Obegripligt stora spel på damallsvenskan!

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

- Vår målsättning är förstås att vi ska fortsätta hålla nivån noll fixade matcher i damallsvenskan och elitettan, säger Dan Korhonen, ansvarig både för Sportsbetting på Svenska Spel, och för utbildningsprojektet.

- Därför är det viktigt att informera om vad som kan vara på väg att ske, hur man som spelare och ledare ska agera vid spel, och vilka regler som faktiskt gäller.

Utbildningen har tagits väl emot av klubbarna, och framförallt märker Dan Korhonen en stor skillnad mellan att diskutera spel med kvinnliga aktiva och manliga. Bara en sån enkel sak som att fråga hur många som spelar av de som lyssnar visar på den tydliga skillnaden mellan dam- och herrfotbollen. 

Bara fyra tjejer har satsat

På herrsidan räcker samtliga spelare i truppen upp handen på frågan om de spelat nån gång. På damsidan är motsvarande siffra max fyra händer i luften av de 25 tillfrågade i truppen. En enda gång på alla utbildningstillfällen var siffran högre, sju av 25, men det är fortfarande betydligt lägre än på herrsidan.

-Det är en väldigt stor attitydskillnad mellan dam- och herrfotboll, konstaterar Dan Korhonen. Damerna tänker mer på konsekvenserna vad som händer vid en matchfixning, vem det drabbar; anhöriga, andra spelare, hela laget. De tankarna hittar du väldigt sällan hos herrlagen.

Av de 20 miljoner som satsas på varje damallsvensk match kommer 12 miljoner från spel i Asien. 

- Det betyder inte att asiatiska spelare kan speciellt mycket om damallsvensk fotboll, utan snarare att de ser en möjlighet att spela på matcher när spelutbudet i övrigt är skralt. Kriminella väljer gärna asiatiska spelmarknaden då kontrollen är låg och det finns möjlighet att spela anonymt, säger Korhonen.  

162 miljoner på match i allsvenskan

Jämfört med herrallsvenskan är fortfarande spel på damallsvenskan liten. På varje herrallsvensk match spelas det i snitt för 162 miljoner kronor. Herrallsvenskan och Superettan ligger organisatoriskt under Svensk Elitfotboll, vars huvudsponsor är Unibet.

Under året kommer det spelbolaget tillsammans med organisationen Spelfriheten åka runt till de allsvenska herrlagen och Superettan för att informera om baksidan av spelberoende och vilket stöd man kan få.

Cecilia Giertta

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nej, nuvarande seriemodell i ishockey ligger fast. Efter samråd och utvärdering med berörda ligaorganisationer, SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan  har förbundets Elitkommitté herr beslutat att hålla fast vid den seriemodell som klubbades vid förbundsmötet 2019.

Det innebär att SHL:s ifrågasatta ”ångestkval” mellan lag 13 och 14 i SHL finns kvar och att endast ett lag från Hockeyallsvenskan ges möjlighet att ta klivet upp. För Hockeyettans 40  lag är nålsögat fortsatt mycket litet – ett lag flyttas upp efter omfattande kvalspel

Idrotten och idrottsfrågorna tar som vanligt plats i Almedalen. Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar. 
I år finns det många idrottsperspektiv som fångas upp av olika aktörer under några intensiva dagar. Perspektiv som inte är så vanligt förekommande i den idrottspolitiska debatten annars, såsom hur vi kan integrera idrott i skolan.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.