Björns gamla dörrar värdefulla

Ni kanske såg senaste Antikrundan i SVT. Plötsligt uppenbarar sig en man som har sparat Björn Borgs gamla garagedörrar från begynnelsen. Han undrade om de kan ha något värde. ”100-150 000 kronor för att det är så superspeciellt,” svarar experten Rickard Thunér.
Björn Borg själv gläds över det stora intresset för hans karriär i hemstaden Södertälje. Foto: Anders Wiklund, Scanpix
Annons


Mannen visst om dörrarnas historia från hyreshuset där Björn Borg bodde med sina föräldrar i Södertälje och lät därför spara dörrarna när huset renoverades 1995 och fick nya garageportar. Sedan dess har dörrarna förvarats i ett förråd, men inför TV-inspelningen av det populära programmet fick han idén om att visa upp dem.

Blev ett bollplank

Mannen vars namn aldrig framkom blir bra häpen när Rickard Thunér plötsligt säger att dörrarna kan ha ett värde av 150 000 kr.

De en gång brunfanérade dubbla trädörrarna som någon gång har fått gröna skivor och nu inte ser mycket ut för världen.

Men nu har ju Björn Borg, en av de främsta tennisspelarna någonsin, lärt sig att spela tennis genom att bolla mot dörrarna.

- Det här är ikonikoner vi står framför, säger Antikrundans expert Rickard Thunér.

Värde för staden

Mannen själv berättade om hur många Södertäljebor är stolta över Björn Borg.

- Jag såg ett värde för staden i det här då Björn Borg har bott i huset och började spela mot dessa.

Rickard Thunér tycker det var klokt att mannen att bevara dem och säger:

- Det här är ikonikoner vi står framför. Det var så här Björn Borg började spela tennis och han är en av de verkligt stora.

"Magiskt, häftigt"

Han påpekade att i Sverige finns inte samma samlarintresse som i många andra länder. Utomlands är det betydligt lättare att finna köpare.

- Det är magiskt, det är väldigt häftigt, säger Rickard Thunér.

Som exempel tog han den blå dörren från filmkomedin "Notting Hill". Den dörren såldes på auktion för 75 000 kronor.

- Men Borgs dörrar borde rankas högre. De är unika. Min värdering är 100-150 000 kronor för att det är så superspeciellt, fastslog han till slut.

Ingår i utställning

Mannen svalde, men fick både beröm och förstod själv att han faktiskt hade svarat för en mycket god gärning den gången han lät ställa undan dörrarna. Frågan är om det nu uppenbarar sig någon köpare.

- Men helst vill jag att dörrarna stannar i Södertälje och visas upp för allmänheten, sa han vid inspelningstillfället.

Dörrarna har också ingått i utställningen om Björn Borg som pågår i Södertälje stadshus sedan 1 december och avslutas den 7 mars.

Här finns en mängd fotografier av Björn Borg, bilder tagna av fotografen Jacob Forsell som följde Borgs karriär. Utställningen har blivit så populär att det är på publikens önskemål som den ska pågå ytterligare ett par månader.

SHL-giganten Färjestad, med nio SM-guld, upplever sin värsta kris sedan säsongen 1993-94.  En elfteplats i Elitserien gav då biljett till allsvenskt spel våren 1994  En ny tränarduo, Per Bäckman/Gunnar Johansson räddade kontraktet via kvalseger mot Boden med Niklas Wikegård i tränarbåset

Göteborg får en ny jätteanläggning för padel. Det är företaget  Time4Padel som i samarbete med fastighetsbolaget Tuvebacken Förvaltnings AB planerar  ennybyggnation i Torslanda/Björlanda.  Parterna siktar på en unik anläggning som ska öppna i november-december.

Vintern och snön är här med besked och intresset för längdskidåkning är stort runt om i landet. I Vasaloppsarenan är förhållandena just nu i det närmaste idealiska med ett snödjup på närmare metern uppe i Sälen och fina skidspår hela vägen till Mora. Organisationens arbete med att anpassa verksamheten och planera Vasaloppspåret i vinter pågår för fullt.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IIHF, det internationella hockeyförbundet, trängs allt hårdare mot repen. I ett inlägg på sociala medier skrev på lördagen den tjeckiska biltillverkaren Skoda, som har sponsrat ishockey-VM i 28 år, att företaget väljer att avbryta sitt engagemang – om VM spelas i Belarus som planerat 21maj-6 juni.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

Solidsport, Nordens största plattform för streamingtjänster av idrott, har tecknat ett unikt avtal med Turkiska Basketbollförbundet. Kontraktet innebär att Solidsport blir global distributör av mediarättigheter för den turkiska högsta ligan, TBL (Turkish First League) och rankad trea i Europa.

Enligt SCB bor i Sverige, 2019 års siffror, 104 854 personer som antingen själva var födda i Turkiet, eller hade minst en förälder som var det.

Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.