Snart kan Obol-männen bli fria

Först försvann Bo Johansson. Nu har också Jan Saradlic gått under jorden. De två huvudmännen i bedrägerihärvan runt det sk fondbolaget Obol Investment håller sig undan utomlands. 100, ja, kanske till och med 250 miljoner är borta.

Nästas år kan deras eventuella brott blir preskriberat och männen går fria.

Håller sig undan och förlamar rättsprocessen

Konkursförvaltaren i Obol, advokat Einar Wanhainen, är klar med bouppteckningen sedan flera månader tillbaka och vid Örebro tingsrätt ska rättprocessen fortgå. Men det krävs ett edgångssammanträde i närvaro av minst en av de två huvudpersonerna.

Tingsrätten beslutade redan i maj i fjol att både Johansson och Saradlic skulle häktas för att edgången skulle kunna genomföras. Då fanns en viss kontakt med den förre Örebro-boende Saradlic medan Johansson höll sig undan för alla typer av kommunikation.

Saradlic förklarade också att han var villig att samarbeta och därför hävdes häktningen och ett möte skedde i Stockholm. Då framkom att det fanns en viss bokföring i Schweiz och Saradlic kunde också hjälpa till att komplettera dokumentation.

Då smet även Saradlic

Men förutom några få kontakter har sedan Saradlic gjort sig oanträffbar och via mail har konkursförvaltaren förstått att Obol-mannen har flyttat utomlands, troligen till Tyskland även om han är skriven i Kanada.

Trots nya försök skett att locka Saradlic till Örebro tingsrätt har han inte kommit till Örebro och är nu häktad på nytt.

Obolhärvan avslöjades 2007 och bolaget begärdes  i konkurs i december samma år sedan en investerare inte fått ut sina pengar. Några månader senare var sammanbrottet ett faktum.

Av det som hittills har framkommit torde Obol ha fått in mer än 100 miljoner kronor, men det finns misstankar om att den egentliga summan är mer än dubbel så stor. Den uppskattningen bygger på att många privatpersoner har investerat pengar i tron och hopp om att få ännu mera tillbaka, men att de nu inte vill framträda.

Därför kommer inget åtal

Det är snart fyra år sedan Norrbottens-Kuriren avslöjade Obol-härvan. Det som så uppenbart förefaller vara ett jättelikt bedrägeri väcker fortfarande frågor.Som "Hur kan huvudmännen snart gå fria?" och "Och varför sker inte mer i den utredning som ekobrottsmyndigheterna startade?"

Förundersökningen är avslutade, men åklagare Staffan Granfeldt kan inte nå varken Johansson eller Saradlic och ett eventuellt beslut om att väcka åtal mot de två misstänkta huvudmännen bakom härvan dröjer.

Så länge inte delgivning har skett kan inte rättprocessen fortgå, enligt svensk rätt.

Aldrig någonsin har en svensk idrottstrupp med damer backats upp så massivt och till priset av så många miljoner. EM-slutspelet för damer innebär en jättesatsning från Svenska Fotbollförbundet och innebär en upptrappning till rekordnivåer. Men målet är också att erövra ett EM-guld och nå mångmiljonutdelning från Uefa.

Idrotts-Sverige förändras. Vissa sporter ökar i antal utövare, värre är att flera tappar medlemmar. Dessutom förfaller många idrottsplatser och hallar, ett stort antal är i bedrövligt skick.

Men det finns också ett nytt idrotts-Sverige. Som i Sjötorp, samhället vid Vänern där Göta kanal börjar eller slutar.

Elless idrottsförening är modellen för framtiden.

 

I dag startar vår artikelserie om anläggningar

Svensk Elitfotboll blir en av de första enskilda aktörerna från Idrotten att vilja synas i bruset och mediapådraget under Almedalsveckan.  SEF ska tillsammans med elitfotbollens huvudpartner, Unibet, genomföra två seminarier. Ämnena är ”Hur kan idrott och spelbolag jobba ansvarsfullt tillsammans” respektive ”hur ska matchfixning bekämpas”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nära 7 miljoner kronor utlovas till de klubbar som kvalar till internationellt gruppspel

Europafonden ska hjälpa svenska klubbar att nå ett gruppspel i Champions League, i Europa League eller i Europa Conference League. Pengarna kommer från den så kallade Europafonden som finansieras av elitfotbollens huvudsponsor Unibet. 

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.