Hoppet om överlevnad växer

I Hagfors är speedwayklubben Valsarna en institution. Men nostalgi betalar inte fakturorna. Pengarna sinar och klubben kämpar frenetiskt för överlevnad. En räddningskampanj har hittills gett drygt 1 miljon kronor och hoppet växer.
Hagfors klassiska speedwaylag Valsarna kämpar för att få ekonomin att gå ihop. Nu har en räddningskampanj gett drygt 1 miljon kronor.


Valsarna hade hoppats på 4 000 åskådare vid senaste hemmamatchen. En kampanj och vädjan om hjälp gav resultat. 

En lyckad kampanj

Det kom 4 014 och ordföranden Lennart Andersson pustade åtminstone delvis ut:

- Nu finns förutsättningarna

Säsongen kan vara räddad.

Klubben riktade ett upprop till åskådare, supporters och företag:

”Vi behöver draghjälp.
Vi vet att många vill se speedway på den här nivån.
Vi gör därför ett upprop till er alla som kan vara intresserade. En vädjan helt enkelt.
Vi söker företag som är villiga att gå in med 10 000 kronor i vår satsning.
Om hundra företag ställer upp är vi på rätt kurs igen.
Då kör vi vidare”

Färjestads hockey bidrog

Gensvaret blev det önskvärda.

118 företag ställde upp med en krona per åskådare. Flera företag sa spontant att de höjer insatsen till två kronor per åskådare.

600 privatpersoner har bidragit med pengar och bland sympatisörerna finns Färjestads Hockey.

Därtill har sju företag, Per Mårtensson Service AB Gislaved, Wint, EWJ AB Hagfors, JWE AB Ekshärad, Gräsbergs Bil AB, Björnmat International AB och Bemannia AB ställt upp med 10 000 kr vardera.

En storsponsor

Och elinstallationsföretaget Macon AB bidrog med 50 000 kr.

Nu berättar Lennart Andersson att inbetalningskontot har fyllts på med drygt 1 miljon kronor. Konkursspöket är skrämt på flykt.

- Förhoppningsvis! Nu finns förutsättningarna för att rädda säsongen. Samtidigt ser vi det här som ett startskott för att få ordning på den ekonomiskt tunga ryggsäcken från 2010 som vi bär på.

Enda elitidrotten

- Vi vet att det är en lång bit att gå, men vi kommer aldrig att lägga oss ner och dö. Nu väntar fler insamlingar och fler aktiviteter runt klubben och sporten.

- Vi ska sätta oss ner tillsammans med Hagfors Kommun, Region Värmland och sponsorer för att diskutera hur vi ska jobba vidare.

- Vi är ju den enda elitidrotten som finns här på sommartid, så det gäller att hitta på saker för att locka folk till matcherna, berättar Lennart Andersson.

Carl Philip kommer

Bland gästerna vid senaste matchen fanns Sven-Göran Eriksson och till nästa match mot Dackarna kommer prins Carl Philip.

Den 25 augusti bestäms om Valsarna ska få en ny elitlicens. Förarskulder från 2011 är en tung belastning, men nu ser entusiasterna en väg ut ur eländet.

- Efter säsongen tar vi beslut om framtiden, om vi ska satsa vidare i elitserien eller gå ner i allsvenskan och börja om, sade Lennart Andersson.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Amnesty tar sats  och kräver Fifa på 4,4 miljarder krnor, exakt samma belopp som är reserverat för prispengar vid fotbolls-VM Qatar i slutet på året. Amnesty avser att ersätta och kompensera alla gästarbetare och deras familjer. Det är människor som har skapat den snygga fasaden i landet. Amnesty rubricerar belopppet som ett regelrätt krav.  Myndigheterna och i sin tur Fifa bör eller ska göra rätt för sig, heter det i kravframställan. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.