Här är Hallstedts referensgrupp

19 män och fyra kvinnor. Idrottens Affärer kan idag avslöja vilka 23 personer som ingår i Håkan Hallstedts referensgrupp i spelutredningen.
Håkan Hallstedts egen referensgrupp, de som ska bidra med synpunkter för en framtida spelreform. Foto: TT

 

 

Efter att Lotteriinspektionens generalsekreterare Håkan Hallstedt utsetts att leda spelutredningen tillsattes två referensgrupper – en med politiker och en med intressenter och experter från den spelrelaterade världen.

I denna den andra gruppen finns en rad företag och olika intressen representerade, och genom deltagande i denna referensgrupp finns det goda möjligheter att kunna vara med och påverka hur den framtida omreglerade spelmarknaden i Sverige ska se ut.

Tanken är att Håkan Hallstedt ska träffa referensgruppen vid fyra tillfällen under det kommande året för att vända på alla stenar i spelbranschens värld. Det första mötet är satt till den 18 mars.

Här är de 23 personer som ska vara med och arbeta fram ett förslag för framtidens spelpolitik i Sverige:

# Lena Lassenius, Svenska Spel

Är chefsjurist på statliga bolaget där hon varit verksam sedan 2008. Att Svenska Spel väljer en jurist framför sin vd kan tyckas mycket märkligt. Är Lennart Käll på väg att avgå eller få sparken? Kan också tolkas som en signal om att Svenska Spel vill angripa spelpolitikens kommande utformning med juridik snarare än ideologi. 

# Hans Skarplöth, ATG

Efter att ha varit verksam i tobaks- och tv-branschen blev Skarplöth ny vd för ATG för drygt tre år sedan. Vill förnya en stock-konservativ travvärld med ett eget manifest med visionen att ATG ska bli Nordens största spelbolag. Ligger bakom en helt egen spelutredning som har ”Lika villkor” som röd tråd.

# Hans Sahlin, Folkspel

Fick vara med om ett uppsving 2015 – inte minst för Bingolotto och Sverigelotten. Satsar stort på att vara det ideella föreningslotteriet som ”skapar en bättre värld för alla”. Slåss för att lotterier av traditionell karaktär som arrangeras av ideella organisationer inte ska belastas med licensavgift. 

# Peter Moilanen, IOGT

Generalsekreterare för nykterhetsförbundet som bland annat driver Miljonlotteriet – där överskottet oavkortat går till IOGT/NTO:s ideella verksamhet. Tillhandahåller även andra lotter och bingo. 

# Anders Johansson, Kombispel

En lotteribyrå som fyller 50 år i år, och som har fyra olika lotteriverksamheter i sin portfölj. Förmånstagare och ägare till Kombispel är Socialdemokraterna.

# Anders Årbrandt, Novamedia

Managing Director på Postkodlotteriet – som är något så udda som ett kommersiellt lotteri som efter alla omkostnader och administrationskostnader skänker överskott till välgörenhet. 

# Patrick Hämquist, Svebico

Det här är vd:n för den branschorganisation som samlar alla Sveriges bingohallar. 

# Fredrik Burvall, Cherry

Tillförordnad vd och koncernchef för företaget som började med spelautomat- och kasinoverksamhet i restaurangmiljö men som idag framförallt har mängder av starka dotterbolag såsom Betsson och spelutvecklaren Yggdrasil Gaming.

# Gustaf Hoffstedt, BOS

Före detta moderat riksdagsman som hoppade av politiken och i stället blev talesperson för Branschorganisationen för onlinespel - en intresseorganisation som samlar 18 spelbolag som med sin EU-licens verkar på den svenska marknaden. 

# Ulf Engström, Svenska Pokerförbundet

Är ordförande i ett förbund som verkar för att få sjösätta lagliga pokertävlingar, både fysiska och online, och som suktar efter att bli arrangör av poker-SM. 

# Morten Ronde, Danish Online Gambling Association

Är vd för de danska onlinebolagen och förväntas komma med inspel om hur omregleringen har fungerat i vårt nordiska grannland. 

# Maria Lindström, Sper

Är generalsekreterare i Spelbranschens Etiska Råd som samlar alla etablerade spelbolag med tillstånd att bedriva spel i Sverige kring viktiga speletiska frågor. Syftet är att öka kunskapen och se till att medlemmarna följer de gemensamma riktlinjerna för marknadsföring och försäljning av spel. 

# Stefan Bessman, Riksidrottsförbundet

RF har i många har haft ett fruktsamt samarbete med bland annat Svenska Spel. Bessman är förtroendevald styrelsemedlem och ska bevaka RF:s intressen inför en omreglering. 

# Per Hultengård, Tidningsutgivarna

Chefjurist hos TU som samlar alla företag som ger ut morgon- och kvällstidningar, gratistidningar, driver tv- och radiostationer, webbsidor m m. TU kämpar för tryck- och yttrandefriheten och deras spelpolitiska koppling handlar framförallt om hur annonseringen ser ut. 

# Håkan Rossberg, TV4

Är affärsansvarig för sport och spel på TV4-gruppen som ju bland annat direktsänder skrapning av Triss i tv och Bingolotto. 

# Anna Sandborgh, Visita

Branschjurist på restaurang- och hotellorganisationen som bland annat har serveringstillstånd, kassaregister och allmän kameraövervakning på sitt bord – vilket spelmässigt går att koppla samman med bland annat Vegas-automater.  

# Bengt Hedlund, Svensk Servicehandel & Fast Food

Är vd i en branschorganisation som ägs av medlemmarna och som arbetar för handelns och den enskilde företagarens bästa. Värnar om en positiv spelupplevelse i butiksmiljö och representerar många av Sveriges spelombud. 

# Per Binde, Göteborgs Universitet

Forskare i Göteborg som sedan 2001 har specialiserat sig på spelrelaterade frågor.

# Jakob Jonsson, Sustainableinteraction

Är psykolog i ett företag som bland erbjuder självhjälpsprogram och diagnosverktyg inom områdena ansvarsfullt spelande och psykosocial hälsa. 

# Gustav Sundgren, RIKS (Riksförbundet Spelkontroll)

Psykologstuderande och ordförande för tankesmedjan RIKS som arbetar med att föra dialog kring ungas spelande. Vill få bort spelreklam riktad mot barn och unga, tydliggöra socialtjänstlagen och ta fram en nationell handlingsplan för förebyggande av spelproblem.

# Håkan Wall, Stödlinjen

Är psykolog och projektledare för Stödlinjen som är en anonym och kostnadsfri rådgivning för människor som har ett riskfyllt spelbeteende. Stödlinjen är ett samarbete mellan Stockholm Läns Landsting och Folkhälsomyndigheten. 

# Kim Grahn, Spelberoendes riksförbund

Ordföranden för denna partipolitiska och religiöst obundna sammanslutning av föreningar för spelberoende som vill verka för att förebygga och avhjälpa spelberoende. 

# Ronny Nilsson, Hassans nöjesfält 

Driver tivoliverksamhet i Skåne med allt vad det innebär i form av chokladhjul, tivolilotter, godislotterier e t c. 

Tobias Jansson

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.