SVT köper jättepaket med sport

SVT har köpt ett jättepaket av vintersport. Köpesumman är hemlig, men här handlar det om åtskilliga miljoner och innebär att tittarna får följa en rad topptävlingar.
Marcus Hellner och Norges Petter Northug är två av många som har varit gäster hos programledaren André Pops i Vinterstudion. Foto: TT

 

På torsdagen avlutades förhandlingarna med det internationella företaget Infront Sports & Media.

En av de största affärerna

Det är en av de största överenskommelser som SVT har tagit hem och säkrar rättigheterna till en rad olika vintersporter och de bästa evenemangen. 

Det betyder också att "Vinterstudion" blir högkvalitativ även i fortsättningen.

Avtalet gäller från hösten 2016 till 2021 och innebär att SVT kan direktsända från alpina världscupen, längdskidornas världscup, snowboardens världscup och backhoppningens världscup i ytterligare fem säsonger. 

Hamiltons avskedspaket

SVT kom till slut överens med Infront Sports & Media och i paketet ingår också rättigheterna till VM i längd och alpint 2019 och 2021, varav alpina VM hålls på hemmaplan i Åre 2019. Avtalet omfattar även snowboard- och freestyle-VM 2017.

- Jag är så himla glad idag! Det är underbart att – innan jag slutar som vd – få vara med och ta hem dessa av svenska folket så uppskattade rättigheter. Därmed säkerställer vi också ett rikt innehåll i "Vinterstudion" i många år framöver, säger Eva Hamilton, vd för SVT.

Med mer än 60 tävlingar i längdskidåkningens världscup per år – där Tour de Ski ingår – och över 60 tävlingar för damer och herrar i den alpina världs-cupen och med mängder av tävlingar i snowboard och freestyle och andra skidgrenar, totalt över 250 tävlingar per år, blir det hundratals direktsända timmar i SVT och Vinterstudion. 

"Vår egen vintersaga"

De alpina tävlingarna i Österrike ingår dock inte i detta avtal, utan i ett avtal som SVT har tillsammans med TV4. Det innebär att SVT kan sända de alpina tävlingarna från Österrike vartannat år fram till 2018.

- Avtalet säkrar att Sveriges mest populära vintersporter är tillgängliga för alla och att en viktig grundsten i SVT:s utbud är på plats för lång tid framöver, säger Martin Österdahl, programdirektör för allmän-tv och sport på SVT.

- "Vinterstudion" är en slags egen vintersaga vi har tillsammans med vår publik. Nu kan vi fortsätta berätta den tillsammans i många år till, säger Per Yng, sportchef på SVT. 

Mats N (inte verifierad)

fre, 2014-11-07 16:21

1. Osmaklig vintersatsning av SvT

TV4 och dagstidningar må göra hur de vill. De kan välja innehåll efter vad de tror säljer och attraherar annonsörer/läsare eller tittare. SvT och SR har ett annat ansvar och därför är deras extrema koncentration på vinteridrott pinsam. Diskuteras aldrig idrottslig kvalité på svt och sr:s redaktioner? Deras uppdrag är inte att sända bara det som är populärt. Vi får inte glömma att bara för att svenskar är bra i en idrott så är de inte världsstjärnor. Skidåkning i alla former och ishockey är i ett internationellt perspektiv ganska små sporter. Visst, Alpina-VM eller längdåknings-VM må vara hänt att bevaka grundligt men varje ointressant deltävling kan inte kräva en reporter på plats? Nu är det världens uppställ med vinterstudio och andra stora sporter borde gå ihop och protestera vad licenspengarna används till. Ishockey-VM går eller bör inte ens nämnas vid namn och den som påstår att pågående Karjaja Cup har något idrottsligt värde över huvud taget bör lämna in sin journalistlicens omedelbart. Det finns fler exempel på svenska sporter som haussas som om atleterna vore stjärnor. Innebandy och Speedway är två exempel. Det är sporter som är så extremt små och smala så att de inte ens existerar i mer än 10 länder. Hur många svenska speedwayåkare finns det över huvud taget? 100? Därmed vill jag även ha sagt; en innebandyspelare kan per definition inte vara "världsstjärna". Sporter som tennis och bordtennis har traditioner och har inte resultat idag som när man var världsledande men förra helgens Davis Cup-match kanske ändå höll samma sportsliga kvalité som helgens landskampshockey som Svt-sänder? Ingen deltagare i karjala Cup är väl bland världens 250 bästa ishockeyspelare, eller?

En annan matte (inte verifierad)

lör, 2014-11-08 13:13

2. En bra satsning

Äntligen får man lite valuta för licenspengarna, även om det är en något fadd eftersmak som Eva Hamilton lämnar efter sig. Här försöker hon ta åt sig äran av att ha gjort något bra och snabbt släta över det faktum att hon släppte OS till mer kommersiella aktörer. Och varför säkrade man inte upp skidskyttet när man var på gång och shoppade. Hellre det än snöbrädor i alla dess former. Men jag förstår att SVT satsar på sport eftersom det lockar tittarsiffror. En vanlig ishockeymatch från exempelvis Karjala Cup lockar fler tittare än ett program som Kobra eller Kulturnyheterna som bara intresserar en liten liten klick av människor. För att inte tala om de saggiga partiledarutfrågningarna som hade enormt långa tittarsiffror på. De hade kunnat sändas enkom på nätet, så hade den extremt lilla intresserade klicken av människor som är intresserade kunnat kolla där, så hade vi andra sluppit. Undrar hur mycket licenspengar som slösades på alla direktsändningar runt valet och som hade kunnat läggas på att säkra upp fler sporträttigheter - på saker som folk faktiskt vill titta på.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.