Snart kan Obol-männen bli fria

Först försvann Bo Johansson. Nu har också Jan Saradlic gått under jorden. De två huvudmännen i bedrägerihärvan runt det sk fondbolaget Obol Investment håller sig undan utomlands. 100, ja, kanske till och med 250 miljoner är borta.

Nästas år kan deras eventuella brott blir preskriberat och männen går fria.

Håller sig undan och förlamar rättsprocessen

Konkursförvaltaren i Obol, advokat Einar Wanhainen, är klar med bouppteckningen sedan flera månader tillbaka och vid Örebro tingsrätt ska rättprocessen fortgå. Men det krävs ett edgångssammanträde i närvaro av minst en av de två huvudpersonerna.

Tingsrätten beslutade redan i maj i fjol att både Johansson och Saradlic skulle häktas för att edgången skulle kunna genomföras. Då fanns en viss kontakt med den förre Örebro-boende Saradlic medan Johansson höll sig undan för alla typer av kommunikation.

Saradlic förklarade också att han var villig att samarbeta och därför hävdes häktningen och ett möte skedde i Stockholm. Då framkom att det fanns en viss bokföring i Schweiz och Saradlic kunde också hjälpa till att komplettera dokumentation.

Då smet även Saradlic

Men förutom några få kontakter har sedan Saradlic gjort sig oanträffbar och via mail har konkursförvaltaren förstått att Obol-mannen har flyttat utomlands, troligen till Tyskland även om han är skriven i Kanada.

Trots nya försök skett att locka Saradlic till Örebro tingsrätt har han inte kommit till Örebro och är nu häktad på nytt.

Obolhärvan avslöjades 2007 och bolaget begärdes  i konkurs i december samma år sedan en investerare inte fått ut sina pengar. Några månader senare var sammanbrottet ett faktum.

Av det som hittills har framkommit torde Obol ha fått in mer än 100 miljoner kronor, men det finns misstankar om att den egentliga summan är mer än dubbel så stor. Den uppskattningen bygger på att många privatpersoner har investerat pengar i tron och hopp om att få ännu mera tillbaka, men att de nu inte vill framträda.

Därför kommer inget åtal

Det är snart fyra år sedan Norrbottens-Kuriren avslöjade Obol-härvan. Det som så uppenbart förefaller vara ett jättelikt bedrägeri väcker fortfarande frågor.Som "Hur kan huvudmännen snart gå fria?" och "Och varför sker inte mer i den utredning som ekobrottsmyndigheterna startade?"

Förundersökningen är avslutade, men åklagare Staffan Granfeldt kan inte nå varken Johansson eller Saradlic och ett eventuellt beslut om att väcka åtal mot de två misstänkta huvudmännen bakom härvan dröjer.

Så länge inte delgivning har skett kan inte rättprocessen fortgå, enligt svensk rätt.

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Striden i Hockeyettan fortsätter, trots  Ishockeyförbundets uppmaning att avbryta bojkotten mot Boden och Karlskrona och vägran att spela matcher I de lagens arenor. 

På fredagen meddelade Piteå Hockey att fredagskvällens möte med Boden Hockey i Björknäshallen är inställd.  Olof Östblom, ordförande i förbundets tävlingsutskott är informerad och har lämnat över ärendet till tävlingsnämnden, ordförande Jonas Sandberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.