Björns gamla dörrar värdefulla

Ni kanske såg senaste Antikrundan i SVT. Plötsligt uppenbarar sig en man som har sparat Björn Borgs gamla garagedörrar från begynnelsen. Han undrade om de kan ha något värde. ”100-150 000 kronor för att det är så superspeciellt,” svarar experten Rickard Thunér.
Björn Borg själv gläds över det stora intresset för hans karriär i hemstaden Södertälje. Foto: Anders Wiklund, Scanpix


Mannen visst om dörrarnas historia från hyreshuset där Björn Borg bodde med sina föräldrar i Södertälje och lät därför spara dörrarna när huset renoverades 1995 och fick nya garageportar. Sedan dess har dörrarna förvarats i ett förråd, men inför TV-inspelningen av det populära programmet fick han idén om att visa upp dem.

Blev ett bollplank

Mannen vars namn aldrig framkom blir bra häpen när Rickard Thunér plötsligt säger att dörrarna kan ha ett värde av 150 000 kr.

De en gång brunfanérade dubbla trädörrarna som någon gång har fått gröna skivor och nu inte ser mycket ut för världen.

Men nu har ju Björn Borg, en av de främsta tennisspelarna någonsin, lärt sig att spela tennis genom att bolla mot dörrarna.

- Det här är ikonikoner vi står framför, säger Antikrundans expert Rickard Thunér.

Värde för staden

Mannen själv berättade om hur många Södertäljebor är stolta över Björn Borg.

- Jag såg ett värde för staden i det här då Björn Borg har bott i huset och började spela mot dessa.

Rickard Thunér tycker det var klokt att mannen att bevara dem och säger:

- Det här är ikonikoner vi står framför. Det var så här Björn Borg började spela tennis och han är en av de verkligt stora.

"Magiskt, häftigt"

Han påpekade att i Sverige finns inte samma samlarintresse som i många andra länder. Utomlands är det betydligt lättare att finna köpare.

- Det är magiskt, det är väldigt häftigt, säger Rickard Thunér.

Som exempel tog han den blå dörren från filmkomedin "Notting Hill". Den dörren såldes på auktion för 75 000 kronor.

- Men Borgs dörrar borde rankas högre. De är unika. Min värdering är 100-150 000 kronor för att det är så superspeciellt, fastslog han till slut.

Ingår i utställning

Mannen svalde, men fick både beröm och förstod själv att han faktiskt hade svarat för en mycket god gärning den gången han lät ställa undan dörrarna. Frågan är om det nu uppenbarar sig någon köpare.

- Men helst vill jag att dörrarna stannar i Södertälje och visas upp för allmänheten, sa han vid inspelningstillfället.

Dörrarna har också ingått i utställningen om Björn Borg som pågår i Södertälje stadshus sedan 1 december och avslutas den 7 mars.

Här finns en mängd fotografier av Björn Borg, bilder tagna av fotografen Jacob Forsell som följde Borgs karriär. Utställningen har blivit så populär att det är på publikens önskemål som den ska pågå ytterligare ett par månader.

Aldrig någonsin har en svensk idrottstrupp med damer backats upp så massivt och till priset av så många miljoner. EM-slutspelet för damer innebär en jättesatsning från Svenska Fotbollförbundet och innebär en upptrappning till rekordnivåer. Men målet är också att erövra ett EM-guld och nå mångmiljonutdelning från Uefa.

Idrotts-Sverige förändras. Vissa sporter ökar i antal utövare, värre är att flera tappar medlemmar. Dessutom förfaller många idrottsplatser och hallar, ett stort antal är i bedrövligt skick.

Men det finns också ett nytt idrotts-Sverige. Som i Sjötorp, samhället vid Vänern där Göta kanal börjar eller slutar.

Elless idrottsförening är modellen för framtiden.

 

I dag startar vår artikelserie om anläggningar

I konsten att skapa uppmärksamhet gör nu Korpen ett rejält försök. Först skapas Motionslandslaget och sedan utses  Micael Dahlen till förbundskapten eller säg motionsprofet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.