Gräsroten firar 10 år och visar betydelsen

För tionde året i rad stärker Svenska Spel svensk ungdomsidrott när årets pengar från initiativet Gräsroten betalas ut idag. Sedan starten av Gräsroten har drygt en halv miljard kronor betalats ut till ungdomsidrotten.

I år får 8 567 föreningar i 73 idrotter dela på 35 miljoner kronor. Pengarna är öronmärkta att gå direkt till föreningarnas ungdomsverksamhet och det är Svenska Spels kunder som bestämmer hur pengarna fördelas.

AIK och dess ungdomar är den klubb som får ta emot mest pengar, tack vare medlemmar som vill gynna sin favoritklubb när de tippar. 624 000 kr går till Solna-klubben

 Mest får landets fotbollsföreningar. Drygt 14,6 miljoner kronor tillfaller ungdomsfotbollen. Landets ishockeyföreningar får dela på drygt 5,5 miljoner kronor och 1,6 miljoner tillfaller handbollen.

Janne tänker på Alets IK

- Tillsammans med alla ledare och ideella krafter är Svenska Spel med och skapar förutsättningar för fotbollsföreningar i Sverige så att de kan växa och utvecklas på både bredd- och elitnivå. Det är viktigt att ungdomar får möjlighet att komma rörelse, träffa kompisar och kan drömma om att en dag kunna dra på sig den blågula tröjan. För egen del har jag valt att stötta min moderklubb Alets IK i Gräsroten, säger Janne Andersson, herrlandslagets förbundskapten.

Totalt har 1,3 miljoner aktiva val gjorts i Gräsroten. Pengarna gynnar 73 idrotter, Allt från fotboll, hockey och handboll, till cheerleading, skateboard och cricket får ta del av miljonerna.

En undersökning som gjordes av Novus, på beställning av Svenska Spel, under juni 2022 visar att pengarna från Gräsroten är ett viktigt tillskott i föreningskassan. Enligt undersökningen uppger 62 procent av mottagarna att pengar går till utrustning och 38 procent anser att pengarna har gjort det möjligt att genomföra  någon aktivitet som annars aldrig blit förverkligad.

AIK får mest

Det län som får ta del av mest pengar är Stockholm, Västra Götaland och Skåne där också flest antal supportrar som valt att engagera sig i Gräsroten återfinns. Mest pengar får AIK Ishockeyförening, följt av Leksands IF Ishockey och Hammarby IF BF.

- Som förbundskapten vet jag värdet i en stark ungdomsidrott. Det är där som dagens stjärnor är fostrade och det är där som framtidens landslagsspelare formas. Gräsroten är betydelsefullt för svensk hockey och har under de här tio åren bidragit till en stark ungdomshockey, säger Tre Kronors Förbundskapten Sam Hallam som själv har valt att stödja AIK, BIK Karlskoga och Växjö Lakers.

- Gräsroten är inte bara ett sponsringsinitiativ, det är så mycket större. Jag vågar påstå att vi och våra kunder under de här tio åren varit med och möjliggjort att fler unga fått möjlighet att idrotta, träffa nya kompisar och att en och en annan till och med tagit klivet över till elitidrotten. Svenska Spels engagemang för svensk ungdomsidrott är både genuint och långsiktigt och tillsammans med våra kunder kommer vi fortsätta vare en viktig partner till den, säger Patrik Hofbauer Vd och koncernchef Svenska Spel.

Tio i topp föreningar

 Förening Belopp Antal supportrar

AIK Ishockeyförening 624 302 20 404

Leksands IF Ishockey 497 303 17 385

Hammarby IF BF 229 481 9 164

Södertälje SK 226 568 7 294

Syrianska FC 213 425 7 079

Västerås IK 172 336 6 712

IF Björklöven 171 521 6 661

Hammarby IF Ishockeyförening 149 228 5 858

Modo HK 138 784 6 004

Djurgårdens IF HFF 109 493 3 042

Fakta

Gräsroten lanserades 2012 och sedan desshar 519 miljoner betalats ut till ungdomsidrotten.

Totalt för perioden 2022 (1 oktober 2021 – 30 september 2022) har Svenska Spel avsatt 35 miljoner kronor till Gräsroten.

Pengarna fördelas i Sverige genom att Svenska Spels kunder har möjlighet att välja upp till tre föreningar (per bolag) i Gräsroten. Potten fördelas enligt ett poängsystem som baseras på kundernas val.

25 procent av Svenska Spels samtliga kunder stöttar en eller flera idrottsföreningar genom Gräsroten.

Fördelning inom Svenska Spel av kunder som är delaktiga:

Sport & Casino (Exempelvis Stryktipset, Oddset): 236 000 kunder

Turspel (Exempelvis Lotto, Triss, Eurojackpot): 448 000 kunder

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.