Obegripligt stora spel på damallsvenskan!

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

- Vår målsättning är förstås att vi ska fortsätta hålla nivån noll fixade matcher i damallsvenskan och elitettan, säger Dan Korhonen, ansvarig både för Sportsbetting på Svenska Spel, och för utbildningsprojektet.

- Därför är det viktigt att informera om vad som kan vara på väg att ske, hur man som spelare och ledare ska agera vid spel, och vilka regler som faktiskt gäller.

Utbildningen har tagits väl emot av klubbarna, och framförallt märker Dan Korhonen en stor skillnad mellan att diskutera spel med kvinnliga aktiva och manliga. Bara en sån enkel sak som att fråga hur många som spelar av de som lyssnar visar på den tydliga skillnaden mellan dam- och herrfotbollen. 

Bara fyra tjejer har satsat

På herrsidan räcker samtliga spelare i truppen upp handen på frågan om de spelat nån gång. På damsidan är motsvarande siffra max fyra händer i luften av de 25 tillfrågade i truppen. En enda gång på alla utbildningstillfällen var siffran högre, sju av 25, men det är fortfarande betydligt lägre än på herrsidan.

-Det är en väldigt stor attitydskillnad mellan dam- och herrfotboll, konstaterar Dan Korhonen. Damerna tänker mer på konsekvenserna vad som händer vid en matchfixning, vem det drabbar; anhöriga, andra spelare, hela laget. De tankarna hittar du väldigt sällan hos herrlagen.

Av de 20 miljoner som satsas på varje damallsvensk match kommer 12 miljoner från spel i Asien. 

- Det betyder inte att asiatiska spelare kan speciellt mycket om damallsvensk fotboll, utan snarare att de ser en möjlighet att spela på matcher när spelutbudet i övrigt är skralt. Kriminella väljer gärna asiatiska spelmarknaden då kontrollen är låg och det finns möjlighet att spela anonymt, säger Korhonen.  

162 miljoner på match i allsvenskan

Jämfört med herrallsvenskan är fortfarande spel på damallsvenskan liten. På varje herrallsvensk match spelas det i snitt för 162 miljoner kronor. Herrallsvenskan och Superettan ligger organisatoriskt under Svensk Elitfotboll, vars huvudsponsor är Unibet.

Under året kommer det spelbolaget tillsammans med organisationen Spelfriheten åka runt till de allsvenska herrlagen och Superettan för att informera om baksidan av spelberoende och vilket stöd man kan få.

Cecilia Giertta

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Liten förening tänkte stort och har klarat energikrisen bra med sin energisnåla belysning och solceller.

Fotbollsklubben Romelanda UK satsade på egen solcellsanläggning och belysningseffektivisering. Nu har man minskat sina energikostnader betydligt genom den kombinerade satsning på ny belysning, solceller och elbilsladdning.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Ett år återstår till fotbollsfesten 2024, Europamästerskapet. Premiären sker på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike och sedan väntar ytterligare 50 TV-matcher!.Om nu Fifas ordförande, Gianni Infantino,ger sig. Redan nu har han startat ett TV-krig startat. Infantino mot fyra europeiska ministrar. 

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.