Förbund och bolag gör gemensam affär

Ett unikt affärserbjudande. Svenska Simförbundet och Medley vill tillsammans ta över driften av Eriksdalsbadet i Stockholm. Partnern presenterar nu ett förslag för politikerna i Stockholms stad.

Förbundet och bolaget har fördjupat sitt samarbete och har nu efter en tid av diskussioner och planer kommit till beslutet att utmana politikerna.

Simförbundet pekar på faktorer som egen kompetens och engagemang jämte bolaget Medleys erfarenhet och kunskap när det gäller drift av bad- och friskvårdsanläggningar. Deras bedömning är att de tillsammans har en stor potential för att ytterligare utveckla Eriksdalsbadet.

"Hoppas att det finns mod"

- Stockholms stads politiker har efterfrågat utmaningar från företag och föreningar som tror att de kan driva kommunal verksamhet bättre och effektivare än vad kommunen kan göra i egen regi. Nu kommer en sådan utmaning och vi hoppas att det finns mod att anta den, säger Bengt Jönsson, förbundsdirektör Svenska Simförbundet.

Målet är att förstärka positionen som landets nationalarena för sporten och även locka internationella stjärnor till flera tävlingar.

I planerna ingår en större omtanke om ungdomar och rekreation.

- Flera av landets största badanläggningar drivs av Medley. Vi har under många år tillsammans med kommuner och föreningsliv förbättrat verksamheten i anläggningarna, påtalar Mattias Jonsson, VD Medley.

Handlingsprogram

I ett handlingsprogram skriver Svenska Simförbundet och Medley att:

• Eriksdalsbadet är svensk simnings nationalarena och även hemvist för Svenska Simförbundets och SOKs elitsatsning. Den satsningen kan nu förstärkas ytterligare.

• Eriksdalsbadet ska bli norra Europas viktigaste centrum för simidrotten med möjlighet att arrangera ett flertal internationella evenemang.

• Eriksdalsbadet ska utvecklas som rekreationsanläggning, framför allt för barn och ungdomar, och ska kompletteras med fler aktiviteter under helger och lov.

• Eriksdalsbadet ska vara den plats där flest stockholmare lär sig simma. På Eriksdalsbadet ska en omfattande kvalitetssäkrad simundervisning bedrivas.

• Eriksdalsbadet ska erbjuda optimala förutsättningar för föreningsverksamhet. Här ska de föreningar som är verksamma i Stockholm få möjligheter att på egna villkor träna och tävla.

 

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.