Förbund och bolag gör gemensam affär

Ett unikt affärserbjudande. Svenska Simförbundet och Medley vill tillsammans ta över driften av Eriksdalsbadet i Stockholm. Partnern presenterar nu ett förslag för politikerna i Stockholms stad.

Förbundet och bolaget har fördjupat sitt samarbete och har nu efter en tid av diskussioner och planer kommit till beslutet att utmana politikerna.

Simförbundet pekar på faktorer som egen kompetens och engagemang jämte bolaget Medleys erfarenhet och kunskap när det gäller drift av bad- och friskvårdsanläggningar. Deras bedömning är att de tillsammans har en stor potential för att ytterligare utveckla Eriksdalsbadet.

"Hoppas att det finns mod"

- Stockholms stads politiker har efterfrågat utmaningar från företag och föreningar som tror att de kan driva kommunal verksamhet bättre och effektivare än vad kommunen kan göra i egen regi. Nu kommer en sådan utmaning och vi hoppas att det finns mod att anta den, säger Bengt Jönsson, förbundsdirektör Svenska Simförbundet.

Målet är att förstärka positionen som landets nationalarena för sporten och även locka internationella stjärnor till flera tävlingar.

I planerna ingår en större omtanke om ungdomar och rekreation.

- Flera av landets största badanläggningar drivs av Medley. Vi har under många år tillsammans med kommuner och föreningsliv förbättrat verksamheten i anläggningarna, påtalar Mattias Jonsson, VD Medley.

Handlingsprogram

I ett handlingsprogram skriver Svenska Simförbundet och Medley att:

• Eriksdalsbadet är svensk simnings nationalarena och även hemvist för Svenska Simförbundets och SOKs elitsatsning. Den satsningen kan nu förstärkas ytterligare.

• Eriksdalsbadet ska bli norra Europas viktigaste centrum för simidrotten med möjlighet att arrangera ett flertal internationella evenemang.

• Eriksdalsbadet ska utvecklas som rekreationsanläggning, framför allt för barn och ungdomar, och ska kompletteras med fler aktiviteter under helger och lov.

• Eriksdalsbadet ska vara den plats där flest stockholmare lär sig simma. På Eriksdalsbadet ska en omfattande kvalitetssäkrad simundervisning bedrivas.

• Eriksdalsbadet ska erbjuda optimala förutsättningar för föreningsverksamhet. Här ska de föreningar som är verksamma i Stockholm få möjligheter att på egna villkor träna och tävla.

 

Nej, nuvarande seriemodell i ishockey ligger fast. Efter samråd och utvärdering med berörda ligaorganisationer, SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan  har förbundets Elitkommitté herr beslutat att hålla fast vid den seriemodell som klubbades vid förbundsmötet 2019.

Det innebär att SHL:s ifrågasatta ”ångestkval” mellan lag 13 och 14 i SHL finns kvar och att endast ett lag från Hockeyallsvenskan ges möjlighet att ta klivet upp. För Hockeyettans 40  lag är nålsögat fortsatt mycket litet – ett lag flyttas upp efter omfattande kvalspel

Idrotten och idrottsfrågorna tar som vanligt plats i Almedalen. Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar. 
I år finns det många idrottsperspektiv som fångas upp av olika aktörer under några intensiva dagar. Perspektiv som inte är så vanligt förekommande i den idrottspolitiska debatten annars, såsom hur vi kan integrera idrott i skolan.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.