Björns gamla dörrar värdefulla

Ni kanske såg senaste Antikrundan i SVT. Plötsligt uppenbarar sig en man som har sparat Björn Borgs gamla garagedörrar från begynnelsen. Han undrade om de kan ha något värde. ”100-150 000 kronor för att det är så superspeciellt,” svarar experten Rickard Thunér.
Björn Borg själv gläds över det stora intresset för hans karriär i hemstaden Södertälje. Foto: Anders Wiklund, Scanpix


Mannen visst om dörrarnas historia från hyreshuset där Björn Borg bodde med sina föräldrar i Södertälje och lät därför spara dörrarna när huset renoverades 1995 och fick nya garageportar. Sedan dess har dörrarna förvarats i ett förråd, men inför TV-inspelningen av det populära programmet fick han idén om att visa upp dem.

Blev ett bollplank

Mannen vars namn aldrig framkom blir bra häpen när Rickard Thunér plötsligt säger att dörrarna kan ha ett värde av 150 000 kr.

De en gång brunfanérade dubbla trädörrarna som någon gång har fått gröna skivor och nu inte ser mycket ut för världen.

Men nu har ju Björn Borg, en av de främsta tennisspelarna någonsin, lärt sig att spela tennis genom att bolla mot dörrarna.

- Det här är ikonikoner vi står framför, säger Antikrundans expert Rickard Thunér.

Värde för staden

Mannen själv berättade om hur många Södertäljebor är stolta över Björn Borg.

- Jag såg ett värde för staden i det här då Björn Borg har bott i huset och började spela mot dessa.

Rickard Thunér tycker det var klokt att mannen att bevara dem och säger:

- Det här är ikonikoner vi står framför. Det var så här Björn Borg började spela tennis och han är en av de verkligt stora.

"Magiskt, häftigt"

Han påpekade att i Sverige finns inte samma samlarintresse som i många andra länder. Utomlands är det betydligt lättare att finna köpare.

- Det är magiskt, det är väldigt häftigt, säger Rickard Thunér.

Som exempel tog han den blå dörren från filmkomedin "Notting Hill". Den dörren såldes på auktion för 75 000 kronor.

- Men Borgs dörrar borde rankas högre. De är unika. Min värdering är 100-150 000 kronor för att det är så superspeciellt, fastslog han till slut.

Ingår i utställning

Mannen svalde, men fick både beröm och förstod själv att han faktiskt hade svarat för en mycket god gärning den gången han lät ställa undan dörrarna. Frågan är om det nu uppenbarar sig någon köpare.

- Men helst vill jag att dörrarna stannar i Södertälje och visas upp för allmänheten, sa han vid inspelningstillfället.

Dörrarna har också ingått i utställningen om Björn Borg som pågår i Södertälje stadshus sedan 1 december och avslutas den 7 mars.

Här finns en mängd fotografier av Björn Borg, bilder tagna av fotografen Jacob Forsell som följde Borgs karriär. Utställningen har blivit så populär att det är på publikens önskemål som den ska pågå ytterligare ett par månader.

Nej  Östersunds fotboll får vänta ytterligare på klartecken för spel i Superettan kommande säsong. Svenska Fotbollförbundets licensnämnd gjorde på måndagen en bedömning av lagets finansiella situation, men besked dröjer.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

Premier League-klubben Manchester United kan få nya ägare.Det råder onekligen turbulens hos Manchester United. Cristiano Ronaldo lämnar klubben med omedelbar verkan och samtidigt meddelar klubbens ägare att de kan tänka sig att sälja klubben..

Hos grannarn i Manchester City är det desto lugnare. Tränaren Pep Guardiola sitter med pennan i hande för att skriva på ett kontrakt som innebär att han stannar till och med 2025.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

För tionde året i rad stärker Svenska Spel svensk ungdomsidrott när årets pengar från initiativet Gräsroten betalas ut idag. Sedan starten av Gräsroten har drygt en halv miljard kronor betalats ut till ungdomsidrotten.

I år får 8 567 föreningar i 73 idrotter dela på 35 miljoner kronor. Pengarna är öronmärkta att gå direkt till föreningarnas ungdomsverksamhet och det är Svenska Spels kunder som bestämmer hur pengarna fördelas.

Fotbollsåret 2022 går mot sitt slut och ska summeras. Vem ska få Guldbollen? Vem plockar hem Diamantbollen? Och vem gjorde Årets mål? Den 27 december kommer svaren i tv-programmet Fotbollsåret. I under något annorlunda former,. För första gången sker det annorlunda att en tidning sänder kulmen. Sportbladet har köpt rättigheterna via en uppgörelse med Svenska Fotbollsförbund. Annars har TV4 sänt galan de senaste åren. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.