Miljarderna rullar i spel-Sverige

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

”Idrottsrörelsen har påverkats av att brottsligheten skjutit fram sina positioner. Ekonomisk brottslighet som matchfixning och otillåten påverkan mot personer inom idrotten polisanmäls återkommande”.

-Omfattningen är svår att bedöma, men att otillåten påverkan förekommer är vi övertygade om. I ett internationellt perspektiv är Sverige en trygg spelmarknad, därav det stora asiatiska intresset med bland annat ”spotbetting” på enskilda situationer i en match som hörnor, gula och röda kort med mera  berättar en poliskälla för Idrottens Affärer.

idrottskorruption komplex

Med hänsyn till sitt uppdrag, att inhämta underrättelser som rör idrottskorruption föredrar hen att vara anonym.

-Utvecklingen går oerhört fort, med nya spelmöjligheter hela tiden. Spelinspektionen, som är tillsynsmyndighet, gör ett bra arbete, men idrottskorruption har en komplex bild och är till sin natur svår att komma åt. Men att det förekommer ser vi tydliga exempel på, säger vår källa.

My Hamrén på Spelinspektionen uppger att det i dag finns 439 licenshavare på den svenska marknaden, ett 70-tal har licens för online-spel eller vadhållning. En licenshavare kan ha flera licenser.

Dan Korhonen, 37 år och spelsäkerhetsansvarig på Svenska Spel, är mycket tydlig i samtal med Idrottens affärer.

-Det pågår en konstant spelskandal inom svensk idrott – under dygnets alla timmar. En ringa tröst är att 1990-talets spelskandal aldrig kan inträffa i dag. Hos oss upptäcks avvikelser på spelmarknaden omedelbart, och spelet stoppas.

"Idrotten blåögd"

Precis som vår poliskälla anser Dan Korhonen att svensk idrottsrörelse är för blåögd, och inte förstår vilka ekonomiska krafter som inte vill annat än tjäna pengar på spelfusk – som matchfixning.

-Ja, det förekommer i stor omfattning. Vi ser inte allt men tillräckligt. Jag brukar skilja på ”småfixare”, kanske en spelare, eller en grupp, som lägger spel på det egna laget, sedan har vi de stora brottssyndikaten som finns över hela världen – och i Sverige.

-Ett kännetecken för svensk fotboll är många importspelare. Vi vet att många av dessa knyts upp av spelsyndikat i unga år. De är till en början ”vilande” men aktiveras av syndikaten som seniorer och när tillfälle ges, som vid spel i Sverige.

-Vi har också fall där spelsyndikat står bakom en huvudsponsor för att utnyttja aktuellt lag för sina egna syften. Syndikatet köper in sig i en hel förening, berättar Dan Korhonen.

Hans berättelser är hårresande, det är lätt att bli matt, och att helt förlora tron på idrotten som samhällsfostrande element.

-17 september inleds SHL-säsongen i ishockey, kan vi lita på premiärresultaten?

-Svår fråga, generellt är problemen mindre inom ishockeyn. Främsta skäl är ett dämpat intresse hos de internationella spelbolagen, insatserna och likviditeten är därmed lägre, säger Dan Korhonen.

Som avslutning skickar Dan Korhonen med en hälsning till två relativt nya områden i den svenska idrottsfaunan

-Damfotbollen växer över hela världen, och blir allt intressantare för den stora kinesiska marknaden. Var inte blåögda, jag vill inte höra meningar ” som det förekommer inte hos oss” från elit damer. Innebandy är också i farozonen, matchfixning förekommer över allt -så är det bara.

Explosionsartat

Det är förstås internets explosionsartade utveckling som möjlig gjort den spelfeber som grasserar i samhällets alla led. My Hamréns siffror på antal bolag med licenser är häpnadsväckande, ja direkt stötande, smaka på 439 licenshavare! Plus ett okänt antal illegala bolag, i huvudsak baserade i Asien.

På Svenska Fotbollförbundet arbetar Jonas Claesson sedan 2019 med att kartlägga begreppet matchfixning, det vill säga genom manipulation påverka resultaten i matcher. Han har tidigare haft samma roll hos RF, Riksidrottsförbundet.

Precis som vår poliskälla och Daniel Korhonen vittnar han om  uppdragets svårigheter. Den här säsongen är hittills ett 10-tal matcher i förbundsserier föremål för hans intresse.

-Misstankar om matchfixning  kan följa individer, ett klubbyte kan öppna för att vi följer misstänkt individ i hans nya miljö och därmed lagets resultat, berättar Jonas Claesson.,

-Generellt sätt vill jag tro att vi har vänt utvecklingen. Antalet matcher som vi har, eller har haft, under utredning den här säsongen är lägre än föregående säsong.

- Det är främst matcher i lägre serier som blir föremål för vårt intresse, jag är övertygad om att matchfixning inte förekommer i allsvenskan eller superettan, menar han.

-Ur mitt, och idrottens perspektiv, är det många spelformer som inte borde vara tillåtna. Fler spelmöjligheter, fler spelbolag, allt detta ökar risken för spelfuskbrott, sammanfattar Jonas Claesson.

Brottskod tillkom

Från den 1 januari infördes 2019 brottskoden spelfuskbrott som kriminaliserar matchfixning och annat spelfusk. Den som döms för brottet kan få upp till två års fängelse. Notera årtalet 2019 – 29 år efter Thomas Malmquists och tidningen Expressens avslöjande.

Det är först på senare år som idrotts-Sverige har vaknat och agerar mot en av idrottens värsta farsoter. Även AB Tipstjänst, idag Svenska Spel, tog helt avstånd från Malmquist avslöjande 1990.

På frågan om uppgjorda matcher förekom svarade dåvarande vd. Richard Frigren mycket bestämt :

-Aldrig i vårt land.

Nuvarande vd. på Svenska Spel är Patrik Hofbauer, 53 år, och med bakgrund som ishockeymålvakt i Örebro och Djurgården.  Han leder en koncern som 2021 hade en nettoomsättning på 8,2 miljarder, varav 4,8 miljarder var utdelning till statskassan, inklusive 1,9 miljarder i spelskatt. Med civil karriärstart på dåvarande Canal Digital Sverige AB i början av 2000-talet.

Svenska Spel är huvudsponsor för en rad svenska specialidrottsförbund, exempelvis svensk fotboll. Totalt betalar Svenska Spel ut 257 miljoner årligen i sponsorstöd.

Inom RF, Riksidrottsförbundet, arbetar sedan tre år tillbaka Jakob Uddeholt med åtgärder mot match matchfixning. Först 2014 kastade RF sina skygglappar och inrättade den tjänst som Uddeholt nu har.

-Utgångspunkten är att stötta specialförbunden, i syfte att höja förmågan att bekämpa spelfuskbrott. Främst handlar det om utbildning och information, samt erbjuda kunskap och förmåga att hantera eventuella misstankar, framhåller Jakob Uddeholt.

Han fortsätter:

-Vi är partner till Spelinspektionen, och kan exempelvis redovisa våra synpunkter på antalet spelobjekt som finns på marknaden. Vid misstankar kan vi efterfråga starkare verktyg för att bedriva ett effektivt utredningsarbete.

-Vår uppfattning är att matchfixning i dag är systemhotande och på en allvarlig nivå, avslutar Jakob Uddeholt.

 Är det att begära för mycket att spelare i Boltic , Frölunda och Boden, utpekade lag i 1990 års spelskandal, ber familjen och Tom Malmquist, son till Thomas och i dag prisad författare, om ursäkt?

 I en skakande artikel i tidningen  ” VI”  berättar han om en barndom med livvakter, hur dödshot blev en del av vardagen och hur hans familj slutligen gick sönder.

Jurister, som varit i kontakt med Idrottens Affärer anser att dåvarande justitiekansler Hans Starks beslut att väcka åtal mot Expressens ansvarige utgivare Bo Strömstedt var skandalöst och illa underbyggt. Ja, familjen Malmquist skulle i dag kunna begära skadestånd av JK-ämbetet, det vill säga staten.

 I  Spelinspektionens, tidigare Lotteriinspektionen, sammanställning har endast fem ärenden, avseende misstankar om matchfixning/spelfuskbrott, slutat i fällande domar i tingsrätt/hovrätt. Något som belyser svårigheten att lagföra brottskoden spelfusk. 

De mest uppmärksammade är mutförsöket mot en allsvensk målvakt 2017 inför mötet AIK-IFK Göteborg. Tingsrätten friade, men i hovrätten dömdes två personer för givande av muta. Påföljden var villkorlig dom och 70 dagsböter.

I ett annat ärende fälldes dåvarande Elfsborgs-spelaren Pawel Cibicki i hovrätt. I en match Kalmar 2019 hade Cibicki tagit ett gult kort, varning, och därmed tillsammans med andra medverkat i spelfuskbrott. 

Utgår från Malta

Påföljden blev villkorlig dom, han hade tidigare stängts av i fyra år av Svenska Fotbollförbundet.

Det är i dag omöjligt att i siffror exakt fastställa den svenska spelmarknaden. 

Vad vi vet med säkerhet är Svenska Spels omsättning, nämnda 8,2 miljarder. 

Som har nämnts tidigare har 70-tal bolag licens för kommersiellt on line spel, de är ofta registrerade på Malta..

-Under 2021 omsatte spelbolag med svensk licens 26  miljarder kronor, spelarnas insatser minus utbetalda vinster, meddelar My Hamrén på Spelinspektionen.

Omfattningen av det illegala spelet,  kontrollerat av internationella  brottssyndikat, är mer svårbedömt.

Det brittiska analysföretaget H2 Gambling Capital uppskattar att det under 2021 spelades för 2,2 – 2,6 miljarder (efter utbetala vinster) hos bolag utanför det svenska licenssystemet.

Observera att Gambling Capitals uppskattning avser allt spelande utanför det svenska licenssystemet, alltså spel även av bolag som inte riktar sig mot Sverige, och därmed inte behöver svensk licens.

Svenska Spels Dan Korhonen blir inte överraskad över miljardrullningen på den svenska marknaden, fjärran från Malmquists avslöjande 1990.

-Vi vet att stora summor är i omlopp, de här beloppen som nämns är linje med vad jag hade gissat, säger Dan Korhonen.

KJELL NILSSON

Fakta

Måndag 12 september visas första avsnittet av TV-serien ”Spelskandalen” som har 1990 års spelskandal som verklighetsbakgrund. Som Expressens journalisten Thomas Malmquist ser vi Erik Johansson, känd fråmn ”Bonusfamiljen”.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte  blev som det var tänkt.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Under kommande dam-VM i fotboll, 20 juli – 20 augusti på Nya Zeeland och i Australien, skrivs historia.

 För första gången någonsin, det här är nionde upplagan av VM, kommer FIFA, det internationella förbundet, ett ekonomiskt ersätta varje spelare från totalt 32 nationer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

C More upphör, nu är det bekräftat. Tidigare har tv-huset dementerat rykten om att streamingtjänsten skrotas.

Men enligt ett pressmeddelande ska TV4 Play och C More slås ihop under namnet TV4 Play efter sommaren. C Mores betalande användare omvandlas därmed till plus-användare på TV4 Play. På TV4 Play blir det också möjligt att välja att titta på innehåll med eller utan reklam.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.