Räddningsplan för 45 miljoner

Det fanns egentligen inget alternativ. En nedgången ishall utan intressent, vad skulle Mora kommun göra med den? Och ett Mora IK i konkurs, med all sin verksamhet som intresserar åtskilliga. Så klubben fick som de ville.
Mora IK:s supporters kan jubla - det blir fortsatt hockey efter att en räddningskampanj som omfattar 45 miljoner kronor nu kan inledas. Foto: Claudio Bresciani, Scanpix
Annons


Mora kommun räddar klubben och fortsatt hockey.

Kommunfullmäktige gick på kommunstyrelsens förslag och det innebär att kommunen köper FM Mattsson Arena för 12 miljoner kronor av klubbens fastighetsbolag.

Omfattande räddningspaket

Dessutom, fastighetens värde skrivs ned för 17,8 miljoner och en renovering av ishallen för 14,4 miljoner inleds.

Alla fick komma till tals i fullmäktige, men slutresultatet syntes färdigt för många redan före kvällen.

Centern och socialdemokrater gjorde klart från början att utgången inte kunde bli annan eftersom de har majoritet och stöd av 28 ledamöter.

Mora IK:s ordförande Patrik Andersson var lättad liksom klubbdirektören Peter Hermodsson och inte minst klubbens veteran Jan Simons.

"Inte slösat pengar på spelare"

- Men vi har mycket kvar att göra, det har varit ett hårt jobb i flera månader. Vi har ett akut likviditetsproblem som vi måste lösa. Det tar ju en tid innan pengarna från kommunen kommer. Vi behöver få in 3 miljoner fram till maj, sa Mora IK:s Peter Hermodsson enligt Dalarnas Tidning.

Många både i fullmäktige och på stan har åsikter, men när alla fordringsägare och långivare accepterade ackordet, inklusive en bank som länge dröjt med besked, då kunde räddningsplanen inledas.

Peter Hermodsson betonade:

- En del tror att vi bränt en massa pengar på spelare. Att likviditetsproblemen kommit beror på att vi tvingats pumpa in pengar i fastighetsbolaget. De senaste nio åren har vi pumpat in 50 miljoner, säger Peter.

Nu börjar Dejan Kulusevski se resultatet av att han etablerar sig inom elitfotbollen. Han har blivit uppvaktad av företag och har skrivit sitt första reklamkontrakt. Vitamin Well låter medddela att Dejan ska gör reklam för företaget produkter.

Svensk Elitfotboll lanserar en öppningsplan för återgång till publik, "Så ska fotbollssäsongen räddas". 

På onsdagen presenterade Svensk Elitfotboll en öppningsplan som visar hur elitfotbollen ändå ska kunna genomföras. På fredag får Folkhälsomyndigheten se förslaget.

Samma dag, bara några timmar efter att Svensk Elitfotboll presenterat förhoppningar i sin plan för att kunna bjuda in åskådarna till matcherna igen kom  dråpslaget -  Folkhälsomyndigheten tog beslutet och meddelade att idrottsrörelsen bör avstå, i klartext ska avstå helt från att ordna eller delta i läger, matcher, cuper och andra tävlingar, med undantag av sådan idrott som är yrkesmässig.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.