Hoppet om överlevnad växer

I Hagfors är speedwayklubben Valsarna en institution. Men nostalgi betalar inte fakturorna. Pengarna sinar och klubben kämpar frenetiskt för överlevnad. En räddningskampanj har hittills gett drygt 1 miljon kronor och hoppet växer.
Hagfors klassiska speedwaylag Valsarna kämpar för att få ekonomin att gå ihop. Nu har en räddningskampanj gett drygt 1 miljon kronor.


Valsarna hade hoppats på 4 000 åskådare vid senaste hemmamatchen. En kampanj och vädjan om hjälp gav resultat. 

En lyckad kampanj

Det kom 4 014 och ordföranden Lennart Andersson pustade åtminstone delvis ut:

- Nu finns förutsättningarna

Säsongen kan vara räddad.

Klubben riktade ett upprop till åskådare, supporters och företag:

”Vi behöver draghjälp.
Vi vet att många vill se speedway på den här nivån.
Vi gör därför ett upprop till er alla som kan vara intresserade. En vädjan helt enkelt.
Vi söker företag som är villiga att gå in med 10 000 kronor i vår satsning.
Om hundra företag ställer upp är vi på rätt kurs igen.
Då kör vi vidare”

Färjestads hockey bidrog

Gensvaret blev det önskvärda.

118 företag ställde upp med en krona per åskådare. Flera företag sa spontant att de höjer insatsen till två kronor per åskådare.

600 privatpersoner har bidragit med pengar och bland sympatisörerna finns Färjestads Hockey.

Därtill har sju företag, Per Mårtensson Service AB Gislaved, Wint, EWJ AB Hagfors, JWE AB Ekshärad, Gräsbergs Bil AB, Björnmat International AB och Bemannia AB ställt upp med 10 000 kr vardera.

En storsponsor

Och elinstallationsföretaget Macon AB bidrog med 50 000 kr.

Nu berättar Lennart Andersson att inbetalningskontot har fyllts på med drygt 1 miljon kronor. Konkursspöket är skrämt på flykt.

- Förhoppningsvis! Nu finns förutsättningarna för att rädda säsongen. Samtidigt ser vi det här som ett startskott för att få ordning på den ekonomiskt tunga ryggsäcken från 2010 som vi bär på.

Enda elitidrotten

- Vi vet att det är en lång bit att gå, men vi kommer aldrig att lägga oss ner och dö. Nu väntar fler insamlingar och fler aktiviteter runt klubben och sporten.

- Vi ska sätta oss ner tillsammans med Hagfors Kommun, Region Värmland och sponsorer för att diskutera hur vi ska jobba vidare.

- Vi är ju den enda elitidrotten som finns här på sommartid, så det gäller att hitta på saker för att locka folk till matcherna, berättar Lennart Andersson.

Carl Philip kommer

Bland gästerna vid senaste matchen fanns Sven-Göran Eriksson och till nästa match mot Dackarna kommer prins Carl Philip.

Den 25 augusti bestäms om Valsarna ska få en ny elitlicens. Förarskulder från 2011 är en tung belastning, men nu ser entusiasterna en väg ut ur eländet.

- Efter säsongen tar vi beslut om framtiden, om vi ska satsa vidare i elitserien eller gå ner i allsvenskan och börja om, sade Lennart Andersson.

Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Orienteringens paradnummer O-ringen,  tidigare 5-dagars,  är i högsta grad en kommunal angelägenhet. Oskarshamns kommun, cirka 27 000 invånare  varav 19 000 i tätorten och de senaste åren uppmärksammat för sitt SHL-lag i ishockey,  satsar 7,5 miljoner kronor på nästa veckas jakt efter kontroller i skogarna längs Smålandskusten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

I Sverige finns det runt en halv miljon aktiva golfentusiaster. Vad de gör de närmaste fyra dagarna råder det inget tvivel om.  Tro inte att de är på golfbanan, nej, de  tillbringar ett stort antal timmar framför TV:n.

British Open pågår i fyra dagar, timme efter timme.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.