Miljonerna är ingen tröst...

Han är superstjärnan inom skidor. Ingen har vunnit så mycket, ingen har tjänat så mycket under de senaste åren. Men frågan är om han kraschade både bilen och karriären.
En förstörd lyxbil, Petter Northus demolerade sin sponsrade Audi i en rondell utanför Trondheim. Foto: TT

 

Sponsorerna sluter upp utan undantag vid Petter Northugs sida, det klargjorde de omedelbart.

För det var frågan som alla ställde sig och som egentligen hade samma svar – nej, vi tänker inte överge honom i den här stunden, det är nu vi ska ställa upp.

"Ta hand om varandra"

- Killar ska ta hand om varandra, sa Alexander Øystå, chefredaktör för herrmagasinet Vi Menn till Dagbladet.

- Vi kommer inte att överge honom som sponsor. Det handlar inte om vad som är lönsamt eller ej. Det handlar om värderingar. Killar ska ta hand om varandra, fortsätter Alexander Øystå i norska VG. 

Petter Northugs bilkrasch kan stå honom dyrt.

- Vi ska utvärdera vad vi vill göra. Det som skett är allvarligt och har gjort att vi måste revidera samarbetet med Northug, säger Kristian Paus, pressansvarig på Northugs huvudsponsor Coop, till VG.

"Vill inte bidra till smärtan"

- Allra viktigast just nu är att ta hand om Petter. Det här handlar inte om honom som toppidrottare utan om honom som människa, sa generalsekreteraren Inge Andersen till norska TV2.  

- Vi tar starkt avstånd från det som Petter har gjort, men vi ser vilken svår situation han är i, säger administrative chefen, Svein Fanebust.

- Vi har sett att idrottaren har fått ett våldsamt tilläggsstraff från pressen och i de sociala medierna. Vi vill inte bidra till smärtan han genomlider, säger mäklarfirman 1 Midt-Norges administrerande direktör Kjetil Reinsberg till norska Dagens Näringsliv.

Kraschade bilen - och karriär?

Petter Northug kraschade en Audi A7 Sportback och många tvivlar och undrar om han har någon karriär kvar.

Egentligen började allt när han våren 2013 skrev på ett rekordkontrakt värt dryga 30 miljoner över tre år. Han kunde ju bara inte tacka nej. Han har medget i efterhand att han själv trodde att det inte var sant.

Men från den stunden har livet blivit besvärligt. För ett ja till Coop blev ett nej till det norska landslaget. Han hör inte till gemenskapen längre och hans irritation har framkommit flera gånger under vintern samtidigt som framgångarna uteblev. Någon som exempelvis minns vad Petter Northus åstadkom i OS i Sotji?

Ett delat Norge

Norge är delat, det finns lika många som vill förstå skidstjärnan som det finns motståndare till honom.

- Han är en egoistisk, illojal clown, sa sponsorkonsulten Jacob Lund.

- Petter har inte varit lojal mot oss, då får han heller ingen särbehandling, tyckte landslagschefen Vidar Löfshus.

Alla artiklar och TV- och radioinslag förmedlade också ett splittrat Norge. Skidstjärnan väckte åsikter överallt, och har så alltid  gjort, då många anser att han byter pengar mot förtroende. Och det kostar, mer än vad Northug insåg från början.

Frågorna tog aldrig slut

- För mig känns allt det här utrett, jag förstår inte varför jag får frågor om det. Jag har skrivit på och vi är nöjda.

Sa Northug vid upprepade tillfällen, men i ett försök att få slut på allt kallade han till en presskonferens.

"Om jag är världens största egoist", jo, sa då norrmannen.

”Det stämmer, det är jag. Ända sedan jag var liten har det bara handlat om en enda sak: Att bli världens bästa längdskidåkare.”

Men många fortsatte att ifrågasätta honom och än värre när han också misslyckades så kapitalt i skidspåret. 

Sjukdomen förödande

Sjukdomen som stoppade honom från träning fick förödande verkan. Han mådde inte bra och tvivlet växte. 

I den situationen är miljonkontrakten en klen tröst. Även om det handlar om rekordstora belopp. Det tre-årsavtal som Coop erbjöd och enades med Northug om är värt dryga 30 miljoner kronor. Avtalet väckte stor uppmärksamhet av flera skäl. En av det norska förbundets och landslagets största sponsorer är matvarubutikkedjan Spar, alltså konkurrenten.

Petter Northug och Coop har sedan dess satsat stort och byggt ett privatteam som innebär att han klarar sig utan hjälp från landslagsledningen.

Kamp mellan livsmedelsjättarna

Följden blev att Norges skidförbund värnar om förbundets sponsor Spar medan Northug lutar sig mot sin sponsor, Coop. När han kör i landslagsdräkt gäller Spar. Representationsavtalet gällde OS, världscupen och Tour de Ski. Skidförbundet krävde att Coop inte visar reklamfilmer med Northug när han representerar landslaget, och det sa både Coop och Spar ja till. 

Den uppgörelsen gällde i vintras. Nu nalkas VM i Falun 2015 och ännu finns inget kontrakt mellan norska skidförbundet och Northug.  

Kraschen innebär att fler är skeptiska. Troligen också Petter Northug själv.

Thomas Ejderhov 

Petter Northug och hans Audi A7 Sportback, både i helt skick. Foto: TT

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.