Nu ska Tyresö FF bilda bolag

Tyresö FF ska bolagisera damverksamheten. Största anledningen är att föreningen vill hålla isär damlagets ekonomi från övrig verksamhet, uppger klubbens ordförande, Hans Lindberg.
Tyresö-tjejerna jublar efter segern och SM-guldet i damallsvenskan. Nu tar klubben nästa steg och bolagiserar damverksamheten.. Foto: Göran Barkfors, Scanpix

 

Nu är inte Tyresö först att ta det här steget bland landets damlag. Bälinge IF bedrev elitverksamheten i bolagsform (Bälinge Fotboll AB) fram till konkursen 2008 och Djurgården/Älvsjö gjorde ett försök 2003-2008.

Hans Lindberg i Tyresö motiverar beslutet:

- Damlaget är en mycket större ekonomisk del och därför är det lämpligt med en separation från ungdomsverksamheten, förklarar han.

En fortsättning på satsningen

Det innebär att Tyresö FF:s damlag från och med säsongen 2013 ska bedrivas i bolagsform.

Sedan 2006 har klubben gjort en seriös satsning på sitt damlag. Visionen har varit att bli bäst i Sverige, vinna titlar och regelbundet spela Champions League.

Den sportsliga satsningen har krävt kapital och klubben har lyckats att knyta till sig ett flertal partners. Det innebär att pengarna har stadigt ökat i storlek.

Löfgren har byggt

I klubben är det Hans Löfgren som till stor del har skött marknadsarbetet. Han har varit extrem tydlig med mål och i sin tur vad sponsorerna får igen. I dag ingår runt 150 företag i Tyresös affärsnätverk, däribland biltillverkaren Toyota.

Omsättningen är runt 15 miljoner kronor och det är högst i damallsvenskan. Tyresö är för övrigt ett av få damallsvenska lag som inte har gått back denna säsong.

En annan medveten satsning har varit att värva många stjärnspelare. Där har klubben arbetat med ett helhetskoncept. Förutom att erbjuda betalning har man lyssnat på spelarnas önskemål gällande utbildning och jobb.

Utbildning för spelarna

Ett exempel är landslagsspelaren Caroline Seger, som har fått möjligheten att kombinera sin fotbollssatsning med en utbildning till företagsledare.

I takt med en ökad omsättning har behovet av en bolagisering blivit mera aktuellt. Ordföranden Hans Lindberg ser det som ett naturligt steg att damlaget separeras från övrig verksamhet..

- Det innebär också en trygghet för övriga i verksamheten om damfotbollen är separerad. Vi får väl se på för- och nackdelar efter 2013. Men nu tror jag att det här är den bästa lösningen, säger Hans Lindberg.

Freja Andersson

Jonas E (inte verifierad)

mån, 2012-12-10 18:33

1. ...och i så fall

...första klubben som bolagiserar utan att vara på ruinens brant. Eller? Alla tidigare har ju bolagiserat för att de behövt externt kapital snabbt för att undvika konkurs eller tvångsnedflyttning.

kostnader (inte verifierad)

mån, 2012-12-10 18:44

2. för polisen

Blir intressant att se hur mycket polisen kommer kräva av Tyresö, det kanske blir högriskmatcher varje gång för att få ihop polisen budget.

Björn (inte verifierad)

mån, 2012-12-10 20:38

3. Inte först

Nu är inte Tyresö först ut bland damlagen. Bälinge IF bedrev elitverksamheten i bolagsform (Bälinge fotboll AB) fram till konkursen 2008.

Tillägg (inte verifierad)

tis, 2012-12-11 09:32

4. Ej först

Djurgården/Älvsjö var även de ett bolag mellan 2003-2008

thomasejd

tis, 2012-12-11 09:34

5. Tack

Mycket bra med alerta läsare. Vi kompletterar med tidigare bolagsklubbar. /Red

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.