nu.

Andrea Möllerberg börjar i en brant uppförsbacke för svensk herrfotboll.  Lägg till en ekonomi som av allt att döma, EM-missen, vidkänns ett intäktsbortfall på minst 100 miljoner kronor.

Kjell Nilsson

Fakta

SvFF:s förste generalsekreterare var Holger Bergérus 1949-1959, VM-general för 1958:s års VM i Sverige. Fredrik Reinfeldts utmanare om ordförandeklubban, Lara Christer Olsson var GS 1991-1999.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Riksidrottsstyrelsen inför ett övergångsstöd till de medlemsförbund som enligt det preliminära förslaget blev utan elitidrottsstöd 2024-25. Det är ett resultat av dialoger med medlemsförbund efter att kritik framförts mot det preliminära elitidrottsstödet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen