Björns gamla dörrar värdefulla

Ni kanske såg senaste Antikrundan i SVT. Plötsligt uppenbarar sig en man som har sparat Björn Borgs gamla garagedörrar från begynnelsen. Han undrade om de kan ha något värde. ”100-150 000 kronor för att det är så superspeciellt,” svarar experten Rickard Thunér.
Björn Borg själv gläds över det stora intresset för hans karriär i hemstaden Södertälje. Foto: Anders Wiklund, Scanpix
Annons


Mannen visst om dörrarnas historia från hyreshuset där Björn Borg bodde med sina föräldrar i Södertälje och lät därför spara dörrarna när huset renoverades 1995 och fick nya garageportar. Sedan dess har dörrarna förvarats i ett förråd, men inför TV-inspelningen av det populära programmet fick han idén om att visa upp dem.

Blev ett bollplank

Mannen vars namn aldrig framkom blir bra häpen när Rickard Thunér plötsligt säger att dörrarna kan ha ett värde av 150 000 kr.

De en gång brunfanérade dubbla trädörrarna som någon gång har fått gröna skivor och nu inte ser mycket ut för världen.

Men nu har ju Björn Borg, en av de främsta tennisspelarna någonsin, lärt sig att spela tennis genom att bolla mot dörrarna.

- Det här är ikonikoner vi står framför, säger Antikrundans expert Rickard Thunér.

Värde för staden

Mannen själv berättade om hur många Södertäljebor är stolta över Björn Borg.

- Jag såg ett värde för staden i det här då Björn Borg har bott i huset och började spela mot dessa.

Rickard Thunér tycker det var klokt att mannen att bevara dem och säger:

- Det här är ikonikoner vi står framför. Det var så här Björn Borg började spela tennis och han är en av de verkligt stora.

"Magiskt, häftigt"

Han påpekade att i Sverige finns inte samma samlarintresse som i många andra länder. Utomlands är det betydligt lättare att finna köpare.

- Det är magiskt, det är väldigt häftigt, säger Rickard Thunér.

Som exempel tog han den blå dörren från filmkomedin "Notting Hill". Den dörren såldes på auktion för 75 000 kronor.

- Men Borgs dörrar borde rankas högre. De är unika. Min värdering är 100-150 000 kronor för att det är så superspeciellt, fastslog han till slut.

Ingår i utställning

Mannen svalde, men fick både beröm och förstod själv att han faktiskt hade svarat för en mycket god gärning den gången han lät ställa undan dörrarna. Frågan är om det nu uppenbarar sig någon köpare.

- Men helst vill jag att dörrarna stannar i Södertälje och visas upp för allmänheten, sa han vid inspelningstillfället.

Dörrarna har också ingått i utställningen om Björn Borg som pågår i Södertälje stadshus sedan 1 december och avslutas den 7 mars.

Här finns en mängd fotografier av Björn Borg, bilder tagna av fotografen Jacob Forsell som följde Borgs karriär. Utställningen har blivit så populär att det är på publikens önskemål som den ska pågå ytterligare ett par månader.

Mitt i bedrövelsen kommer glädjebeskedet – RF och Fotbollförbundet  har lyckats skrapa ihop 35 miljoner kronor som delas ut som stöd  i stöd till de allsvenska lagen, Klubbarna i herrallsvenskan får dela på nästan 27 miljoner och de i damallsvenskan får  knappt 3 miljoner.

Är det en ny affärsidé, eller..?För att nyttja entréhallen vid Tegera arena som vaccinationscentral tar Leksands IF 3 000 kr per dag. Några mil bort väljer Smedjebackens kommun  att inte ta en krona i betalning för att att regionen ska kunna använda Barken Arena i samma syfte.

I Jens Linds hyllade TV- dokumentär om Sven Tumba berättas om  en insamlingsstiftelse till förmån för barn och ungdomar i Sydafrika. Målbilden är att utföra en samhällsnyttig insats, bland annat genom att utbilda lärare och bygga skolor i Durban-regionen.

Det officiella namnet var Sven Tumba Sport for Education Insamlingsstiftelse.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Rådgivnings- och revisionsföretaget EY blir ny huvudpartner till Svensk Innebandy. Det signerade avtalet sträcker sig över 2023 och innebär att EY blir huvudpartner för de svenska landslagen, de allsvenska serierna, SM-finalen samt officiell partner för Svenska Cupen. 

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

IFK Göteborg förstärker truppen med Marek Hamsik – en sensationell övergång och av många betraktad som allsvenskans fräckaste värvning genom tiderna.

 Denoch slovakiske storstjärnan kom till Göteborg på söndagen, undersöktes av läkare på måndagen då han också besökte Kamratgården och skrev sedan på ett sex månader långt kontrakt med IFK.