Hugo Stenbeck bakom spelaraffärer

Hugo Stenbeck, arvtagare till Kinnevik-imperiet, vill lägga tid och energi på att bli en sportentreprenör. Han har startat en rådgivningsbyrå för sportstjärnor och vill jobba nära idrottsstjärnor. Dessutom har han köpt ishockeyspelare till Linköpings HC

– Jag älskar att arbeta med sport och det är inte konjunkturkänsligt. Hockey är den sport som jag tror på mest just nu som den mest snabbväxande sporten i vår del av världen, säger Hugo Stenbeck i en intervju med Dagens Industri.

Han berättar om sitt stora intresse för idrott där han främst gillar segling och ishockey. Just segling blev aktuellt när han hade en framträdande roll i Han har personligen varit engagerad i Victory Challenge.

Drömmer om Americas Cup

Han drömmer om att en svensk båt ska vinna Americas Cup, men konstaterar:

- Just nu är vi i limbo eftersom det är segraren av den förra upplagan som bestämmer när det är dags för nästa tävling. Men när vi får veta var, när och hur är Sverige redo.

- På mitt sätt, vilket är billigare än de andra, kommer den svenska båten kosta 40 miljoner euro. De andra teamen spenderar runt 200 miljoner, men vi kan ändå slå dem", säger Hugo Stenbeck.

Han gillar också ishockey där han hörde till förespråkarna och grundarna till Champions Hockey League. Ligan har haft problem, men en nystart planeras.

– Den här gången kommer det att lyckas eftersom det finns rätt backup, mig själv inkluderad. Spelarna vill stanna i sina hemländer och det gör att Champions Hockey League blir en succé och jag kan pensionera mig när jag är 35, säger Hugo Stenbeck i DI.

Linköpings lycka

- Tv-rättigheterna är det största värdet just nu. Det är viktigare än öl, parkering, korv och biljetter. Det finns alldeles för många tv-kanaler, men för lite innehåll. Hockeyn är bra, fräscht innehåll och därför ska vi öka från 60 matcher till 100 nästa år.

Av en slump träffade han Linköping HC:s klubbdirektör, Mike Helber, och i dag är Hugo Stenbeck en av föreningens största sponsorer. Han finansierade Linköpings tre tjeckiska nyförvärv från NHL och han bidrog också när HV71:s guldhjälte, Andreas Jämtin, från NHL. Stenbeck påstår också:

- Det kommer fler spelare till Linköping.

Han gillar det östgötska toppklubben:

- Hockeykulturen i Linköping är fantastisk och den finns inte i Stockholm. I Stockholm har du AIK som har problem med huliganer, du har Hammarby som är svaga och du har Djurgården, som min far i och för sig gillade men som är affärsmännens klubb.

– Hugo har gett oss möjligheter att lyfta blicken, möjligheter att göra satsningar som vi annars inte kunnat göra. Han gillar vår resa och vill vara med på den, men har aldrig krävt något inflytande, säger Mike Helber.

Är en entreprenör

Hugo Stenbeck ser sig själv som entreprenör och inte förvaltare och vill nu koncentrera sig på nya projekt.
Intervjun är en konsekvens av ett krogbråk i Stockholm tidigare i år. Länge har det hetat ”anonyme miljardären” i media och han är anklagad för olaga hot i en rättegång som börjar på fredag.

Det påstås att Hugo Stenbeck har kallat en  vakt "nigger" och "blackhead".
– Det finns inte i min vokabulär. Jag har aldrig sagt så. Vakterna har snackat ihop sig och ljuger.
- De är ute efter pengar som jag aldrig kommer att ge dem. Jag är en Stenbeck, säger han till DI.
 

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

26 miljoner satsas av en rad företag och institutioner på forskning om fysisk aktivitet och parasport för personer med funktionsnedsättning.  Förhoppningen är att bidra till att öka möjligheterna för personer att bli mer fysiskt aktiva och även gynna paraidrott.

En sådan här tjusig hatt ska du vara  klädd i om du tillhör de 50 000 besökarna på Elitloppet i helgen. ATG har till en av  Sveriges största publikfester har skapatillsammans med mode-duon Rami Hanna, fotograf, och Julian Hernandez, stylist, en jubileumsversion av evenemangerts starkaste publiksymbol - Hatten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Två av motorsportens absoluta största klassiker avgörs på samma dag – Monacos Grand Prix och Indianapolis 500, och just där finns två svenskar på startlinjen.

– För racingfansen är det som att fira midsommar och julafton samma helg, säger Rickard Rydell, racingexpert på Viaplay Group.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.