Hugo Stenbeck bakom spelaraffärer

Hugo Stenbeck, arvtagare till Kinnevik-imperiet, vill lägga tid och energi på att bli en sportentreprenör. Han har startat en rådgivningsbyrå för sportstjärnor och vill jobba nära idrottsstjärnor. Dessutom har han köpt ishockeyspelare till Linköpings HC

– Jag älskar att arbeta med sport och det är inte konjunkturkänsligt. Hockey är den sport som jag tror på mest just nu som den mest snabbväxande sporten i vår del av världen, säger Hugo Stenbeck i en intervju med Dagens Industri.

Han berättar om sitt stora intresse för idrott där han främst gillar segling och ishockey. Just segling blev aktuellt när han hade en framträdande roll i Han har personligen varit engagerad i Victory Challenge.

Drömmer om Americas Cup

Han drömmer om att en svensk båt ska vinna Americas Cup, men konstaterar:

- Just nu är vi i limbo eftersom det är segraren av den förra upplagan som bestämmer när det är dags för nästa tävling. Men när vi får veta var, när och hur är Sverige redo.

- På mitt sätt, vilket är billigare än de andra, kommer den svenska båten kosta 40 miljoner euro. De andra teamen spenderar runt 200 miljoner, men vi kan ändå slå dem", säger Hugo Stenbeck.

Han gillar också ishockey där han hörde till förespråkarna och grundarna till Champions Hockey League. Ligan har haft problem, men en nystart planeras.

– Den här gången kommer det att lyckas eftersom det finns rätt backup, mig själv inkluderad. Spelarna vill stanna i sina hemländer och det gör att Champions Hockey League blir en succé och jag kan pensionera mig när jag är 35, säger Hugo Stenbeck i DI.

Linköpings lycka

- Tv-rättigheterna är det största värdet just nu. Det är viktigare än öl, parkering, korv och biljetter. Det finns alldeles för många tv-kanaler, men för lite innehåll. Hockeyn är bra, fräscht innehåll och därför ska vi öka från 60 matcher till 100 nästa år.

Av en slump träffade han Linköping HC:s klubbdirektör, Mike Helber, och i dag är Hugo Stenbeck en av föreningens största sponsorer. Han finansierade Linköpings tre tjeckiska nyförvärv från NHL och han bidrog också när HV71:s guldhjälte, Andreas Jämtin, från NHL. Stenbeck påstår också:

- Det kommer fler spelare till Linköping.

Han gillar det östgötska toppklubben:

- Hockeykulturen i Linköping är fantastisk och den finns inte i Stockholm. I Stockholm har du AIK som har problem med huliganer, du har Hammarby som är svaga och du har Djurgården, som min far i och för sig gillade men som är affärsmännens klubb.

– Hugo har gett oss möjligheter att lyfta blicken, möjligheter att göra satsningar som vi annars inte kunnat göra. Han gillar vår resa och vill vara med på den, men har aldrig krävt något inflytande, säger Mike Helber.

Är en entreprenör

Hugo Stenbeck ser sig själv som entreprenör och inte förvaltare och vill nu koncentrera sig på nya projekt.
Intervjun är en konsekvens av ett krogbråk i Stockholm tidigare i år. Länge har det hetat ”anonyme miljardären” i media och han är anklagad för olaga hot i en rättegång som börjar på fredag.

Det påstås att Hugo Stenbeck har kallat en  vakt "nigger" och "blackhead".
– Det finns inte i min vokabulär. Jag har aldrig sagt så. Vakterna har snackat ihop sig och ljuger.
- De är ute efter pengar som jag aldrig kommer att ge dem. Jag är en Stenbeck, säger han till DI.
 

RF:s ordförande Björn Eriksson hann lagom posta brevet med en ny vädjan om ökat anslag tll idrotten. Då kom nya pengar, om än inte tillräckliga.

På måndagsmorgonen kallade regeringen till pressträff och gav beskedet att  pandemistödet till idrotten ökas till 120 miljoner kronor, mot tidigare 80 miljoner. Samtidigt får kulturen 180 miljoner, en uppgradering från tidigare beslutade 120 miljoner.

Efter lunch på måndagen hörde n iväl jublet som ekade över hela Sverige… när beskedet kom - Regeringen och Folkhälsomyndigheten gav klartecken tilll höjningen för 500 åskådare per sektion vid idrottsevevemang. Klubbarnas kassörer hördes mest i hyllningskören, för klartecknet betyder mycket för intäkterna i alla klubbar. 

Nu är avslöjas de storslagna planerna. Stockholm har länge haft en bakomvarande position till Göteborg som räknas som Landets ledande evenemangsstad. Här är det tänkt att bli ändring. Stockholm Business Region har fått i uppdrag av staden att projektleda en satsning på stora internationella idrottsevenemang,. 42,5 miljoner är anslaget för ansträngningarna redan finns konkreta planer och beslut.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Inom orienteringen talas redan om att tronföljden är säkrad efter Tove Alexandersson. 20-åria Hanna Lundberg är en utmärkt kopia  - lika strålande av självförtroende och förväntan, därtill lika segerrik! Nu börjar också sponsorerna att visa intresse.  

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Det kostar, det kostar rejält, utan  att Discovery släpper uppgifterna på hur budgeten ser ut för den jättelika satsningen på vinter-OS i Kina.

Nu är det bara tre veckor kvar till invigningen. Därefter, 4-20 februari. då vet vi vad vi gör. OS binder många vid TV:n. Runt 125 svenskar atleter laddar, Discovery mobiliserar 91 medarbetare.

Djurgården inleder 2022 med att värva Victor Edvardsen, den hett eftertraktade målmaskinen från Degerfors som nu ansluter för att boosta den blårandiga offensiven under de fyra kommande åren. I fotbolls-Sverige talas det om en rekorddyr övergång, möjlige den dyraste någonsin. Djurgården tvingades lösa 

Notabelt är att han fostrades i IFK   Göteborg. 2015 gallrades han bort vid klivet från juniorlag till A-lag.