Kärrbrink vill inte fortsätta

Svenska Spels vd Jesper Kärrbrink hoppar av som vd för Svenska Spel. Skälet är enkelt, enligt honom, han delar inte regeringens syn på hur företaget ska skötas.

Kärrbrink och Svenska Spel har kommit överens om att det bästa är att söka efter en ny verkställande direktör. Ekonomidirektören Anders Hägg är tillförordnad vd under tiden.

Det är inget överraskande avhopp. När finansminister Anders Borg uppvaktade Margareta Winberg om rollen som styrelseordförande var det en tydlig markering. Svenska Spel måste få en ny inriktning.

Ordförande träffande inte vd:n

- Anders Borg har gett mig i uppdrag att göra Svenska Spel mer socialt ansvarstagande, deklarerade Winberg och skeendet fick en bekräftelse.

Den 4 april accepterade hon erbjudandet, men det dröjde till stämman den 15 maj innan hon träffade Jesper Kärrbrink. Är det inte vanligt att en ny ordförande pratar med sin vd innan stämman, var frågan Winberg fick i Svenska Dagbladet.

- Jag har fått uppdraget av regeringen, svarade hon kort och redan då uppstod misstankarna om att ytterligare förändringar var aktuella i Svenska Spels ledning.

Social betoning

I samtalen mellan Anders Borg och Margareta Winberg betonade hon vikten av att jobba mera socialt. Hon frågade Borg om hennes tillträde skulle innebära en kosmetisk förändring eller på ett djupare plan. ”Både och” blev svaret och då ville hon ha uppdraget.

- Jag tycker att de sociala frågorna varit dåligt kommunicerade hittills, sa hon ärligt.

- Nu kan det bli aktuellt att Svenska Spel sänder avskräckande tv-reklam som varnar för spelmissbruk i stället för tvärtom som nu. Hon tillade dessutom att ”det är inte säkert att Svenska Spel ska växa i samma omfattning som tidigare eller försöka vara bäst på alla områden”. En diametralt annorlunda syn än vad Jesper Kärrbrink har betonat.

Regeringens och Anders Borgs taktik är också tydlig. EU-kommissionen synar Sverige och spelmonopolet, men det gäller att Svenska Spel prioriterar ett socialt ansvar prioriteras. Då kan EU visa överseende och inte kräva fri konkurrens.

Turbulent men vinstgivande

Jesper Kärrbrink efterträdde Meg Tivéus i september 2004 som vd för Svenska Spel. Han rörde om från första dagen och det var många personer i ledande positioner som lämnade företaget under det första året.
Men ekonomiskt har siffrorna förbättrats avsevärt.

När Svenska Spel nyligen höll bolagsstämma i Visby presenterades bolagets bästa verksamhetsår. Vinsten 2007 blev 5,2 miljarder, ett plus på 9,2 procent eller 440 miljoner kronor, jämfört med föregående år. Men bolagsstämman blev också Jesper Kärrbrinks sista framträdande som vd.

- Den mer generella restriktivitet regeringen nu efterlyser ligger inte i linje med min syn på hur Svenska Spels kommersiella verksamhet och spelansvarsarbete bör utvecklas. Jag och styrelsen har därför kommit överens om att det bästa i det här läget är att hitta en efterträdare till mig, säger han nu i ett pressmeddelande.

Jesper Kärrbrink får 2,88 miljoner kronor i avgångsvederlag, vilket motsvarar en årslön. Han har också ett avtal som innebär att han inte får arbeta för en konkurrent under det närmaste året.

 

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.