Författaren skriver öppet om avslöjandet

Pappa ska dö i natt, Så börjar poeten, författaren Tom Malmquists självbiografiska roman ”Istid”, om relationen till pappan o, krönikören, sportchefen Thomas Malmquist på Expressen. 

Tom beskriver ett möte med pappan under behandlingsperioden på Stuvsta vårdcentral:

”Aj”, säger han ”Ta inte i så hårt.

Tom Malmquist tvingades se hur hans pappa, Thomas bröts ned och dog.

 

 

 

Med handen under hans spinkiga arm är det som att hålla upp ett 184centimeter långt påhitt av klister och tidningspapper. Han vägde bara 55 kilo och ögonvitorna är vagt gula. När som helst kan mina fingrar knäcka honom och jag får för mig att om han faller går han sönder och blåser bort”.

Efter att Bo Strömstedt hade vunnit förtalskampanjen 1991 gick han i pension och Thomas Malmquist petades som sportchef och fick titeln ”Sverigereporter”. Drickandet tilltog och han dog i cancer som 66-åring.

Stod för scoopet

Thomas Malmquist var den journalist som knäckte scoopet om ”Spelskandalen”, som bestod av mutor och läggmatcher i svensk idrott i början av 90-talet. 

Enligt sonen Tom knäckte den också pappan och familjen fick ett helvete. 

Med olusten större av att livvakter jobbade i skift hemma hos familjen Malmquist. och blev en del av vardagen.

Boken ISTID är också till lika stora delar skildringen om Tom Malmquists liv med flickvännen Carolina Setterwall och deras två minderåriga barn, Ivan och Livia som blev moders och faderslösa från tidigare förhållanden.

Vartannat kapitel skiftar från dåtid till nutid. Så ordrikt, sakkunnigt, detaljrelaterat att tankarna på fantasins gränser föds och dör. 

Han återger ett samtal med legendariske Expressenjournalisten Claes-G Bengtsson- den senare bekant sedan 70-talet – och det känns som om det sker i rummet bredvid.

Nutidskapitlen är för starka för mig. När ångesten träder in med full kraft hos Tom på hotellrummet i New York är döden i hisstrappan lika nära, som när den lilla familjen på solsemester nästan blir helt gripna av vattenmassornas otäcka käftar.

Mamman stod för stödet

Om mamma Britt-Louise ( Bisse ) utgjorde stödet för den skrivande, kedjerökande ”Malmen” har den rollen i nästa generation tagits över av sambon Carolina , även hon författare. Hon har skrivit succéboken ”Låt oss hoppas på det bästa”, 2018.

Tom Malmquist har belönats med Karin Boyes litterära pris och Dagens Nyheters kulturpris för ”I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv”, som skildrar sambon Karins död bara en vecka efter att deras  dotter Livia föddes.

I sina unga år när en hockeyspelande Tom och en på läktarna drömmande pappa Thomas om att hockeykarriären skall fortsätta i NHL. Där är de som vilken hockeyfamilj Svensson som helst. Nästan.

 Det är bortamatch mot Nynäshamns IF i Sankt Erikscupen och Toms lag leder snart med 7–0,” jag har gjort fyra av dem. De flesta i min femma har så dålig balans att de tappar pucken eller ramlar när jag passar för hårt till dem”.

”Pappa väntar på mig när jag kommer ut ur omklädningsrummet, petar in en cigg och tar min trunk.

”Tom lyssna”, säger han, medan vi börjar gå mot bilen utan att han har svarat på min fråga. ”Vid ett av målen du gjorde visade klockan på 7.00. Ditt andra mål stod klockan på 7.03.Tredje målet … 7.09”. 

Jag förstår inte vad han försöker säga till mig när han förklarar att han har ringt och tipsat Claes -G Bengtsson på Expressens sportredaktion.

Men Tom Malmquists hockeykarriär avslutas när han inte blir uttagen till Stockholms TV-pucklag.

Kollegor och konkurrenter

Bo Strömstedt, chefredaktör på Expressen blev stämd av JK för förtal efter artiklarna, men friades på alla punkter.

I sin eleganta vita ytterrock och stora svartrundade glasögon gick det inte att missa Expressens sportchef i journalistgruppen efter en landskamp eller en VM-match. 

Kollegorna på andra tidningars motsvarande stolar som Nic Åslund, Aftonbladet, Bobby Byström, Dagens Nyheter och Sune Sylvén på Svenska Dagbladet var hyllningarna efter scoopet minimala, ja, de snarat  ifrågasatte artiklarna, och det gällde även vissa av arbetskamraterna på den egna tidningen... 

Thomas  Malmquist hade sina vänner ikollegorna, sörmlänningen Göran Söderlund och söderkisen Claes-G Bengtsson. De talade om ”Malmen” med en varm ton.

Curt Einarsson

Fakta

Antalet spelmissbrukare har nästan fördubblats på 10 år. Då var närmare 24 000 svenskar fast i spelmissbruk. Idag, 45 000 enligt Folkhälsomyndigheten Och -ökningen är störst bland kvinnor.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
AIK Fotboll har presenterat sitt bokslut för 2023 och det är nedslående. AIK går back med inte mindre än 21 miljoner efter skatt.
Jämfört med 2023 år är det ett minus på 44,5 miljoner och största skälet är ökade driftkostnader.  77,3 miljoner i fjol mot 53 miljoner 2022.
AIK:s rörelseresultat blev minus 27,8 miljoner kronor, att jämföra med plus 16,7 miljoner kronor 2022.

Slumpen eller ett tecken i skyn…. För 14 dagar sedan sa Ola Serneke ja till att stanna som huvudsponsor till IFK Göteborgs fotboll. I ett tillägg i pressreleasen antyddes att den kreative byggherren skulle titta på en framtida arena för Blåvitt. Och nu talar Petter Stordalen och låter förstå att han kan stå till tjänst när Göteborg, enligt honom får en ny arena. Han tycker att det är mycket angeläget och vill bidra. 

Uppladdningen pågår med oförminskad intensitet och förväntan växer i Båstad. Säg den som inte vill uppleva åtminstone några dagar under tennisveckorna i sommar... Åskådare, spelare  och sponsorer, alla är intresserade och vill försäkra sig om en plats. Rekordmånga biljetter är sålda redan nu. spelarna är lyhörda för erbjudanden och faktiskt, sponsorerna trängs om utrymmet. Här är årets mötesplats i svensk idrott.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Alla TV-tittare med sporteintresse kan se fram emot ett inbjudande 2024 med många sändningar där licens-tv gör det möjligt att se ett jättelikt utbud.

Eurovision Sport, dit SVT hör, planerar för ett spännande utbud, med några av sportens främsta evenemang och här är det inte nödvändigt med några betal-kort..Tijuvtitta redan nu och inse att SVT kommer att bjuda på åtskilliga sändningar.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.