Goda nyheter för allmännyttiga lotterier

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

En förstärkt spelreglering gynnar allmännyttiga lotterier, bl a Bingolotto.

I det förslag som den förra regeringen lade fram angående en förstärkt spelreglering klubbades främst två förslag igenom som stärker den vertikal som innehåller allmännyttiga lotterier.

Det första handlar om ett undantag från det så kallade bonusförbudet och innebär att allmännyttiga lotterier från och med 1 januari 2023 får tillbaka möjligheten att återkommande erbjuda sina kunder rabatter och premier.

Noteras ska här att lagstiftaren antagit de rekommendationer som givits och att ett mer proportionerligt regelverk tydligt särskiljer mindre farliga spelformer från betydligt farligare spel. Exempelvis är det stor skillnad på att erbjuda ett set med handdukar och en VIP-resa till ett internationellt idrottsevenemang.

Den andra förändringen handlar om det certifieringskrav som finns på mindre lotterier och bingoverksamhet. Nuvarande krav (rutiner och IT-system) har varit anpassade för multinationella spelbolag och har inte varit möjliga att applicera på mindre och lokala aktörer. Även om ett undantag i lagkravet gett anordnarna möjlighet att bibehålla sin verksamhet har det samtidigt omöjliggjort nyheter eller förändringar i system– och produktfrågor. 

Förändringen ger SpelInspektionen ett ökat mandat i att anpassa sina krav. För innehavare av mindre lotterier begränsas tidigare krav vilket förenklar verksamheten.

– Dessvärre finns det fortfarande inga svenska institut som kan granska och godkänna. Här föreslår vi att Spelinspektionen kan bistå med hjälp så att aktörerna kan genomföra certifieringen som innan omregleringen, alternativt öppna upp för andra aktörer, säger Jonas Lindholm, vd på Kombispel och styrelsemedlem i SVALO.

Jonatan Hjort, vd Miljonlotteriet och styrelsemedlem i SVALO:

– Sammantaget ser vi ovanstående förändringar av spellagstiftningen som väldigt positiva. Vi vill tacka alla som under åren har tagit sig tid att lyssna på oss när vi har drivit frågan om att justera spellagen. Allt i syfte att återställa förutsättningarna för finansieringen av civilsamhället genom lotterier.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.

Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Leo Vegas grundades 2011 i Sverige och har sedan dess vuxit stadigt. Spelkoncernen har idag fler än 1 000 anställda över flera europeiska kontor med huvudkontori Stockholm medan den operativa staben verksamheten sker på Malta.
På lördagen avslöjades att Leo Vegas  har enats om ett nytt globalt partnerskap med italienska storklubben Inter och skat pryda dam- och herrlagens tränings- och uppvärmningströjor samt arenan San Siro.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.