128 åsikter om spelutredningen

Inte ett dugg oväntat förkastar spelbolagen spelutredningen medan Svenska Spel ser sin egen roll som självklar. Det är kontentan när nu remissvändan hos totalt 128 betraktare ska analyseras.

”En stärkt och moderniserad spelreglering” var rubriken på den statliga spelutredningen som presenterades i december av Jan Nyrén. Där fanns två huvudalternativ till en ny spellagstiftning:

+ Dagens system kvarstår med monopolföretaget Svenska Spel som enda tillåtna aktör, men med en betydligt striktare ålders- och marknadsföringsregler.
+ Systemet öppnas, nya bolag släpps för att ansöka om licens för sportspel. Svenska Spel förlorar sportspelen men tar ansvar för "farliga spelen", som nätpokern, Jack Vegas och kasinoverksamheten.

"Genant och odemokratisk"

Spelutredningen får skarp kritik av de privata spelbolagen och i Göteborgs-Posten kallar Unibets vd Petter Nylander förslaget för "genant" och Ladbrokes nordiske vd Lasse Dilschmann menar att modellen är "odemokratisk".

Ladbrokes avstyrker spelutredningens två alternativ och anser att regeringen bör tillsätta en ny utredning vars syfte är att formulera en reglering i konkurrens. Ladbrokes menar att en modern spelreglering som stärker de allmänna skyddsintressena bäst tas tillvara genom en omreglerad marknad inom samtliga spelområden byggd på licenser", skriver Ladbrokes i sitt remissvar.

- Vi tycker inget alternativ är bra. Det andra alternativet är också helt orimligt eftersom man då särbehandlar sportspelen, det finns inget som helst stöd i EG-rätten att man får göra på det sättet. Det blir också en orimlig situation för Svenska Spel som då förlorar hela sin folkliga förankring, säger Ladbrokes Norden-chef Lasse Dilschmann till GP.

Kritiserar blockering

Unibets vd Petter Nylander underkänner förslaget och menar att staten ska reglera men inte själv driva spelverksamhet, vilket inte är förenligt med EG-rätten.

Nylander och Dilschmann är hårda i sina omdömen när det gäller förslaget att de utländska spelsajterna i framtiden ska kunna få sina IP-adresser blockerade av staten och att bankerna ska tvingas stoppa överföringar till deras konton.

Finansminister Anders Borg har en tydlig taktik. När EU uppmanar Sverige till en internationell anpassning ska den svenska modellen bestå av en prägel av större ansvar än vinst. Därför är statens huvudmannaskap motiverat, då kan monopolet behållas.

- Anders Borg försvarar monopolet med näbbar och klor. Han vet vad han har men inte vad han kan få. Men vi tror att svensk ekonomi skulle kunna tillföras 12 miljarder kronor om konkurrensen släpptes fri även om statskassan kanske skulle gå miste om 1 eller 2 miljarder kronor från Svenska Spel, säger Lasse Dilschmann.

"Hög att skapa ordning"

Svenska Spels vd Meta Persdotter betonar att en reglerad spelmarknad innebär ett ansvar för individen och samhället.

- Behovet av en reformerad spelreglering är stort. Dagens situation på spelmarknaden, där lagar och regler systematiskt kringgås är ohållbar om man vill värna den sociala skyddshänsynen. Det är hög tid att skapa ordning och reda på spelmarknaden.

I betänkandet föreslår Svenska Spel en rad åtgärder inom flera områden – åldersgränser, marknadsföring, tillståndsgivning, tillsyn, sanktioner med flera – för att stärka det sociala ansvarstagandet på spelmarknaden.

Svenska Spel ogillar utredningens alternativ två med nya privata aktörer och konkurrens genom ett licenssystem. ”Ökad konkurrens på sportspelsområdet leder till ökat spelande och därmed ökad risk för att spelberoendeproblemen växer”.

Men oavsett av vad utredningen så småningom resulterar i ser Meta Persdotter framtiden an med tillförsikt: ”Två beståndsdelar blir avgörande för att nå framgång i framtiden: Att kunna erbjuda ett attraktivt utbud av säkra, underhållande spel som kunderna uppskattar och att kunna stå för ett starkt, generellt spelansvar”.

Aldrig någonsin har en svensk idrottstrupp med damer backats upp så massivt och till priset av så många miljoner. EM-slutspelet för damer innebär en jättesatsning från Svenska Fotbollförbundet och innebär en upptrappning till rekordnivåer. Men målet är också att erövra ett EM-guld och nå mångmiljonutdelning från Uefa.

Idrotts-Sverige förändras. Vissa sporter ökar i antal utövare, värre är att flera tappar medlemmar. Dessutom förfaller många idrottsplatser och hallar, ett stort antal är i bedrövligt skick.

Men det finns också ett nytt idrotts-Sverige. Som i Sjötorp, samhället vid Vänern där Göta kanal börjar eller slutar.

Elless idrottsförening är modellen för framtiden.

 

I dag startar vår artikelserie om anläggningar

Svensk Elitfotboll blir en av de första enskilda aktörerna från Idrotten att vilja synas i bruset och mediapådraget under Almedalsveckan.  SEF ska tillsammans med elitfotbollens huvudpartner, Unibet, genomföra två seminarier. Ämnena är ”Hur kan idrott och spelbolag jobba ansvarsfullt tillsammans” respektive ”hur ska matchfixning bekämpas”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nära 7 miljoner kronor utlovas till de klubbar som kvalar till internationellt gruppspel

Europafonden ska hjälpa svenska klubbar att nå ett gruppspel i Champions League, i Europa League eller i Europa Conference League. Pengarna kommer från den så kallade Europafonden som finansieras av elitfotbollens huvudsponsor Unibet. 

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.