Kommun och finansiär är räddarna

Gislaveds kommun räddar Lejonen genom att köpa delar av anläggningen för 2,4 miljoner kronor och i Karlstad erbjuder sig en hemlig finansiär att betala skulderna i Solkatterna. Flera av landets speedwayklubbar har stora ekonomiska besvär, men nu får ett par av dem hjälp.

I Gislaved har klubben i och med uppgörelsen lovat att byta namn.

- Lejonen ska finnas kvar i namnet och Gislaved på något vis kommer läggas till detta, säger vd:n och klubbchefen Joakim Olsson till Lejonens hemsida.

Kommunfullmäktige säger ja

Kommunen köper läktare, VIP-anläggning och omklädningsrum på Axelent Arena för totalt 2,4 miljoner kronor.

- Nu blir vårt dagliga arbete mycket enklare, säger Joakim Olsson.

Kommunfullmäktige i Gislaved har tagit beslutet att genomföra köpet för 2,4 miljoner kronor för att hjälpa föreningen som saknar likviditet efter. Investeringar i anläggningen har kostat för mycket och tärt på kapitalet.

- Det här är ett otroligt glädjande besked och resultatet av diskussioner och överläggningar som förts mellan kommunen och Lejonen under nästan 2,5 års tid, säger Joakim Olsson.

Finansiären bad om ordet

- Nu blir vårt dagliga arbete mycket enklare och vi slipper släpa med leverantörsbetalningar som vi gjort under snart två års tid.

I Karlstad hotas Solkatterna av konkurs. Under ett krismöte var tonen låg och de flesta såg inget annat val än att ge upp kampen.

Då reste sig en man och förklarade sig villig att hjälpa klubben – på vissa villkor.

- Det kan vara en räddning, säger vice ordförande Thomas Didriksson.

- Vi visste inget om det, utan han klev in under mötet. Läget ändrades i och med det förslaget, konstaterar Didriksson till NWT.

Personen föredrar att verka utan att synas och därför är han ännu en hemlig finansiär.

Kräver en  ny ordförande

- Vi diskuterade inte om han ville göra det öppet eller inte, men det är en person som har varit med i klubben länge, som kan tänka sig att hjälpa till med både pengar och sponsring, säger Didriksson.

Personen kräver att klubben tillsätter en ordförande, en jakt som har pågått ett tag och helt utan resultat.

Karlstadklubben lyckades inte få de tillräckligt med sponsorintäkter till den här säsongen och när publikintäkterna sviktar kan inte heller förarna få fullt betalt.

Aldrig någonsin har en svensk idrottstrupp med damer backats upp så massivt och till priset av så många miljoner. EM-slutspelet för damer innebär en jättesatsning från Svenska Fotbollförbundet och innebär en upptrappning till rekordnivåer. Men målet är också att erövra ett EM-guld och nå mångmiljonutdelning från Uefa.

Idrotts-Sverige förändras. Vissa sporter ökar i antal utövare, värre är att flera tappar medlemmar. Dessutom förfaller många idrottsplatser och hallar, ett stort antal är i bedrövligt skick.

Men det finns också ett nytt idrotts-Sverige. Som i Sjötorp, samhället vid Vänern där Göta kanal börjar eller slutar.

Elless idrottsförening är modellen för framtiden.

 

I dag startar vår artikelserie om anläggningar

Svensk Elitfotboll blir en av de första enskilda aktörerna från Idrotten att vilja synas i bruset och mediapådraget under Almedalsveckan.  SEF ska tillsammans med elitfotbollens huvudpartner, Unibet, genomföra två seminarier. Ämnena är ”Hur kan idrott och spelbolag jobba ansvarsfullt tillsammans” respektive ”hur ska matchfixning bekämpas”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nära 7 miljoner kronor utlovas till de klubbar som kvalar till internationellt gruppspel

Europafonden ska hjälpa svenska klubbar att nå ett gruppspel i Champions League, i Europa League eller i Europa Conference League. Pengarna kommer från den så kallade Europafonden som finansieras av elitfotbollens huvudsponsor Unibet. 

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.