Spelare och äldre trivs ihop

Cirka 12 000 kronor. Det är den snittlönen per månad för spelarna i Damallsvenskan - en av världens bästa fotbollsligor... Lika med ungefär 50 000 kronor mindre än vad de allsvenska herrarna tjänar.
Piteå IF:s allsvenska damer har en central roll i Lagkamrat, ett unikt samhällsprojekt som väver samman damidrott, äldreomsorg och näringsliv.

 

- Det finns en föreställning att damfotboll är mindre intressant trots växande publik och allt fler utövare, säger före detta landslagsmålvakten Caroline Jönsson på Fairpay som hyllar Piteåsatsningen Lagkamrat.

Bidrar i äldrevården

Initiativet till Lagkamrat kom från Sparbanken Nord som i samråd med Piteå IF:s allsvenska damer och Helikopter Brand Design skissade fram Lagkamrat, en fond för avlöning av allsvenska fotbollsdamer som jobbar som extraresurser inom äldreomsorgen. 

Personalen får avlastning med allt från promenader och fika till andra aktiviteter som berikar tillvaron för äldre människor.

- Lagkamrat är social sponsring som utvecklar jämställdhet och samhällsansvar, ett koncept där ett plus ett blir tre, säger Gunnar Eikeland, vd på Sparbanken Nord.

Tillför energi

Samhällsnyttan av Lagkamrat är flera. Damspelarna får en ekonomisk möjlighet som gör att de kan fortsätta satsa på fotbollen, arbetsgivarstatusen inom äldreomsorgen ökar och de äldre får högre livskvalitet. Intresset från näringslivet är stort; Smurfit Kappa, ÅF och SCA är bara några nya partners som ser stora värden för både samhälle och varumärke.

Äldreomsorgen och Fairpay hyllar Lagkamrat

- Nyttan finns på så många plan. Våra boende, anhöriga och personal är jättenöjda. Fotbollstjejerna tillför massor av positiv energi och vi är så glada att äldreomsorgen får ta del av projektet, säger verksamhetsutvecklaren Ewa Karlsson-Sjölander på Piteå Kommun.

Långt kvar till lika villkor

- Det är långt kvar till damidrotten likställs med herridrotten, många strukturer behöver förändras och under tiden är såna här projekt viktiga. Det har varit fantastiskt med all positiv respons och att vi säkrat finansieringen, säger Piteå IF:s allsvenska stjärnback, Emelie Lövgren.

Hon är projektledare för Lagkamrat. En annan positiv effekt är att tjejerna växer som både människor och spelare av engagemanget som följer med att jobba med äldre människor.

Idag är 46 procent av Sveriges idrottare kvinnor, men de har bara tillgång till 20 procent av sponsorpengarna. Det här projektet syftar till en jämnare fördelning och välkomnar alla initiativ.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.