Björns gamla dörrar värdefulla

Ni kanske såg senaste Antikrundan i SVT. Plötsligt uppenbarar sig en man som har sparat Björn Borgs gamla garagedörrar från begynnelsen. Han undrade om de kan ha något värde. ”100-150 000 kronor för att det är så superspeciellt,” svarar experten Rickard Thunér.
Björn Borg själv gläds över det stora intresset för hans karriär i hemstaden Södertälje. Foto: Anders Wiklund, Scanpix


Mannen visst om dörrarnas historia från hyreshuset där Björn Borg bodde med sina föräldrar i Södertälje och lät därför spara dörrarna när huset renoverades 1995 och fick nya garageportar. Sedan dess har dörrarna förvarats i ett förråd, men inför TV-inspelningen av det populära programmet fick han idén om att visa upp dem.

Blev ett bollplank

Mannen vars namn aldrig framkom blir bra häpen när Rickard Thunér plötsligt säger att dörrarna kan ha ett värde av 150 000 kr.

De en gång brunfanérade dubbla trädörrarna som någon gång har fått gröna skivor och nu inte ser mycket ut för världen.

Men nu har ju Björn Borg, en av de främsta tennisspelarna någonsin, lärt sig att spela tennis genom att bolla mot dörrarna.

- Det här är ikonikoner vi står framför, säger Antikrundans expert Rickard Thunér.

Värde för staden

Mannen själv berättade om hur många Södertäljebor är stolta över Björn Borg.

- Jag såg ett värde för staden i det här då Björn Borg har bott i huset och började spela mot dessa.

Rickard Thunér tycker det var klokt att mannen att bevara dem och säger:

- Det här är ikonikoner vi står framför. Det var så här Björn Borg började spela tennis och han är en av de verkligt stora.

"Magiskt, häftigt"

Han påpekade att i Sverige finns inte samma samlarintresse som i många andra länder. Utomlands är det betydligt lättare att finna köpare.

- Det är magiskt, det är väldigt häftigt, säger Rickard Thunér.

Som exempel tog han den blå dörren från filmkomedin "Notting Hill". Den dörren såldes på auktion för 75 000 kronor.

- Men Borgs dörrar borde rankas högre. De är unika. Min värdering är 100-150 000 kronor för att det är så superspeciellt, fastslog han till slut.

Ingår i utställning

Mannen svalde, men fick både beröm och förstod själv att han faktiskt hade svarat för en mycket god gärning den gången han lät ställa undan dörrarna. Frågan är om det nu uppenbarar sig någon köpare.

- Men helst vill jag att dörrarna stannar i Södertälje och visas upp för allmänheten, sa han vid inspelningstillfället.

Dörrarna har också ingått i utställningen om Björn Borg som pågår i Södertälje stadshus sedan 1 december och avslutas den 7 mars.

Här finns en mängd fotografier av Björn Borg, bilder tagna av fotografen Jacob Forsell som följde Borgs karriär. Utställningen har blivit så populär att det är på publikens önskemål som den ska pågå ytterligare ett par månader.

Svenska Ishockeyförbundet kör över både RF och RIN och avslår Bodens dispensansökan om att få lämna ligaorganisationen Hockeyettan och ha rätt att teckna egna avtal gällande ljud och bildöverföring.

-RIN har inte behörighet att ta beslut om ändringar eller ogiltigförklaring av förbundets tävlingsbestämmelser skriver förbundet i ett skriftligt uttalande.

På läktaren bubblar hatet och nidramsor från beryktade supporterfalangen Black Army skanderas. Endast 15 minuter in i matchen händer det otänkbara. I mitten på fotbollsplan, nedgrävd under gräsmattan, detonerar en tidsinställd rökbomb.

Året är 1991 och Sverige förbereder sig för att arrangera fotbolls-EM 1992. Stockholmsklubben AIK, tillsammans med ett bortafölje på tusentals supportrar gästar IFK Norrköping i vad som supportrarna kallar för invasion Norrköping.

Är det inte Qatar så är det covid19 som stoppar eller försvårar internationellt umgänge inom idrotten.  

Nu har i allla fall Svenska Fotbollförbundet agerat.  I ett brev betonar förbundet sitt missnöje med Qatars behandling av två norska journalister som greps i Qatar ochfrihetsberövades i över trettio timmar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Johannes Hösflot Kläbo var storfavorit till segern i sprinterfinalen vid Världscup-premiären i finska Ruka. Men mycket sensationellt vann den nya ryskstjärnan, Alexander Terentev, som utklassade fältet, inklusive Kläbo med just norrmannens egen segerstil attspringandes på skidorna knäcka och genera övriga åkare.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Uppladdningen pågår. Lördag morgon startar TV-kriget. Vinterstudion mot Viaplay Vinter. Det blir ett fullmatat veckoslut för båda kanalerna sänder i timslånga block från helgens vinteridrotter.

Det är etablerade och uppskattade Vinterstudion i SVT mot utmanaren och uppstickaren Nent Group och Viaplay Vinter i sexan som ny dedikerad vintersport-kanal.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.