Goda nyheter för allmännyttiga lotterier

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

En förstärkt spelreglering gynnar allmännyttiga lotterier, bl a Bingolotto.

I det förslag som den förra regeringen lade fram angående en förstärkt spelreglering klubbades främst två förslag igenom som stärker den vertikal som innehåller allmännyttiga lotterier.

Det första handlar om ett undantag från det så kallade bonusförbudet och innebär att allmännyttiga lotterier från och med 1 januari 2023 får tillbaka möjligheten att återkommande erbjuda sina kunder rabatter och premier.

Noteras ska här att lagstiftaren antagit de rekommendationer som givits och att ett mer proportionerligt regelverk tydligt särskiljer mindre farliga spelformer från betydligt farligare spel. Exempelvis är det stor skillnad på att erbjuda ett set med handdukar och en VIP-resa till ett internationellt idrottsevenemang.

Den andra förändringen handlar om det certifieringskrav som finns på mindre lotterier och bingoverksamhet. Nuvarande krav (rutiner och IT-system) har varit anpassade för multinationella spelbolag och har inte varit möjliga att applicera på mindre och lokala aktörer. Även om ett undantag i lagkravet gett anordnarna möjlighet att bibehålla sin verksamhet har det samtidigt omöjliggjort nyheter eller förändringar i system– och produktfrågor. 

Förändringen ger SpelInspektionen ett ökat mandat i att anpassa sina krav. För innehavare av mindre lotterier begränsas tidigare krav vilket förenklar verksamheten.

– Dessvärre finns det fortfarande inga svenska institut som kan granska och godkänna. Här föreslår vi att Spelinspektionen kan bistå med hjälp så att aktörerna kan genomföra certifieringen som innan omregleringen, alternativt öppna upp för andra aktörer, säger Jonas Lindholm, vd på Kombispel och styrelsemedlem i SVALO.

Jonatan Hjort, vd Miljonlotteriet och styrelsemedlem i SVALO:

– Sammantaget ser vi ovanstående förändringar av spellagstiftningen som väldigt positiva. Vi vill tacka alla som under åren har tagit sig tid att lyssna på oss när vi har drivit frågan om att justera spellagen. Allt i syfte att återställa förutsättningarna för finansieringen av civilsamhället genom lotterier.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Fotbollsförbundet bygger om och gör det med besked.

Planerna på en ny organisation presenterades på onsdagen och då framkom att förre landslagsmannnen  Kim Källstöm blir Fotbollschef och smålänningen  Henrik Landén stabschef i en ny central roll.. Därtill blir det en sammanslagning av Marknad och Kommunikation.

Miljardären Patrik Stymne, medgrundare till spelföretaget King, dataspelet Candy Crush Saga, blir tillsammans med Allan Adolfsson, golftränare, huvudägare till golfklubben Haninge GK på Södertörn utanför Stockholm.

De tar över som ägare via sitt gemensamma bolag, Golfverket AB, som grundades 2021. Vid en föreningsstämma hade stämman två förslag att ta ställning till. Golfverket AB ställdes mot GK 2060, initierat av två klubbmedlemmar och med företaget Gordon Service AB som ekonomisk bas.

Golfamore Group avslutar 2023 med att köpa First Open, en rikstäckande matchspelstävling för tvåmannalag. Genom förvärvet och senare sammanslagningen mellan First Open och det redan existerande portföljsbolaget Matchplay kan nu Golfamore Group erbjuda Sveriges största matchspelstävling för tvåmannalag - Matchplay.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Engelsk fotboll – till vilket pris som helst...- Åtminstone nästan. Dana Strong, vd på Sky Sports går ut i ett  i ett pressmeddelande och berättar att notan för  att sända Premier League över säsongen 2025– uppgår till hisnande 88 miljarder kr!

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen